Kendini Dengeleyen Robot (BALANCİNG ROBOT)

myolcuu

Üye
Katılım
6 Ocak 2013
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
27
Merhabalar,

Arkdaşlar ben teknik lise öğrencisiyim ve endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında okuyorum.Temel olarak c dili olsun elektronik parçalar hakkında olsun proteus hakkında olsun bilgim var.
Şimdiye kadar Kendini Dengeleyen Robot hep merak etmişimdir. Bu senede yapmaya karar verdim . Fakat internette türkçe olarak yapımı hakkında bilgi veren bi kaynak bulamadım. Araştırmalarıma göre gyro + acce sensörünün kullanıldığı öğrendim.

Demem şu ki benim takıldığım konu bu sensör yani gyro ile acce nasıl birbirine uyum sağlıyor?
Kaç eksenli sensör kullanmalıyım ? (Olabildiğince hassas bi robot yapmak istiyorum.)
Devreye nasıl bağlamam gerekir ?
Sensörlerden gelen bilgiyi nasıl ve ne şekilde değerlendire bilirim pıcle ?
Programı pıc c compilerde yazmayı düşünüyorum.
Programı neye göre yazmalıyım ? .
 
yardımcı olan yok mu nasıl yapılıyor bu robot ?
 
kardeş bu iş multikoptere benziyor ama biraz zor kaynak konusunda ben de sıkıntı yaşadım umarım başarılı olur sunda bize de anlatırsın
 
Gerçekten işin zor Allah yardımcın olsun
 
Muhtemelen bu yazdıklarımı okumak için bu foruma tekrar dönme şansın olmaz ama yinede yazayım. Ben içinde mekanik olan işleri pek sevmem ama gerektiğinde yapabilirim tabiki. Seninde dediğin gibi türkçe kaynak pek yok zaten yaşında genç bu projeninde biryere kaçtığı yok bu ve bu gibi projelere zaman ister birikim ister öyle hemencecik olmaz işin tek zorluğuda budur yoksa altyapını oluşturduktan sonra yapabilirsin bildiğin herşey kolay gelir bilmediğin zor, bu nedenle örneğin pic c demişsin bunu iyice öğrenecek adın gibi bileceksin bunun için belki 100lerce ufak tefek program yazıp deneyeceksin, sonra sensörleri kullanmayı öğreneceksin, sonra motor süreceksin, geri besleme nedir öğreneceksin, belki üniversite okurken pid neymiş öğreneceksin sonra hepsini birleştirecek ve amacına ulaşacaksın. Şimdi desemki hiçbir yerden destek almayan bir robotsa yapacağın hem yatay hem düşey eksende sensör kullanman lazım yok ben bir mil üzerinde sabit dengede duran robot yapacağım diyorsan tek eksende sensör kullanacaksın ne anlamı olur bunları söylemenin, zaten düşünsen mantığını sende görebilirsin esas mesele bunu donanıma anlatmak ve uygulamak. Bu arada bir forumda okumuştum çok hoşuma gitti (bu denge robotlarının temel hikayesi insansı robotun ayakta durabilmesi) ne gerek var ne kasıyorsunuz ayakta dursun bu robot diye koyun 3. ayak uğraşmayın boşuna insana benzese ne olur benzemese ne olur anlamında bir yazıydı, çinde milyardan fazla insan var, insansı robot yapıyorlar bu robotlar insandan daha değerli oluyor ironi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,592
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst