Klima santrali,chiller,boyler,kazan,sogutma kulesi hangisi ne ise yarar bi yardim arkadaslar.

selloman

Üye
Katılım
16 Nis 2009
Mesajlar
94
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaslar ben bi rezidansta ise basladim,binada klima santralleri var, chillerler var,boyler var isitma ve buhar kazani var,sogutma kulesi var,vrv var,fancoil var ben baktim biraz ve donguyu anlamadim kim suyu sogutuyor kime gonderiyor kim fancoile gonderiyor kim isitiyor,zahmet olmazsa ana islevleri kisaca anlatabilirmisiniz bana.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Konu çok detaylı kısa kısa değinirsek ,

Klima santralleri : Ortam havasını şartlandırmak için kullanılır. İçinde fan ve ısıtıcı - soğutucu serpantinler vardır. Siz sıcak su gönderirseniz ısıtma soğuk su gönderirseniz soğutma görevi yapar. Çok çeşitli uygulamaları mevcuttur. Duruma göre değerlendirmek lazım.

Chiller : elektrik enerjisi ile çalışıp suyu soğutan cihazlara denir. ( klima santrali veya fan coil uygulamalarında kullanılır )

Boyler : Kullanım sıcak suyu için kazanda ısıtılan pirimer suyla yada güneş enerjisi gibi v.b. ısı kaynakları ile boyler tankları içindeki kullanım suyu ısıtılır pompalar vasıtası ile kullanım alanına basılır.

ısıtma kazanı : Genellikle bina ısıtması veya kullanım suyu ısıtması için düşük sıcaklıklı su ısıtma kazanıdır. 50 - 90 derece arasında sıcak su verir.

Buhar kazanı : 100 derece üzerinde kızgın buhar üretmek için kullanılan kazanlardır. Genelde çamaşırhane gibi yerlerde istenilen yüksek sıcaklığı elde etmek için ihtiyaca cevap vermek amaçlı kullanılır.

Soğutma kulesi : su soğutmalı soğutma gruplarında yada atık ısıyı ortamdan uzaklaştırmada kullanılır. Adyabatik soğutma yapar. Dış mekana kurularak su döngüsü sayesinde soğutma sağlar.

vrv : variable refigerant volume kelimelerinden gelir. Değişken debili akışkan kontrolünü simgeler. Direk genleşmeli merkezi sistem soğutma üniteleridir. bir üniteye 5- 10 .... gibi iç ünite bağlanarak ihtiyaca göre ısıtma soğutma yapar.

fan coil : içinde küçük bir batarya ve fan bulunduran ünitedir. Klima santralinin küçüğünü düşünün. sıcak su verirseniz ısıtma soğuk su verirseniz soğutma yapar.


Bu tür projelerin uygulaması çok farklılık içerir. Sizin projeniz incelenip üzerinde tartışmak lazım. yoksa verilecek bilgiler yanıltıcı olabilir. Kısım kısım çalışma ilkelerini burda tartışabiliriz.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst