kazı yapılırken faz kopması evde yüksek voltaj olçtüm?

aramis

Üye
Katılım
23 Eki 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
48
Merhaba,

bu forumda ilk mesajım. Sizlere bir konuyu danısmak isterim.
Mahallede kazı yapılırken kablo koparmışlar. eve geldiğimde elektrikli cihazlarda gariplik farkettim. özellikle lambalar aşırı kuvvetli yanıyordu. Voltajın yüksek geldiğinden şüphelenip kombi, buzdolabı gibi cihazların fişlerini çektim. sonra ampulleri kapadım. Bu arada evde 4 ampul patlamıştı. kombi normal değildi. buzdolabı normal gibiydi. Çalışmayan ama fişe takılı olan, stby da bulunan tv, amfi gibi cihazlar vardı. Voltmetremle ölçüm yaptım ve 312 volt okudum. Arızaya gelen ekiplere ısrar ettiğim halde ölçüm yaptıramadım. ısrarla olçum yapmaktan kaçındılar. arızayı duzelttikten sonra ölçüm yaparız dediler :) bu arada hattı koparanda yine elektrik dağıtım şirketi idi.

arıza düzeldikten sonra buzdolabı, kombinin, tv nin ve amfinin normal çalıştığını gördüm. Tabii bu daha uzun süre normal çalışacaklarının ispatı değil. Diğer zihazları henüz kontrol edemedim.

Ekipler tek faz kopması olduğunu (yalan olabilir, notr de kopmuş olabilir)
ve kesinlikle voltajın yükselmediğini iddia ettiler. yalan tabi ki. ben söylediğim gibi ölçtügüm prizde 310 volt okudum.

Sizce kopan kablo hangisi idi, faz mı notr mü. Sonuçları ne olmuş olabilir. benim bütün prizlerimde 310 volt mu vardı. eger oyle ise buzdolabı ve kombi hala nasıl çalışıyor. tv nin stby da olması onu korur mu? kafamda bir sürü soru işareti var, yardımcı olabilir misiniz? Tam olarak ne olmuş olabilir evde. Bu arada cihazlar en az 3-4 saat yüksek voltaja maruz kaldı.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
evinizde kaçak akım koruma rolesi varmı birde eve giriş 380v mu?
 
Tahminimce kopan faz değil nötr dü. Çünkü 3 fazlı yıldız bağlantılı sistemlerde nötr hattı koptuğu zaman sistem üçgen olarak çalışmaya devam edebilir. Yani eğer kontrol kalemiyle baktıysanız o sırada prizde her iki taraftada konrol kalemi yanmıştır. 380V değilde 310 görmenizin sebebi yüklerin dengesiz olmasıdır.
 
Evda kaçak akım rölesi olduğunu sanmıyorum.
9 yıllık bina. Apartman girişinde 3 faz var ama tek faz geliyordur sanırım eve. tedaşçılar nötr kopsaydı evdeki bütün cihazlar yanardı dedi.
Ama evdeki herşey şu an çalışıyor.
 
senin su sekılde sıkıntın oldu kanaati içindeyım trafonun işletme topraklaması muhtemelen koptu
 
nötür kopması cihazlara genel olarak arıza vermez ama ag de olusan kısa devreler cogu zaman og hattında sigorta atmasına sebep olur ve dengesiz bir voltaj olusur tahminimce tedes görevlileri dogru söylemiş size ilk arıza esnasında elektronikcihazlarda problem olmadı ise donrasındada genelde olmaz
 
Aynı kaynaktan beslenen sistemlerde ortak nokta ötesinden nötr koptuğu zaman iki faz ortak nötr üzerinden devre alarak 380 ve daha aşağı voltajlarla muhatap olur. Bu olay devredeki cihazların özellikleri ve içdirenşlerine göre değişen hasarlar verebilir. Bu esnada tüm cihazlar devreye girdikçe voltaj düşer devredeki cihaz sayısı azaldıkça 380'e doğru yaklaşır. Bir kağıt üzerinde çizerek incelerseniz olayı daha rahat görürsünüz.
 
nötür kopması cihazlara genel olarak arıza vermez ama ag de olusan kısa devreler cogu zaman og hattında sigorta atmasına sebep olur ve dengesiz bir voltaj olusur tahminimce tedes görevlileri dogru söylemiş size ilk arıza esnasında elektronikcihazlarda problem olmadı ise donrasındada genelde olmaz

Elektrik tesislerinde işletme araçlarının aktif kısımlarının topraklanmasına işletme
topraklaması denir. İşletme topraklaması, işletme akım devresinin toprağa karşı potansiyelin
belli bir değerde bulundurulmasına yarar. Bu nedenle işletme akım devresi ile toprak
arasında direk bir bağlantı yapılır. Bu yüzden toprak, işletme akım devresinin bir kısmını
teşkil eder ve üzerinden akım geçer. İşletme topraklaması, topraklanan noktayı toprak
potansiyelinde tutar. Gerilim altında bulunan tesis kısımlarının işletme topraklanmasına
bağlanması ile bunlar sürekli ve geçici olarak topraklanır. :cool:Böylece aşırı gerilimler önlenir veya sınırlandırılmış olur.:cool: Koruma topraklamasından yalnız hata halinde bir akım geçtiği
halde işletme topraklaması üzerinden arızasız durumda dahi bir akım geçebilir. İşletme
topraklaması fonksiyon bakımından koruma topraklaması ile yakından ilgilidir. Çünkü
koruma topraklamasında bir fazlı toprak teması devresini işletme topraklaması üzerinden
tamamlayarak bir fazlı toprak kısa devresine dönüşür. İşletme topraklamasında normal
topraklama direncinden başka bir direnç bulunmaz ise buna direk topraklama, topraklama
omik, endüktif veya kapasitif bir direnç üzerinden yapılırsa endirekt topraklama denir
 
Kesinlikle nötr kopması. 3 evi yanyana düşünün. 1. ev R fazı, 2. ev S fazı ve 3. ev T fazı ile beslensin. Nötr koptuğunda bu 3 eve de nötr gelmediği durumlarda;
Sadece 3 evdeki o an çalışan cihazların dirençleri eşit olduğunda sorun olmaz. Onun dışındaki bütün durumlarda, direnci diğerine göre büyük olan cihazlarda büyük gerilim düşer ve cihaz fazla akım çekeceğinden zarar görür. Hatta yangın çıkma olasılığı vardır.
 
Sn.aramis,kesinlik ile nötr hattı kopmuş.Tedaşcı arkadaşlar hiçde etik haraket etmemişler.Ayıp etmişler.Durumu tüketici hakları hakem heyetine dilekçe ile bildirirseniz,tüm zararınızı ödemek zorunda kalırlar.Sizinle aynı durumda olan komşularınız da olabilir.Onlarıda bilgilendirirseniz birlikte haraket etmeniz daha iyi olur.Size söyledikleri bir faz kopması kuyruklu bir yalan bunu bütün uzmanlar bilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst