Kaynağın verebileceği max. Akım ve güç

narsapmed

Üye
Katılım
11 Şub 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
54
Etiket ve kataloğunu bilmediğim herhangi bir kaynağın , verebileceği max. Akım ve gücü nasıl öğrenebilirim
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba. Net ve çok kesin bir değeri veya bu etiketindetam yazanıyla aynisini tam olarak bulmak biraz zordur.Etiket değerini tam olarak da bilemediğiniz tükenen kaynaklar (Akü,şarjlı pil,normal pil,vb.) veya sürekli elektrik verip başka bir enerjiyi (Hareket,güneş,vb.) alıp da çalıştığı sürece hiç tükenmeyen kaynaklar (Dinamo,alternatör,güneş paneli,vb.) için, bu kaynağı kullanacak ve onun gücünden daha düşük olan tüketici kaynakları,tükenen kaynaklar için hangi sürede bu tüketici kaynakları tam çalıştırdığı (amper-saat kavramı üzerinden) tükenmeyen,sürekli kaynakları da kademe kademe tüketici kaynakları tam devreye almak suretiyle, hangi kademede (Tüketici kaynakların watt değeri toplamında) sürekli kaynağın bunları hiç çalıştıramaz duruma geldiği net olarak değil, ama yaklaşık bir değer (Watt,kilowatt değerli) olarak bir kesin ama yaklaşık bir güç değeri fikrine varılabilir.Tükenmeyenlerde deneme-yanılma yollu, tükenenlerde ise kaç saatte,bu amper-saat kavramı (Kapasite kavramı) üzerinden tam dayanabildiğine bakılarak kestirme (Yaklaşık ) bir güç değeri böylece elde edilebilir.

Pil,şarjlı pil,aküler için ; Amper-saat kavramı üzerinden, etiket watt değeri ve çalışma voltajı çok iyi bilinen bir tüketici kaynağın (Belirli Watt değerinde belirli volt değeri için çekeceği amperi belli olan bir ampül) akü,pil veya bu şarjlı pili kaç saat süreyle tam yakabildiği gözlenip,60 amper-h bir akü, net 5 amper çeken 12 voltluk bir far ampülünü 12 saat yakabilmişse onun 12*5=60 amper-h ve 12 voltta çalışan bir akü olduğunu yaklaşık olarak anlarız.En başta bu akünün voltajını avometreyle dc. voltaj kademesinde ölçüp ampülü ona göre 12 veya 24 volt olarak seçmemiz gereklidir.

Jeneratör,dinamo,güneş paneli için ise; bunların tahmini watt değerine yakın tüketici kaynaklar kademe kademe paralel devreye girerken enerjinin (Çıkış gücünün) artık hiç yetmediği,voltaj düşümünün maksimum olup gücün de artık yavaş yavaş kesilmeye başladığı kritik yük ilavesinde, bu jeneratör veya dinamo gücü yine yaklaşık olarak tahmin edilip de bulunabilir.Güneş paneli için de keza ayni şekliyledir,gücün tükendiği veya bu çıkış voltajının aşırı düştüğü kritik eşik bulunarak etiketleri hiç bilinmeyen güneş panellerinin gücü yine tahminen bulunabilir.Yani jeneratör,dinamo ve panele paralel olarak kademeyle bağlanan bu yüklerin,bir eşik (Kritik) değere geldiği noktaya kadar olan yüklerin tüm watt toplamı, bu kaynakların çıkış gücünü veya volta bölünmesi de bu kaynağın max. çıkış akımını bize yine verebilir.

Kaynağın bu gücünü çok kuvvetle de tahmin ediyorsak eğer ona yakın veya ayni değerde yükle araya watt-metre (ac. yüklerin ölçümünde direk,dc. yüklerin ölçümünde köprü diyot üzerinden indirekt bağlayarak) koyarak kademe kademe bu yükleri paralelde de artırarak gidip bu sonucu yine bulabiliriz.Ama çıkış gücünü,çıkış voltajını zaten avometreyle direk de ölçmüş olursunuz,boşta veya yükteki olan özel bir durumuyla.Burada sadece max.çıkış (Imax) akımını bulmanız gerekir. Bu değeri yaklaşık olarak bulup dc. akımdaki (W = V * I) güç formülüyle panel gücünü yaklaşık olarak yine bulabilmeniz mümkün olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,235
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst