Kompanzasyon Sistemlerinde Harmonik Filtreler

Burçin ERİŞEN

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
24 Eyl 2007
Mesajlar
718
Puanları
156
Yaş
46
Kompanzasyon Sistemlerinde Harmonik Filtreler

Kompanzasyon sisteminizde kondansatörleriniz aşırı ısınıyorsa kondansatörleriniz
patlıyorsa sürekli kondansatör değiştiriyorsanız.
bunların nedeni büyük bir olasılık ile sisteminizde HARMONiK Ierin varlığıdır.
Kompanzasyon sisteminizdeki kondansatörlerin önüne ekleyeceğiniz
harmonik filtre reaktörleri ile kondansatörlerinizi harmoniklerin zararlı etkilerine karşı
korumuş olursunuz. Bu şekilde kompanzasyon sisteminiz sorunsuz çalışır,
gereksiz kondansatör değişimleri için yapılan para ve işgücü harcamaları
ortadan kalkar.

Kompanzasyon sisteminize, harmonik reaktörleri eklerken belirtmeniz ve bilmeniz gereken kriterler şunlardır:

1- Kondansatör gerilimleri.
Harmonik filtreli kompanzasyon sisteminin uygulanması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kullanılan kondansatörlerin gerilim dayanım değerleridir. Oluşan rezonans sistemindeki yüklenmeler, kondansatörlerin üzerindeki gerilimlerin artmasına yol açar. Bu durumda kondansatörlerin zarar görmemeleri için şebekenin nominal geriliminin üzerindeki gerilimlere dayanabilecek şekilde seçilmeleri gerekmektedir.


2-Kondansatörlerin güçleri VEYA kapasite değerleri.
Sistemin rezonans noktasının belirlenebilmesi için kapasite değerlerinin bilinmesi gerekir. Bu değerler kondansatörlerin gücünden de çıkartılabilir.

3-Rezonans NoktasıEklenecek reaktör ile kondansatörlerin oluşturacağı rezonans noktası. Piyasada p değeri olarak da anılır. Yaygın olarak kullanılan değerler ve bu değerlere ilişkin rezonans frekansları( fr) aşağıda verilmiştir:


p=5.67 p=7 p=14
fR=210 Hz fR=189 Hz fR=134 Hz



Harmonik Filtre Reaktörü Seçer-ken Dikkat Edilecek Konular:
öncelikle, bu tip filtrelerin varlık amacının KOMPAZASYON SiSTEMiNi KORUMAK olduğunu göz önünde bulundurunuz. Bu tip bir sistemin yapacağı filtreleme, sis-teminiz tarafından üretilen harmonik kirliliği çok fazla bir miktarda etkilemeyecektir. Reaktörleri seçerken:

1-Harmonik yüklenme değerle-rine dikkat ediniz.
Kullanacağınız harmonik filtre reaktörünün sisteminizdeki harmonik yüklenme değerlerine uygun olması gerekmektedir. Piyasadaki harmonik filtre reaktörleri yaygın olarak aşağıda belirtilen harmonik yüklenme değerlerine göre tasarlanmışlardır:

Sisteminizdeki harmonik yüklenme değerlerinin kullanacağınız filtre reaktörüne uygun olması gerekir.

2-lsıl koruma sistemine dikkat ediniz.
Sistemde oluşacak aşırı bir ısınma durumunda sistemin kendisini koruyabilecek düzeneğe sahip olması gereklidir. Genelde bu özellik termal anahtar kullanılarak sağlanır. Bu özellikte ısrar ediniz.

3-Endüktans değerine dikkat ediniz.
Piyasada satılan standard endüktans değerleri sizin sisteminize uygun olmayabilir. üreticinin belirttiği endüktans değeri ile kondansatörlerinizin uygun olup olmadığını mutlaka araştırınız.

4-Endüktans doyum akımına dikkat ediniz.
Sistemde oluşacak anlık yüklenmelerde reaktör çekirdeğinin doyuma gitmesi, endüktans değerinin düşmesine yol açıp sistemi kararsızlığa sürükleyebilir. Bu nedenle reaktör en uç akım değerlerinde doymayacak şekilde dizayn edilmelidir
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Rf=1/2xpixkök lxc reaktör ısıl katsayısı=ınx1.1 olmalı doyum akımı ınx1.8 max akımı ınx2 olmalı 1dk boyunca izolasyon sınıfı F (155) c izolasyon gerilimi 3000V 60sn olmalıdır.
 
verdiginiz bilgiler çok güzel bir şey danışmak istiyorum bitirme ödevimi filtreli kompanzasyondan aldım bu filtreyi yapabilmek için elektronik bir devreye ihtiyacım var arastırdım fakat bulamadım hiç yardımcı olursanız çok sevinirim...
 
sayın burçin erişen harmonik filtre reaktörü her tesis için gerekli değil bence ekstradan masraf takılsa iyi olur ama mecburen takılması gereken tesislerde var tabiki benim tesisim 1200 kvar kondansatör grubu var senede bir değerlerim bitiyor hepsi değil ama bazıları bitiyor yinede bilgilerinize teşekür edrim
 
Önümüzdeki yıllarda çıkması beklenen kompanzasyon sınır değerlerindeki düzenleme kararından önce harmoniklerle ilgili yasa ve yaptırımların çıkması gerekir aksi taktirde direk oranları çekmeye kalkarlarsa şebekedeki harmonik problemleri muazzam derecede artacaktır. Önümüzdeki yıllar bu konu büyük önem kazanacaktır enerji kalitesi için bu konuda kontrol ve yaptırım zamanla mecburi hale gelecektir,gelmelidir de.
(Harmoniklerin ölçümü ve kontrolü yani yaptırımı şuanki yapıya bakarsak çok zordur bunun için alt yapı hazırlanması gerekir gerek teknik eleman gerek cihaz bazında.)
 
Arkadaşlar bir 1000 KVAR 7,2 KV luk bir sistemde L : 0,07 mH ise bu sistemin frekansını nasıl hesaplayabiliriz ?

yada şöyle sorayım 1000KVAR 7,2 KV 189 Hz lik bir sistemin L ( Bobin değeri ) = kaç mH olduğunu nasıl hesaplarız ?
 
Q:UXU/Z YANİ Q EŞİTTİR U KARE BÖLÜ Z.
BURADAN BULACAĞIN Z DE,
Z: 2(pi)fL YANİ EMPADANS 2XPİX FREKANSXİNDÜKTANS,
BU İKİ FORMÜLDEN f'Yİ ÇEKİP VERİLENLERİ YERİNE KOYARSAN f:11785 ÇIKAR.
 
Arkadaşlar,

Kompanzasyonda kullanılan güçlendirilmiş kondansatörlerde gerilimler 440V-480V-525V gibi değişik gerilimler bulunmakta. Kullanılacak olan gerilimin değerini neye göre belirliyoruz.

2. bir konu harmonikli kompanzasyon sistemlerinde kullanılan reaktörlerin değerleri nasıl hesaplanıyor?
otomasyon
 
Kompanzasyon;işletme kapalı iken neden yükselme olur. çok iyi harmonik kompanzasyonum var ama yinede yükselme var nasıl sorun çözülür ...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,269
Kullanıcılar
449,844
Son üye
mehmet.ali.turhan.99@gmai

Yeni konular

Geri
Üst