Kaynaktan çekilebilecek max. Akim

Katılım
3 Tem 2016
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
32
Merhabalar ,
Benim anlamadiğim bir konu var;
Örneğin, 12kw lık bir ac motor max. Çekebileceği akımı nasıl bilebiliriz ki ona göre malzeme seçimi yapalım,
Bide örneğin , elimde 20 voltluk dc bir güneş paneli var bunun max. Vereceği akımı panele zarar vermeden nasıl öğrenebilirim.
Cevap verirmisiniz, şimdiden teşekkür ederim.
Devre elemaninin iç direncinden çekebileceği max. Değeri bulabilirmiyim

Sent from my Nexus 5 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
40 watt.lık bir güneş paneli örneğin normalde 2.33 A yı max. değer (Güneşin en dik veya verimli geldiği saate göre) olarak verirken Imax olarak bunu ele almalısınız,kısa devre akımını (2,88 A'yı) göz önüne almazsınız. Vmax tam olarak da bilinince Imax=Vmax/R (iç direnç=devrenin o anki direnci) ile bu formülle kolayca da hesaplanabilir. Güneş panelinde güç faktörü etiketi hiç olmaz,max. akım,kısa devre akımı,boşta gerilim değeri,yükteki gerilim değeri,vb.bazı belli başlı teknik değerleri genellikle verilir. Ama asenkron motorlarda,trafolarda,vb. bu güç faktörü değeri mutlaka da yazar.

Kompanzasyon işlemiyle güç faktörü 1'e ne kadar fazla yaklaşırsa motor çalıştırma seçimi için kullanılacak kesitten de o oranda ekstra bir tasarruf sağlarsınız,o da bu işin bir başka boyutudur. Kullanılacak bu kablo kesitini reaktif güç yüzünden de fazla yüksek tutmazsınız. Kolay gelsin.
 
Teşekkur ederim, yani Imax panelin veya herhangi bir kaynagin verebileceği akımdır böyle anladım,
Peki herhangi bir devre elemaninin örneğin bir transistörün geçirebileceği max. Akımı veya gücü nasıl bulabilirim

Sent from my Nexus 5 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
Mosfet transistörlerin,güç transistörlerinin (Darlington tipi gibi) normal veya max. kollektör akımları (Akım geçişinde kollektör akımı tam göz önüne alınır) datasheetinde yazar,netten hangi tip transistörse bu (2N3055,MJE2955,vb.) tam adını yazarak bunu kendi datasheet'indeki tablosundan takip edebilirsiniz. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,631
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst