kontrol kartlarımız

http://microsoftwindowsblogger.blogspot.com.tr/2010/07/losing-steps-in-mach3-kernel-speed.html

Yukarıdaki yazı,
Mach3, Config, Motor Tuning, Step ve Dir Pulse ile ilgili, özetle;

Kernel hızı bir saniyedeki pulse (0 ve 1 olarak birim bilgi) sayısını belirliyor. Pulse genişliği (width) ise bir puls ın süresi ile ilgili.
Normalde sürücülerin 1µs pulse genişliği ile rahatlıkla haberleşebildiği ancak sorun halinde (motorun gürültülü çalışması vb.) artırılabileceği belirtilmiş.

Basit bir osiloskop ile yapılan ölçümlerde 1, 2 ve 3 olarak girilen değerlerin pratikte 3µs olarak sonuç verdiği görülmüş. Girilebilecek max değer ise 15µs.
 
Son düzenleme:
İnternette aşağıdakine benzer çok sayıda farklı PWM - 0-10V analog çevirici devresi var. Sorunun çevirimin kalitesinde olduğunu düşünüyorum. Devrelerde sinyal çevrimi direnç ve kapasitör kullanılarak yapılıyor. Voltajın 5V civarından 10 volta çıkarılması ise 12-32V girişle ve opamp entegreler ile yapılıyor, yine çok çeşitli opamp entegreler kullanılmış.

post-51657-1269036997.png

Yukarıdaki devreyi denemek için bir kaç farklı opamp (yükseltgeç) entegre aldım ama 4 eksen TB6600 temelli Savebase kartımın 0-10V PWM çıkışının, kare dalga üretmediğini görünce devreyi deneme şansım olmadı.
 
Son düzenleme:
Kendi konuma mı yoksa buraya mı yazayım emin olamadım. Kurra çektim burası çıktı.

Benim C11GS kartın sayfasında eski modellerden bir tanesinin örnek kablolama şemasını eklemişler. Kafamı karıştıran Com, Pin 2 ve Pin 3 için aynı rengi kullanmışlar ve hangi kablo sürücüde nereye gidiyor belli değil. Benim tahminime göre:

PIN 2 sürücüde PUL+ girişine,
PIN 3 sürücüde DIR + girişine,
COM ise 3'e ayrılıyor ve ENA-, DIR- ve PUL- girişlerine gidiyor.

Siz ne dersiniz?

Şemanın tamamı şurada: http://cnc4pc.com/Tech_Docs/1_C10R10.PDF

wiring.jpg
 
Doğru, zoom yapımca çizimdeki joint noktaları gözüküyor zaten...
 
http://www.instructables.com/id/Parallel-Port-Break-Out-Board-BOB/
http://www.instructables.com/id/TB6560-Microstepping-Bipolar-Chopper-Stepper-Motor/

Breakout board ve TB6560 step motor sürücü yapımı ayrıntılı anlatılmış. Gerek fiyat gerekse kart kalitesi olarak Çin malı ürünlerden daha cazip olmayacağı aşikar. Kartların yapısını anlamak açısından ilginç olabilir.

Aşağıdaki Breakout Board tasarımında ise tüm giriş ve çıkışlar optokuplör ile izole edilmiş;

http://www.electronics-lab.com/project/optically-isolated-lpt-breakout-board-for-cnc-routers/
 
Son düzenleme:
Opto_BOB.png


Paralel portun (PC'nin) elektriksel hata ve arızalardan korunması için Breakout Board'un giriş ve çıkış pinlerinin tamamının opto-izoleli (optokuplör) olması gerekiyor. Arıza halinde PC anakartı değiştirilmek zorunda kalınabilir. Bazı kartlarlarda sadece çıkış pinleri opto izoleli. Örneğin ilk mesajdaki 6$ seviyesindeki kart gibi. Yukarıdaki kartlar ise tamamı opto izoleli (açıklamaları net değil, resimlerden anladığım). Bu kartlar 28$ seviyesinde satılıyor. DIY CNC videyolarında sağdakine benzer bir kart çok kullanılıyor, bu kart klonu da olabilir. Kullanan arkadaşlar varsa yorumları değerli olacaktır.

Optokuplörlerin hızları da önemli, kartın hızını (haberleşme) etkiliyor.

Giriş ve çıkışların arızaya karşı ve yüksek voltaja ihtiyaç olması halinde ayrı ayrı beslenmesi öneriliyor. Sağdakinde iki ayrı besleme varsa da ikisi de 5 volt ayrıca röle de yok.

Soldakinde 12-36V (60V desede benzerleri 36V demiş) besleme var, sanırım ayrıca bir beslemeye de sahip. Sökülüp takılabilen klemenslerin zayıflık yarattığını, sağdaki gibi doğrudan vidalı yapının daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

https://www.aliexpress.com/store/pr...2_865185857.html?spm=2114.12010615.0.0.LozmP0
https://www.aliexpress.com/item/CNC...493885728.html?spm=2114.search0302.4.2.cgFpC6
 
Son düzenleme:
Bilgisayara paralel port takıp kullanan var mı? Mach3 ile sorunsuz çalışan kart önerebilir misiniz?

Aşağıdaki sayfada görüleceği üzere 10-200 TL arası çok sayıda kart var, sorunsuz çalışıp çalışmayacağı ise soru işareti;

http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=paralel+port+kartı
Sorun çıkaracağını sanmıyorum ha anakart üzrinde ha harici hiçbirşey değişmez sağlıklı çalışır fiyat farkı sadece üreticiden kaynaklı bence orta halli bir kart alıp takıp çalıştırabilirsiniz birde fiyat farkını etkileyen unsur sanırım pci ve pci exp( daha hızlı çalışıyor diye biliyorum bu portun) olması
 
Evet ilk sıradaki siyah olandan kullanıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst