Kontaktörler

Katılım
23 Şub 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
28
Aşırı yük işletme şartları dahil, normal devre şartlarında akımları kapamaya, taşımaya ve kesmeye yetenekli uzaktan kumanda edilebilen anahtarlama düzenekleridir. Kullanım yerleri çok çeşitlidir; elektrik motorlarına yol verilmesinde, kompanzasyon, ısıtma cihazlarının devreye girip çıkması gibi neredeyse bütün devrelerde ve sistemlerde kullanılırlar.

Çalışma ve kullanma tarzı bakımından kontaktörü diğer anahtar türlerinden ayıran en önemli özelliği devreyi daha sık açıp kapamaya ve aynı zamanda uzaktan kumandaya elverişli olmalarıdır.

Kontaktörleri uluslar arası IEC 60947–4–1 standartlarına göre üretilirler ve test edilirler. Kontaktörler tek başlarına devre koruma elemanı olarak kullanılamazlar ancak bir Termik rölelerle birlikte kullanıldıklarında
devreleri aşırı yük akımlarına karşı korurlar



MALZEME YAPISI

* Alt gövde
* Üst gövde
* Üst kapaklar
* Giriş ve çıkış terminal koruyucuları
* Hareketli kontak bloğu
* Alt gövde silisli saçları
* Üst gövde silisli saçları
* Çektirme bobini
* Açma yayı
* Sabit kontak baraları
* Sabit kontak bağlantı klemensleri
* Hareketli kontak baraları
* Hareketli kontak yayları
* Seperatör sacları
* Gümüş kontak




kaçak akım koruma anahtarları;
Fazlar ve nötr, hassas bir akım transformatörü içinden geçirilir. Monofase sistemlerde, gelen akımla giden akımın birbirine eşit; trifaze sistemlerde akım değerlerinin vektörel toplamının sıfır olması gerekmektedir.

Hassas akım transformatörünün çıkışında bir kaçak oluştuğunda, sekonder sargılarda oluşan gerilim dengeyi bozar. Ölçülen değer, mekanik harekete dönüştürülür. Açtırma bobini aracılığıyla kontaklar açarak elektrik akımını keser.

İnsan hayatı söz konusu olduğu için kaçak akım koruma anahtarlarını, yüksek teknoloji ile üretmeli ve hatasız olarak çalışmalıdır.

kaçak akım koruma anahtarları, hayat koruma ve yangın koruma olmak üzere iki şekilde üretilir.

Hayat Koruma;
IEC 604799-1’e göre kaçak koruma anahtarının 30 mA akım değeri, insan hayatı açısından sınırdır. Bu değerlerle üretilen kaçak akım koruma anahtarları; 30mA ve üzerindeki değerlere ulaşıldığında, elektriği keserek yüksek koruma sağlarlar.

Yangın Koruma;
Kaçak akımın değeri 300mA’e ulaştığında oluşan ısı nedeniyle yangın tehlikesi oluşur. Kaçak akım koruma anahtarları 300mA sınırı ve üzerindeki değerlere ulaşıldığında, elektriği keserek yüksek koruma sağlanır.

Montajda Dikkat Edilmesi Gerekenler;
· Kaçak akım koruma anahtarlarının nominal akımları, korumakta oldukları elektrik tesisinin büyüklüğüne uygun değerde olmalıdır.
· Nötr iletken izoleli kablo ile gerçekleştirilmeli ve topraklama tam yapılmış olmalıdır.
· Kaçak akım koruma anahtarlarında sonra nötr kablosu izolesiz olmamalı ve sıfırlama yapılmamalıdır.
· Kaçak akım koruma anahtarının test için cihazın üzerindeki TEST butonu kullanılmalı, cihazı test etmek için kesinlikle faz ile nötr kısa devre edilmemelidir.
· İki kutuplu kaçak akım koruma anahtarında bir faz ile bir nötr, dört kutuplu kaçak akım koruma anahtarında üç faz ile bir nötr iletkeni şalter ile irtibatlandırılmalıdır.
· Topraklama direnci 30mA’lik kaçak akım koruma anahtarı için 2160Ω300mA’lik kaçak akım koruma Anahtarı içinse 216Ω değerlerinden büyük olmamalıdır.
· Kaçak akım koruma anahtarlarından geçen akım, cihazın nominal akımından büyük olmamalıdır.


- Güç kontakları (Ana Kontaklar)
- Kumanda kontakları (Yardımcı Kontaklar)

Güç kontakları yüksek akıma dayanıklı olup, motor vb. alıcıları çalıştırmak için kullanılır. Bu nedenle yapıları büyüktür. Kumanda kontakları ise, termik aşırı akım rölesi, zaman rölesi, ısı kontrol rölesi, mühürleme vb. gibi düzeneklerin çalıştırılmasında görev yapar. Bu nedenle yapıları küçüktür.

Kısaca; ana kontaklar yük akımını, yardımcı kontaklar kumanda devresinin akımını taşırlar. Kontaktörün içinde normalde açık ve normalde kapalı olmak üzere değişik sayıda kontak bulunur. Bobin enerjisiz iken bazı kontaklar açık konumda bekler. Bobin enerjilendiğinde açık kontaklar kapalı, kapalı kontaklar ise açık hale gelir. Kontaktörde kontakların konumunun değişimi yukarıdaki şekilde gösterilir

Kontaktor

Enerji kesme ve aktarma işlemi yapan elektrik kumanda elemanıdır. Çalışma akımına göre DC ve AC türleri vardır.
AC Kontaktör

AC kontaktor bobinleri AC akımları ile enerjilendirilerek çalışan kontak türleridir. DC kontaktorlerden farkı AC kontaktor saç paketlerden oluşur. Nüvenin üstünde bakrıdan, kısa çubuklar bulunur. Kontaktörlerin bobin gerilimi kullanıldıkları yere göre değişik değerlerde seçilebilir. Öreneğin fabrikamızda 24V, 220V, 380V, 6300V gibi çok çeşitli tipleri bulunuyor. Aktardıkları kontak akımıa göre yüksek veya zayıf akım kontaktörleri olarak adlandırılırlar. Bunların farkı kontak yapısı ve kontak kapama sertlikleridir. SErtlik dolayısıyla bobinlerde farklıdır.
AC kontaktorlerin çalışma şekli


Çeşitleri
Kontaktör çeşitleri: Akım cinsine ve imalat durumuna göre ikiye ayrılırlar.
Akım cinsine göre:
Doğru akım kontaktörleri
Alternatif akım kontaktörleri
İmalat durumuna göre:
Elektromanyetik kontaktörler
Basınçlı havalı kontaktörler
Elektro-pnomatik kontaktörle
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kontaktorlerin veya herhangi bir kontak geçişi sağlayan devre elemaninin kontak geçiş direncini en sağlıklı şekilde neyle ölçebiliriz...
 
kontaktörde arıza tespiti adım adım nasıl yapılmalıdır?
 
Kontaktörün kontrol edileceği 3 kısım vardır. 1)Bobini 2)Ana kontakları 3)Yardımcı kontakları
Uygulanan gerilimin cinsi AC/DC ne olduğu ve gerilim değerine dikkat etmek gerekir, kontaktör çektiğinde vınlama zırlama türü sesler olmamalı.
Kontaktör kullanma sınıfına genelde dikkat edilmez yaşanan kontak bozulmalarının sebebi bu olabilir kontrol etmek gerekir.
Bobine enerji verildiğinde kapanan ana kontakların direnci ölçülür. Enerjili çalışan sistemde kontaktör ana kontaklarının giriş ve çıkış gerilimleri karşılaştırılır, giriş ve çıkış akımları mukayese edilir.
 
Peki kucuk rolelerin kontak gecisleride boylemi belirlenir giris cikis gerilimlerini mukayese ederek ????
 
Röle yada kontaktör farketmez kontağın amacı kapatıp tam iletkenlik sağlamaktır. Kontak direnç yapıyorsa sıkıntı var demektir gerilim düşümüne neden olur. Tam iletkenlikte amaç direnç oluşmaması giriş ile çıkış geriliminin aynı olmasıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst