kondansator patlaması

sinan__

Üye
Katılım
6 Kas 2008
Mesajlar
148
Puanları
1
Arkadaşlar.bugun 3 gündür yanına ugramadıgım kompanzasyon panosunun yanına gittiğimde ,entes rg 12 c rölede elektrık olmadıgını gordum.kompanzasyonun sıgortasını kapayıp tekrar actıgımda röle bellı sure sonra kademelerı devreye alırken bir cayırtıdır koptu.sankı kontaktorlerın cogu,devreye gırıp gırıp cıkıyormuş gıbı cok kısa surelerde,yanı sanıyede 3-5 defa (bir cok kontaktor)ses yaptı.o korkuyla sogortayı tekrar ındırdım.ve tekrar actıgımda yapmadı.daha sonra aynı şeylerı bazı kontaktorlerde yıne yaptı.kondansatorlerı de olcugumde %80 ninin patlamış olduguu gordum.acaba bu kondansatorlerı 3 gun gıbı kısa surede patlatan ne olabılır.ve bu kontaktorlerın cekıp cekıp bırakmasınının sebebı nedır?kompanzasyon 380 kwar gucunde.yukler ise gündüz florasan bilgisayar agırlıklı gece ise bunlara ilaveten 400 w ve 1000 w lık bir cok projektor.sebebı ne olabılır arkadaşlar?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Röleniz sistemde kompanzasyon görmeye çalıştığından, bütün kademeleri devreye alıp, çıkarabilir. Sizde kapasiteleriniz patlamış diyorsunuz. Bu da bu durumu destekler nitelikte. Sisteminizde öncelikle kapasitelerin neden patladığını araştırmanızda yarar var. Harmoniklerin olması buna etkendir. Sisteminizde güç analizi yapmanız bu durumun cevabını vermenizi kolaylaştırır... En iyisini sistem sizin kontolünüzde olduğundan, siz bilirsiniz. Benim açıkladıklarım, olasılıklar.... ;)
Kolay gelsin...
 
Gece ve gündüz voltaj değerlerini kontrol ediniz. Çok yüksek seyrediyor olabilir, kondansatör voltaj değeri ile karşılaştırın. Ayrıca arkadaş belirtmiş harmonik konusunu ama öyle garip yüklerinizde yok gibi..
 
kompanzasyon konusunda yeterlı bılgıye sahıp degılım arkadaşlar,ama anlatılırsa ve tatbik edersem anlarım lakın,bu harmonik olayına aklım ermıyor yada erecek gıbı anlatan kımsyı bulamıyorum.benımde aklıma geldı bu olay forumda daha once karıstırdıgım konulardan dolayı ama dedım ya tam anlamıyla bılmedıgım için birşey dıyemıyorum.bunu bıraz acabılırmısınız ??
 
kompanzasyon konusunda yeterlı bılgıye sahıp degılım arkadaşlar,ama anlatılırsa ve tatbik edersem anlarım lakın,bu harmonik olayına aklım ermıyor yada erecek gıbı anlatan kımsyı bulamıyorum.benımde aklıma geldı bu olay forumda daha once karıstırdıgım konulardan dolayı ama dedım ya tam anlamıyla bılmedıgım için birşey dıyemıyorum.bunu bıraz acabılırmısınız ??

Hocam; direkt olarak, kompanzasyon firmalarından teknik destek almanı öneririm. Harmonik bilgisi ile ilgili siteyi gezersen bir çok bilgi olduğunu görürsün... ;)
Kolay gelsin...
 
Sistemde monofaze kondansatör bağladıysanız, kondansatörlere bağladığınız nötr'mü yoksa topraklama mı kontrol ediniz!!!

Ayrıca bu tesiste kaçak akım rölesi varsa, kondansatörlere bağladığınız nötr hattının kaçak akım rölesinden önce bağlı olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Çünkü tesiste kaçak akım rölesi kullanıyorsanız, kondansatörlerin bağlı olduğu nötr mutlaka kaçak akım rölesinden önce bağlı olmalıdır.
 
kondansatörler 440 voltluk,silindir tip.sistemde monofaze kondansatör bulunmamakta.12 kademe entes rg 12 c. 2.5-5-10-30-30-30-35-35-40-40-40-40 kvar.Kacak akıma gelince kompanzasyon panosu bina dışında.bına ile arasında 20-25 metre var.pano yanında ise ana sıgortalar var bu bınaların enerjısını komple kesmek için.kacak akım bına ıcındekı panolarda mevcut,trafo bınasında degıl.,ılk uc kademeyı sonradan ben ılave ettım yanı sıstemdekı kondansatorlerle oynadım kademelerı tekrar duzenlerken 3 kademeyı kucuk guclu kondansator taktım hassas olması acısından.bu kondansatorler saglam sıkıntıyı dıger kondansatorler cıkardı.
 
Merhaba,

Rölenin enerjisinin kesik olduğunu ve enerjilendirdiğinizde kontaklarını hızla değiştirdiğini belirtmiştiniz. Kondansatör deşarj olamadan, kontaktörü kapatarak kondansatörlerin patlamasına neden olabilir.

Tabii ki bu tahminimi, uzunca bir süre sistemin sağlıklı çalıştığını varsayarak yapıyorum.

Saygılar,

Tekhakko
 
entes roleniz bozulmus ola bilir akım trafolarınızda sorun ola bilir fakat bana gore rolenizin ayarlarıyla ilgili bir sorun gibi gozukuyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,149
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Geri
Üst