Kontrol Kalemi

ercanatnr

Üye
Katılım
19 Ara 2010
Mesajlar
290
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,
Bugün merak edip şöyle birşey denedim. Şimdi elime bir kontrol kalemi aldım kontrol kalemini prizde faz olan yere sokup daha sonra ölçü aletini alıp probun birini kontrol kalemi arkasındaki demir yüzeye diğer probu da elime değdirdim ve voltmetre kademesinde 120 ile 145 V arasında gerilim okudum ve bunu 4 farklı kontrol kaleminde denedim hepsinde yaklaşık 130 v gerilim gösteriyor. Madem kontrol kalemi arkasında 130 v gerilim var biz neden çarpılmıyoruz. Yada neden ölçü aleti o gerilimi gösteriyor.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bence kontrolkalemi içindeki 100K yada 330K yada 1M ohm değerinde dirençler var ve biz o direncin akımı sınırlandırdığı için çarpılmıyoruz ama çarpıldığımız durumlarda olabiliyor mesela ayaklarımız yalın ayaksa yada diğer elimizle toprağa değiyorsak...

Kontrolkalemi içindeki lambanın yanması için gerekli olan bir akım miktarı var ve bu direnç de o akım miktarınca sınırlama ve aynı zamanda gerilim bölücü olarak çalışıyor kirşof amcamın kanununa göre seri bağldı dirençler üzerinde düşen gerilimlerin toplamı kaynak gerilimini verir ohm kanununa göre de seri bağlı devreden geçen akım miktarı sabittir...

Çeşitli standartlara göre de insanların elektriğe karşı olacak akım ve gerilim değerlerinin max değerleri belirlenmiştir örneğin 42 voltta ve bilmem kaç mA değerinde hissetmeye başlar 65 volt bilmem kaç mA den sonrası tehlike içerir falan fişek...

Tabi bunlar bence :D saygılarımla...
 
örneğin 42 voltta ve bilmem kaç mA değerinde hissetmeye başlar 65 volt bilmem kaç mA den sonrası tehlike içerir falan fişek...

işte benim kafamı karıştıran nokta orası 130 v 65 voltun çok üstünde ama çarpmıyor. Bence akımın düşük olduğu için çarpmıyor olamaz. Mesela elimi duvara değdim. Hatta topraklama kablosunu tutarak baktım sonuç aynı çarpmıyor ama 130v gerilim var.
 
şu normal kontrol kalemlerini kullanmayı bırakın artık ...
 
O sekilde olctugunde insan uzerine dusen gerilimi olcmemis oluyorsun.faz kontrolkalemi lambasi ve direnc uzerinden hic bir kayiba ugramadan geliyor ve sen o gerilimi olcuyorsun. Normal fazin insan vicuduna olqn potansiyel farkidir o.
 
Neden böyle bir şey söylediniz ki

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
Daha güvenli temassız modelleri var. Toprağa göre farkı aynı şekilde ölç, bir de gıdıklanmak mı istiyorsun...! kontrol kaleminin metalin parmakla değil bilek içi dokun! (mesuliyet benim değil*kimseye tavsiye etmiyorum)
 
parmağınızda açık kesik yara varsa çarpılırsınız
 
Merhaba arkadaşlar,
Bugün merak edip şöyle birşey denedim. Şimdi elime bir kontrol kalemi aldım kontrol kalemini prizde faz olan yere sokup daha sonra ölçü aletini alıp probun birini kontrol kalemi arkasındaki demir yüzeye diğer probu da elime değdirdim ve voltmetre kademesinde 120 ile 145 V arasında gerilim okudum ve bunu 4 farklı kontrol kaleminde denedim hepsinde yaklaşık 130 v gerilim gösteriyor. Madem kontrol kalemi arkasında 130 v gerilim var biz neden çarpılmıyoruz. Yada neden ölçü aleti o gerilimi gösteriyor.

Merhaba.Bu olay en iyi ve en açık şekliyle ohm. kanunu ile açıklanabilir.

İnsan vücudu için riskli ac akım 30 mA’dir. 65 volt ac/dc ve üzeri voltajlar çarpılma sınırıdır.
Ohm kanunundan ; R=V/I’dan R=220/0.030 R=7333,33 ohm=7.33 kohm. Bu direnç değeri bile bu ölümcül akım sınırının geçmesi için yeterlidir.

İnsan vucudunun omaj değeri kuru iken yaklaşık oarak 2 kilo ohm.civarındadır.

Faz hattıyla temasında direk geçen bu akım miktarı; I=V/R’den I=220/2000 I=0.11 A=110 mA’dır.
110 mA > 30 mA olduğundan çarpılma durumu çok kuru insan vucudu (teni) için bile mevcuttur.

Kontrol kaleminden geçen bu akımı ohm kanunu ile izah etmeye de çalışırsak eğer;

Vucut direnci 2 kohm=0.002 mohm,kontrol kalemi iç direnci de ortalama 0.8 mohm (Basınçlı temasla geçen max. akımı geçirecek olan en düşük direnç değeri olarak da) alınırsa;

Geçen toplam direnç=Kontrol kalemi direnci + Vücut direnci
Reşd=R1 + R2 Reşd=0.002 Mohm + 0.8 Mohm Reşd= 0.802 Mohm. olur.

I eşd=V/Reşd I eşd=220/ 802000 I eşd=0.000274 A= 0.274 mA < 0.030 mA olduğundan bu akım güvenlidir.

Vucut direncinin tam sıfır olduğunu,bir an için hiç de kalmadığını farz etsek,yalnızca bu kontrol kaleminden vücuda geçen akım miktarı;

I=V/R’den I=220/800 000 I= 0.000275 A=0.27 mA < 0.030 mA olup çarpılma riski açısından yine de güvenli sınırdadır.

Ancak ellerin asitli,bazik,tuzlu,vb. iletken hali veya eldeki kesikler bu geçen akımın çok az olmasına rağmen yine de acı,sızı vermesine neden olabilecektir.Ellerin tam kuru olmasında,yani 2 kohmluk vucut direncinde geçen akım,yani vücut + kontrol kalemi toplam direncinden geçen akım yukarıdaki gibi sadece I=0.274 mA olup nispeten düşük olduğundan pek hissedilmeyecektir.Çünkü aradaki seri bağlı dirençlerle voltaj değeri de düşürülmektedir.(120-130-15 volt ac. gibi.) Ölçü aletinin 220-240 volt ac. den daha düşük değerleri bu şekilde göstermesi ise dirençlerin voltajı düşürmesi olayıyla,yani üzerlerinden geçen bu 220 volt ac. gerilimi de bölmesiyle (Ledlerden önce kullanılan dirençlerde olduğu gibi) tam olarak açıklanabilir.

Not:Bu hesaplarda neon lambanın eşdeğer dirence olan bir katkısı veya üzerinde lamba tam ışıma yaparken oluşan bir voltaj düşümü de tamamıyle ihmal edilmiş,yok farzedilmiştir.Ayrıca ayakların da toprak hattından 0 ohm.luk (omaj) değeriyle tam topraklandığı farzedilerek bu değerler tam olarak elde edilmiştir.Ayaklarda yalıtkanlık değeri çok yüksek terliklerle veya merdiven üstünde iken yapılan ölçümlerde,ayrıca yer malzemesinin yalıtkanlık özelliklerinin de yükselmesinde de,,eşdeğer dirence bunların da seri olarak dahil olmasıyla bu akım değerlerinin daha düşeceği mutlaka göz önüne alınmalıdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst