Kendi Elektriğini Kendin Üret

Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
607
Puanları
0
Küçük ırmak ve derelere tribün konacak
Enerji Bakanlığı, Anadolu'nun dört bir yanında akan küçük derelerden elektrik üretimi için düğmeye bastı. 3 bin YTL'lik türbinle herkes kendi evinin elektriğini üretebilecek . İşte sistem...
KENDİ ELEKTRİĞİNİ KENDİN ÜRET

İsmail Altunsoy'un haberi
Bakanlığa bağlı Türkiye Elektromekanik Sanayii AŞ (Temsan) en küçük ırmak ve derelerden bile enerji üretimine imkan sağlayacak elektrik türbini üretti.

Bireysel kullanım için geliştirilen 3 kilovatlık cihazla 4 evin tüm elektrik ihtiyacını karşılamak mümkün. 100-200 kilovatlık türbinler ise bir köy veya beldenin ihtiyacının tümünü karşılayabilecek. Türbinlerin fiyatı 3 bin YTL'den başlıyor, gücüne göre 40 bin yeni liraya kadar çıkıyor. Yüzde 100 yerli üretim türbinlerin küçük nehir ve ırmaklarda kurulması için Enerji Bakanlığı'ndan izin almaya (lisans) veya şirket kurmaya da gerek yok. Temsan, proje kapsamında 12 prototip türbin üretti. Denemelerden başarıyla çıkan türbinlerin seri üretimine geçilecek.
Temsan Genel Müdürü Osman Kadakal'a göre küçük atölyeler, barak havuzları ve balık çiftlikleriyle, köy, yayla, mezra ve beldelerdeki evlerin elektrik ihtiyacını bu türbinlerle karşılamak mümkün. Bunun için gereken tek şey belli bir eğimle akan su. Temsan, türbin üretiminde oluşacak muhtemel risklere de çözüm üretti. Buna göre, sürekli elektrik üretecek türbinlerde sorun yaşamamak için elektriğin depolanacağı bir de özel akü geliştirildi. Ev veya işyerinde tüketimin azaldığı dönemlerde üretilen elektrik aküde depolanabilecek. Tüketim arttığında depolanmış elektrik tüketime verilecek.
Vatandaş, Temsan'ın ürettiği türbinlerle üretilecek elektriği iki yöntemle tüketebilecek: İlk yöntem; üretilen elektriği hemen tüketmek. İkinci yöntem ise sistemi genel elektrik şebekesine bağlamak. Bu şekilde üretilen elektrik şebekeye aktarılacak, ihtiyaç duyulan elektrik şebekeden karşılanacak. Osman Kadakal, Enerji Verimliliği Kanunu'nun 200 KW'ye kadar olan sistemlerin şebekeye doğrudan bağlanmasına izin verdiğini belirtiyor.
Türbin, birkaç yılda kendini amorti ediyor
Temsan'ın ürettiği mikro elektrik türbinlerinin fiyatları 2 bin 500-3 bin YTL'den başlıyor. Bir kilovat kurulu gücündeki türbin, vatandaşa akü ve aparatlar dahil 5-6 bin YTL'ye mal olacak. Bu sistem en az iki evi beslemeye yeterli elektrik üretebiliyor. Sağlanan tasarruf dikkate alındığında türbin birkaç yıl içinde kendini amorti edecek.
Temsan'ın mikro türbinini ilk kullanan Sivaslı balık çiftliği sahibi Hamit Akdere oldu. Gürün ilçesi Akdere köyündeki balık çiftliğinin elektrik ihtiyacını karşılayan Akdere, türbinden memnun. "Su olduğu sürece sorun yok." diyen işletme sahibi, bu yolla elektrik üretmenin çok kolay olduğunu söylüyor. Hamit Akdere, yaptığı yatırımın karşılığını fazlasıyla aldığını ifade ediyor.


'Artık su akarken Türk bakmayacak'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, küçük ırmaklardan üretilecek elektriğin Türkiye'nin elektrik açığının kapatılmasına önemli katkı sağlayacağı görüşünde. Projeyi çok önemseyen Güler'e göre mikro türbin üretimiyle Türkiye'de yeni bir pazar oluşacak. Bakan, yeni sistemle 3 binden fazla enerji KOBİ'sinin doğacağını düşünüyor. "Eskiden 'Su akar, Türk bakar' denirdi. Şimdi, su hem akacak hem de elektrik üretecek. Yani Türk bakmayacak." diyen Enerji Bakanı, mikro türbinler sayesinde 2 bin 500-3 bin megavatlık kurulu gücün devreye girebileceği bilgisini veriyor. Güler, Devlet Su İşleri, Temsan ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi ortak çalışmasıyla türbin kullanımının hızla yaygınlaştırılacağına dikkat çekiyor.
Türbin kurmak için izne gerek yok
Mayıs 2007'de çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu ile küçük ırmaklardan da elektrik üretmeye imkan sağlandı. Kanuna göre kendi ihtiyacını karşılamak şartıyla azami 200 kilovat elektrik üretim tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler, lisans alma ve şirket kurma zorunluluğundan muaf tutuldu. Böylece, isteyen herkes kendi elektriğini üretebilecek. Ayrıca, fazla üretim de genel sisteme aktarılabilecek. Konuyla ilgili mevzuatı tamamlamak için yapılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.

İsmail Altunsoy'un haberi 21.12.2007
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
abi bu icad süper bişey ama bunun için sürekli akan bi akar su lazım buna şüöle bi sistem geliştiremezlermi mesela havuz üzerine kurulmuş türübünler sürekli enerji üretsin yine ürerttiği enerjile çalışan bi devirdaim motoru olsun ve enerji daimi olarak sağlansın tabi bu bi fikir bunun kapsam lı araştırmasını yapmadım ama böle bi sistem nehir falan gerektirmez su dolu bi havuz sürekli türübin üzerin de devir daim yapacak ve enerji daimi olarak elde edilecek birde bu sisteminuygulamasını devreye almasını sadece temsa mı yapacak yoksa herhangi kişi veya kişilere eğitimi verilerek bu alanda bişeyler yapmaları sağlanacakmı
;D
 
bi havuza su doldurup motor vasıtasıyla devir dayım yaptırsan bile tükettiğin enerji , ürettiğin enerjiden fazla olacağı için böle bi sistemden enerji tasarruf edilmesi beklenemez :) ama fikir ütobik olsada üretime yönelik olması güzel :)
 
Eger sıstemı baska enerjı kaynakları ıle destekleyıp bu enerjı ıle havuzunun devır daımını yapar bırıktırdıgın kınetık enerjı bu trıbunler vasıtası ıle yuksek guclu bır enerjı kaynagı olusturabılırsın
 
Aslında ben bu işlere bayağı bir kafa yordum
ama turbunu suyla veya havayla değilde mıknatıs yardımıyla tek hamle hareket ve devamlı çalışma
şimdi diyeceksinizki yok canım ama oldu tek hamlede turbun hareketlendi enerjiyi 12 dc olarak uretim
6 dc lik bir motor yardımıylada takviye ettim motoruda turbun elektrigiyle besledim
sonuçmu 3 dk çalışma sonu husran
peki pes ettimmi? hayır araştırmaya ve çabalamaya devam diyorum...
 
Benim sorum elektriği ürettik diyelim bu elektrği nasıl Uzun bir müddet depolayabiliriz .Mesala ben rüzgardan elektrik üretmek istiyorum ve ürettim diyelim, bu üretiğim elektriği depolamak olurmu. Belki Kondansator diyeceksiniz depolama elemanıdır çünkü, ama nasıl fikirlerini bekliyorum .Veya başka bir şekilde açıklarsam kas güçü ile elektrik üretmeye çalışacam nasıl mı spor salonlarında kondusyon aletleri varya insanlar spor olsun diye boşa en ağır kademe de çeviriyorlar , gün içinde büyük merkezlerde onlarca kişi bu işi yapıyorlar. işte ordan elektrik elde edebilirsen ve depolayabilirsem belli eve götürüp sigortaları falan ı kapatıp prize veririrm elektriğimi elektrik faturasından kurtulurum hemde extra elektrik ile , bu sadece kas değil rüzgar veya akarsu kenarına koyarım 5 -10 gün diyelim sonra o elektrği gel evde kullan diye geçen düşündüm.
Evet biraz komik veya saçma böyle bişey nasıl olur ,veya imkansız mı gerçekten fikirlerinizi bekliyorum ve çalışıyorum iyi günler.
 
görkem ' Alıntı:
benim sorum elektriği ürettik diyelim bu elektrği nasıl depolayabiliriz uzun bir müddet mesalal ben rüzgardan elektrik üretmek istiyorum ve ürttim diyelim bu üretiğim elektriği depolamak olurmu ... ...evet biraz komik veya saçma böyle bişey nasıl olur veya imkansız mı gerçkten fikirlerinizi bekliyorum ve çalışıyorum

Düşünceleriniz saçma değil. Aksine ilham verici.
Bizim okul bitirme tezimiz: "Güneş Enerjisi İle Soğutma Sistemleri Ve Uygulaması" idi.
Sistemin genel blok diyagramı aşağıdaki gibi en basit haldeydi (Maliyet açısından):

Güneş pilimizin çıkış gücü 36W, 12/6V. Üretilen enerji ile hem akü grubunu şarj ediyoruz hem de soğutucuyu besliyoruz. Güneşin etkisi azalınca regülatör vasıtasıyla aküde depolanan enerji soğutucuya aktarılıyor. O zaman (2001) 1 paneli 750 Alman Markı'na almıştık. Yaptığımız sistemin kararlı çalışması için birkaç panele daha ihtiyaç vardı. Bir panelle uygulamayı sunup tezi vermiştik. Hey gidi günler hey...
Uygulamadaki her şey DC merkezliydi. İnvertör kullanmadık bu yüzden.

Gelelim sizin sisteminize:
Bir şekilde elektriği üretince bunu akülere (kuru akü daha pratik) depolayarak, evinize götürüp gerekli invertör ile evde kullanabilirsiniz. Bunun için bol miktarda aküye gereksinim duyabilirsinz. Sadece aydınlatma işini düşünürseniz daha kolay olur. Bi örnek vereyim: Benim bilgisayarımın UPS'i var. Akşam elektrik kesilince Tasarrufl ampul taktığım abajuru takıyorum UPS'e bir kaç saat yakıyorum. Siz Aydınlatna linyesine şebekeden izole ederek, aküerle aydınlatma yapabilirsiniz.
 
Sayın genç arkadaş öncelikle teşekkür ederim tam benim uğraştuğım kısımların bir kısmı burda denetim birimde pic kullanmayı düşünüyorum ancak piclerin çok fazla uzun ömürlü olmakdıklarınıda biliyorum yani daha kararsızım bir de blok diyagram lar çok yüzeysel ama tam bir fikirlerin uygulamaya çalışıldığı kısmlarının genel yapısı.Bu sistemin size maliyeti ne kadar olmuştu acaba şimdilik sistemimin fizibilite çalışmasındayım.benden önce bu sistemi gerçekleştiren arkadaşlar olursa lütfen bizimle paylaşsın topluca kontrolkalemi ailesi olarak elektrik faturasından kurtulalım
 
1- 2001 yılında aldığımız güneş panelinin (siemens sp36) fiyatı 750 alman markı idi ve o günkü kur ile 365 milyon lira vermiştik 1.Leventte AES diye bir firmadan almıştık (Faturası hala duruyor oradan biliyorum.) Küçük bir araştırma yaptım şu iki linkte fiyat buldum. Ama aralarında dağlar kadar fark var.
http://www.siemenssolar.co.uk/sp36.html
http://www.solar-tec.com/SiemensSolarModules.htm
2- Arabaların çakmak çikişi ile çalışan bir soğutucu almıştık sirkecideki toptancıdan o da o zaman 80$'dı, o günkü kur ile 92milyon lira idi. (En ucuzu buydu) (Markası igloo)
3- Arkadaş çalıştığı yerden iki adet kuru akü bulmuştu ;) ona para vermemiştik.
4- Okulda hocanın biri de icat çıkarmıştı tez sunumundan sonra "bu dolabın termostatı yok mu nasıl ayarlayacaz ? " diye. bir de termostat almıştık Yazıcıoğlu İş Hanından ama monte etmeden adamın eline verdik. O da 18 milyon lira idi.
Soğutucu direkt dc ile çakıştığı için regülatör kullanmamıştık. Aküyle gümeş panelini paralel bağlayıp soğutucuyu direkt beslemiştik. (Gayet basit bir uygulama idi.)
Ivır zıvırla beraber (sadece uygulama için) toplam 480 milyon lira harcamıştık.
Dediğim gibi maliyeti az tutmak için bir panel alıp iki de akü kullanmıştık. Sistemin adam gibi çalışıp kesintisiz enerji vermesi için panel ve akü sayısının artırılması gerekli.
Evlerde tamamen bunun uygulanabilmesi için çok fazla paraya ihtiyaç var. Çünkü ütü, çamaşır mak. bulaşık mak. saç kurutma mak. gibi ısıtıcılı yükler var; buzdolabı, çamaşır mak. bulaşık mak. gibi motorlu yükler var. üç-beş panelle bunları kararlı çalıştıabilmek imkansız!
Ama ancak şunu yapabiliriz: Evin aydınlatma tesisatının linyesini şebekeden ayırıp (tamamen değil, istediğimiz an geri bağlantı yapabilecek şekilde şalterle...) bunu bizim sistemle yakabiliriz.

Elektrik tesisatından az anlayan herkes bu bağlantıları yapabilir. Yeter ki malzeme olsun.
Panelin 6V ve 12V çıkış seçeneği var. Arkasındaki atlama teliyle (jumper) ayar yapılıyor. Panelin 36W çıkış gücü teorik. 8,5V/4,2A veya 17V/2,1A çıkış verileri var. İki kablo ile çıkış alınıyor ve isdediğin yere bağlıyorsun.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Geri
Üst