KGK ve jeneratör ortak çalışması

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
Uzun süreli elektrik kesintilerinde elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için jeneratörler kullanılmaktadır. Ancak jeneratörlerin, yükü üzerine kesintisiz alamaması, bazı kritik yükleri besleyecek yeterli kalitede çıkış dalga şekli oluşturamaması ve frekans kararlılığı bakımından eksik olması gibi eksiklikleri vardır. KGK ise jeneratörün aksine yükleri kesintisiz olarak üzerine alabilmekte ve kritik yükleri şebekede meydana gelecek her türlü bozulmalara karşı besleyebilecek kalitede ve kararlı frekansında çıkış gerilimi ve üretebilmektedir. Ancak KGK’lar tüm bu üstünlüklerine rağmen uzun süreli ( 30 dakikadan fazla ) uygulamalar için yetersiz kalmaktadırlar. Bu nedenle uzun süreli elektrik kesintisi meydana gelen yerlerde kalıcı çözüm için KGK ve jeneratör birlikte kullanılmalıdır. Bu ortak çalışma sırasında meydana gelebilecek sorunları engellemek için kullanılacak KGK ve jeneratör seçimine dikkat edilmelidir.

BİRLİKTE ÇALIŞMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


KGK ve jeneratör birlikte çalışırken dikkat edilmesi gereken ana başlıklar şunlardır:
Adım yükü: Jeneratör yükü üzerine aşamalı olarak aldığında tam kapasitede çalışabilen, ancak yük anlık olarak üzerine bindirildiğinde düşük performans gösteren elektromekanik bir sistemdir. Jeneratör çalışırken yükü üzerine ani olarak aldığında KGK’daki toplam yükü kaldıramadığından jeneratör geriliminde ve frekansında salınımlar meydana gelebilir. Bu salınımlar KGK tarafından kabul edilemez kaynak olarak algılanabilir ve KGK aküden çalışmaya zorlanabilir. Yük aküye aktarılınca, jeneratör distorsiyonu, UPS’i hattan çalışmaya zorlayacak biçimde azalacak veya kaybolacaktır. Yük jeneratöre tekrar uygulandığında voltaj distorsiyonu, UPS’in bir kez daha aküye aktarılmasına yol açacak biçimde geri dönecektir. Bu çevrim yaklaşık 4 saniyede bir tekrarlanabilir. Bu nedenle jeneratör KGK ile ortak çalıştırılırken anma değerinin ancak %35 - %50 değerindeki güç değeri çekildiğinde sorunsuz çalışabilmektedir.

Ayrıca KGK’da doğrultucuda soft-start (yumuşak kalkış) özelliği olsa bile KGK’nın demeraj akımı çekmesini önlemek için doğrultucunun da ayrıca akım sınırlama özelliği olmalıdır.

Gerilim yükselmesi: Bu bir uygulama hatası olup genellikle KGK gücü ile jeneratör gücünün birbirine yakın seçilmesi ve KGK dışında büyük yük olmaması halinde ortaya çıkar. KGK jeneratöre ilk geçtiği anda doğrultucu kapalıdır ve soft-start (yumuşak kalkış) ile çalışmaya başlar. Eğer bu durumda jeneratör üzerindeki tek yük harmonikleri bastırmak için kullanılan giriş filtresi ise bu jeneratör için aşırı uyarma enerjisi yaratır. Pek çok jeneratör kontrol sistemi bu aşırı uyarılmaya yeterince cevap veremez ve gerilimde %120’lere varan kontrolsüz gerilim üretmesi (genellikle jeneratör demirinin manyetik doyuma gitmesi sebebiyle) gibi problemlere yol açar. Bu yüzden jeneratörlere filtre ile çalışma durumlarında ön yük ile start verilerek bu problemin üstesinden gelinmeli ya da KGK üreticisinin filtre sistemini geçici olarak kapatan bir mekanizma sunması gerekmektedir ki bu durumda da harmonik problemi ortaya çıkabilecektir.

Sinüs dalga şeklinde bozulmalar ve harmonik akımlar: Pek çok KGK sisteminin doğrultucuları enerji kaynağında (jeneratör) bozulmalara neden olabilir. Bu bozulmalar jeneratörlerin kontrol ünitelerinin zarar görmesine yol açabilir. Ayrıca doğrultucular harmonik akımları nedeni ile sinüs akım çekmeyebilir. Akımın sinüs dalga şeklinden uzaklaşmasına yol açan etki Toplam Harmonik Distorsiyon (THD) olarak adlandırılabilir. Bu harmonik akımlar jeneratörlerin aşırı ısınmalarına, regülasyonlarının bozulmalarına yol açabilir.


6 darbeli doğrultucunun giriş gerilim ve akım dalga şekilleri


Başlıca doğrultucu tipi olarak pek çok üretici 6 darbeli doğrultucuyu tercih etmektedir ki bu yapıların şebekeden çektikleri akım şekli yukarıdaki gibidir ve akım harmonik oranı %33’ler civarındadır. 6 darbeli olmaları nedeni ile burada etkin olan harmonik bileşen n-1=6-1=5. ve buna ek olarak 7. harmoniktir. Oysa 12 darbeli bir sistemde etkin olan harmonik bileşen 11. ve ek olarak 13. harmoniktir. Buradaki THD ise opsiyon olarak üretilen 12 darbeli sistemlerde %10 civarındadır.
Bu değer KGK ile jeneratörün problemsiz çalışması için yeterlidir. Kimi üreticiler ucuz bir çözüm olması için filtre kullanmayı tercih ederler ancak filtre çözümü beraberinde başka problemleri de getirir. Başlıca problem, filtrelerin belirli bir akım ve empedans değeri göz önüne alınarak dizayn edilmiş olmaları ve pasif olarak görev almalarından dolayı yük değişimlerine cevap verememeleridir ( şekil ). Bunun en basit açılımı düşük yüklerde filtre giriş akım harmoniklerini bastırmak bir yana problemin ana kaynağı olarak baş rolü oynayacaktır. 80 kVA ve üzeri güçlerde yük değişimi büyük farklılıklar gösterebileceğinden KGK sistemi 12 darbeli doğrultucu olanlar tercih edilmelidir.



Frekans dalgalanmaları:
Jeneratörler yük değişimlerine cevap verebilmek ve frekansı kontrol edebilmek için doğal limitlere sahiptir. Fonksiyon karmaşıktır ve sadece jeneratörün özelliklerine bağlı olmayıp, governör (jeneratörün ürettiği çıkış gerilimin frekansının kararlı olmasını sağlayan hız kontrol ünitesi) cevap hızının dönme ataletine ve yükün frekans değişimlerine reaksiyonuna da bağlıdır. Jeneratördeki frekans dalgalanmasının en belirgin sonucu olarak kronik bir şekilde ortaya çıkan KGK-By-Pass senkronizasyon olamama durumudur.

FREKANS DALGALANMA PROBLEMLERİ YA ORTADAN KALDIRILMALI YA DA MİNİMİZE EDİLMELİDİR


Motor, hızlı yanıt veren bir governöre sahip olmanın yanı sıra yüke göre ayarlanmış ve doğru boyutlandırılmış olmalıdır. Benzer şekilde de KGK geniş bir frekans kabul aralığına sahip olacak şekilde tasarlanmış olmalıdır. Tabi ki bu arada jeneratörün voltaj regülatörü governerden daha hızlı reaksiyon göstermemelidir. Aksi taktirde KGK’nın doğrultucu kısmı ile kararlı olmayan bir durum ortaya çıkar. KGK üreticisi hızlı frekans değişimlerine cevap verebilen bir sistem geliştirmek durumundadır. KGK’nın doğrultucusu saniyede en az 3Hz’lik değişimlere cevap verebilecek kabiliyete sahip olmalıdır.

By - Pass’ a senkron olmak: KGK çıkışının kesintisiz olması ve evirici-By Pass hatları arası geçişlerde çakışma olmaması için KGK evirici çıkışının By-Pass hattına senkron olması gerekmektedir. Bunun sağlanabilmesi için kararlı frekansta çalışan jeneratör ve frekans cevap aralığı genişletilmiş KGK kullanılmalıdır. Aksi taktirde jeneratörden çalışma esnasında KGK By-Pass hattına bağlı olan jeneratöre senkron olamayacak ve By-Pass transfer işlemi gerekmesi durumunda KGK ve jeneratör durumları uygun olamayacaktır.
Otomatik transfer anahtarı: Pek çok KGK-Jeneratör bağlantısı otomatik transfer anahtarı ile çalışır ve şebekenin geri gelmesi durumunda KGK şebekeden beslenecek şekilde aktarma işlemi yapılır. Bu şekilde yapılan hızlı bir transfer işlemi bir problemin kaynağı olabilir. Eğer KGK girişinde 12 darbeli doğrultucu yerine pasif filtre kullanılmışsa ve transfer anahtarı motor yükleri de içeriyorsa filtre transfer esnasında bir uyarma enerjisi yaratır. Bu uyarma kaynağı bu motorları, onların ataletlerini bir enerji kaynağı gibi kullanarak onları jeneratör gibi davranmaya iter. Eğer bu transfer çok hızlı olursa ortaya çıkan alternatif enerji kaynakları gerilimde beklenmedik faz çakışmalarına ve sonucunda da hem bu motor yüklerinin hem de KGK’nın zarar görmesine yol açar. Bu amaçla özellikle 100kVA üzerindeki büyük sistemlerde kullanılan filtre yapılarının jeneratörden şebekeye geçişi esnasında KGK tarafından otomatik olarak devreden çıkartılan yapılar ile birlikte sunulması gereklidir.

KGK’LARDA YEDEKLEMELİ ÇALIŞMAK

Bazı kritik yükler şebekeden çalışma riskine dayanamayacak yapıda olabilir. Bu nedenle klasik On-Line KGK’larda bulunan ve yedekte bekleyen Şebeke kalitesi yeterli olmayabilir. Bu nedenle KGK sisteminin güvenilirliğini arttırmak gereklidir.
KGK’ların güvenilirlikleri her ne kadar üst seviyede olsa bile şebekedeki bozulmalardan oluşan bozulmaları kendi üstlerine almalarından dolayı arızalanma riskleri vardır. Ömürlü malzemelerin bozulması da cihazın çalışmasını engelleyebilir. Bu nedenle farklı KGK bağlantı sistemi kurularak yedeklemeli çalışılabilir.
Sürekli büyüyen sistemlerde KGK gerekli gücü karşılayamaz hale geldiğinde KGK’yı değiştirmek yerine mevcut sisteme ilave edilen bir KGK ile daha ucuz bir çözüme gidilebilir.

Kaynak: haberortak
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
söylenecek epk bir şey yok, her şey ortada
 
Hocam bana böyle bir sistemin elektrik çizimi lazım elinizde bulunurmu ?
 
cos fi önemli değil UPS'in arkasında kullanacağınız jeneratör %50 fazla olursa hiçbir problem yaşamazsınız. 10 KVA'lık bir UPSîn arkasında en az 15 KVA jeneratör olmalıdır.
 
Bu konuda yeni konsept ürün geliştiriyoruz, 3-3,5 yıldır çalışmaları sürüyor ve Tübitak destekli..Kısaca üç girişli UPS gibi düşünebilirsiniz, bir girişi şebeke, diğeri jeneratör, yine akü grubu mevcut. Kesinti yoksa KJS (kesintisiz jeneratör Sistemi) regülatör modunda çalışır, şebeke sürekli takip edilir (100 mikro saniyede bir, örneklenir), herhangi fazda bir kesinti olduğunda, KJS inverter moduna kesintisiz ve senkron geçer (maksimum kesinti süresi 2 mili saniye altında ve hiçbir hassas cihaz bunu fark edemez). Şebeke 5 sn içinde gelirse jeneratöre start vermeden tekrar ve senkron olarak regülasyon moduna (şebekeye) geçiş yapar. 5 sn den uzun sürerse bu kesinti jeneratöre start verir ve onu takibe alır (aynı örnekleme hızında) Voltaj ve frekans normal ise senkron olarak jeneratöre geçer (geçiş kesintisi yok) ve onu regüle ederek yükü beslemeye devam eder. Şebeke geldiğinde stabil olduğu gözlenirse tekrar şebekeye geçiş yapılır (geçiş kesintisi yok).

Prototip olarak fabrika binamızı 5 aydır beslemekte olan sistemin birkaç faydası şöyle sıralanabilir;
1. Sürekli regülasyon modunda çalıştığı için verim %98 ve üzeri (en az %8-9 verimden dolayı enerji tasaarrufu ile 4-5 yılda kendini amorti edebilme)
2. KJS ara birimi büyüklüğünde Jeneratör seçebilme (100 kva KJS için 100-110 kva jeneratör) ve ilk yatırım masrafının daha düşük olması.
3. UPS+ jeneratör de transfer anahtarı gerekli olduğu halde bu sistemde gerek olmadığından otomatik transfer panosu gereksinimi olmayışı ve ilk yatırım masrafının düşmesi.
4. Kısa süreli inverter modu gereksinimi sebebi ile akü grubunun küçük seçilmesi ve ilk yatırım masrafının düşmesi (toplam akü ihtiyacı 20-25 sn, 3-5 dakikalık akü grubu yeterli)
4. UPS lerde verim düşük olduğundan klimize ortam gereksinimi oluyor, KJS de yüksek verimden dolayı düşük atık ısı ve havalndırma yeterli. Bir yandan ilk yatırım masrafı düşmekte diğer taraftan enerji tasarrufu yapılmakta.
5. Voltaj dalgalanmalarında ve kısa süreli elektrik kesintilerinde jeneratörü hemen devreye sokmaz, regülasyonu sayesinde yakıt tasarrufu sağlar. Ayrıca harmonik kaynağı olarak davranmaz (özellikle 6 puls ups lere kıyasla)
6. Jeneratörsüz de UPS olarak çalışabilme yada sonradan ilave edilebilme özelliği..

Bu yıl Hannover fuarına yetiştirmeyi hedefliyoruz, ilk kez orada tanıtılacak..
 
sn dinamik,anlttağınız sistemin DUPS (dinamik ups) lardan ayıran özellikleri neler,20-25 sn lik akü deşrjlarında aküler nasıl şarj olacak? bunun için harici bir rectifier mi kullanılıyor,akülerden arızalı olan olursa KJS nasıl davranıyor biraz daha fazla bilgi verirseniz teşekkür ederim.
 
kgk yazmışsınız fakat daha açıklayıcı olsun diye (kgk) nın açılımınıda yazsaydınız cok iyi olurdu
 
sn dinamik,anlttağınız sistemin DUPS (dinamik ups) lardan ayıran özellikleri neler,20-25 sn lik akü deşrjlarında aküler nasıl şarj olacak? bunun için harici bir rectifier mi kullanılıyor,akülerden arızalı olan olursa KJS nasıl davranıyor biraz daha fazla bilgi verirseniz teşekkür ederim.

Dinamik UPS lerde kinetik enerji modülü bulunmaktadır, ve bu sistemi çok pahalı yapmaktadır. Mantık olarak dinamik UPS lere ekonomik alternatif olarak tasarlanmış bir sistemdir. Sistemde dahili rectifier bulunmaktadır. Akü voltajı peryodik olarak rectifier kısa süreli off edilerek dc baradaki akü voltajı kontrol edilir, set değerlerinin altına belli bir süreden önce düşerse akü uyarısı verir, akülerin toplam ömrü yada birkaçı arızalı olduğu ise ayrıca ölçüme tabi tutularak ortaya konulur.
KGK (Kesintisiz Güç Kaynağı-UPS)
 
arkadaşlar konuya ilişkin benimde bir sualim olacaktır, yardımcı olursanız eğer sevinirim.
jeneratör firmaları, jeneratör çalışırken kompanzasyon sisteminin devreden çıkarılmasını istiyorlar,
benim kompanzasyonum harmonik filtreli bir sistem,
jeneratör gücümüz 550kVA, ups ise 400kVA
elektrik kesintisinde jeneratör çalışırken harmonik filtreleme sisteminin devreden çıkarılması herhangi bir sorun yaratır mı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst