Karel MS26C PS-02 adaptör arızası

Benim düşüncem; firmaların görüşü" garanti süresi boyunca bu tasarım (maliyet) işi götürür, ardından müşteri ya tamir eder ya yeni ürünümü alır ya da diğer firmaları seçer". Hepimiz böyle yapmaz mıyız? Bugün hava güzel gezeyim bu işi yarın yaparım, bu arabayı 2-3 sene kullanır satarım arızasını alan kişi yaptırır, yeni model alırım.
Yani demek istediğim hepimizin hamurunda bi yerden sonra iyimserlik, boş vermişlik, başkasının hakkına/malına saygı duymama/korumama var.
 
Haklısın Bülent abi. Ne demek istediğini net olarak anladım.
 
Merhaba.Bu güzel sohbetiniz bana yıllar önce elektrik kesintilerinde 40 watt.lık (120 cm.'lik) flüoresan lambaları yakmak için kullandığım 40 watt.lık elektronik balasttaki ( 12 volt,3 Amper) 5 watt.lık bir direncin aşırı ısınma durumunu da anımsattı direk olarak.Üniversitede öğrenciyken hobi olarak sırf bu işlerle dinlendirici olabilmesi için oldukça da uğraşıyordum.12 volt,45 amper bir sulu akü le de çalıştırdığım bu elektronik balasttaki 5 watt.lık tek bir direnç aşırı derecede ısınıp kısa sürede üzerindeki boyaları da tam dökülüp renk kodları kısa zamanda okunmaz hale de gelmişti.

Yalnız bu durum bu kadarla da bitmiyordu,aşırı ısınan bu yüksek watt.'lı direnç balastın yüksek frekanslı titreşim (osilasyon) devresi lamba çıkışında da salınımlara neden olup,çıkıştaki 40 watt.lık füoresanın bu ışığının titreyerek yanmasına da direk sebep olmaktaydı.Ben de çareyi kare şeklinde ortası delik, ilaç alüminyum tüplerinden ince lameller (Fabrikaların,konfernas veya spor salonlarının hava ile idrek olarak da ısıtılmasında ters prensiple bir hava ısıtıcısı olarak da kullanılıyor,bu lamellerin nispeten ebat olarak da büyükleri) keserek,bu direnç üzerine sıralayıp,bir nevi direnci soğutmaya da yardım etmiştim ve flüoresan çıkışındaki titreme de (Lambanın normal bir çalışma kararlılığı açısından) oldukça da azalmış,kabul edilebilir sınırlara da gerilemişti.

Sn öğretmen27 hocam;bu geçmişten verdiğim örnekte de gördüğünüz gibi yüksek watt değerli dirençler çalışma sırasında,devrede bir anormal durum olamsa bile geçen fazlaca akımın karesiyle doğru orantıda (Elektrik ohm. kanunu uyarınca da) mutlaka ısınırlar.İçine konulduğu kutu veya muhafaza kabının ısınan havayla soğuk havanın kolayca yer değiştirebileceği şekliyle ve fazlaca da delikli olması veya hava sirkülasyonunu çok kolaylaştırıcı bir yapıda olması (Smps'lerin delikli ızgara yapısı da konuda mükemmeldir denilebilir,bariz bir örnek olarak) bu dirençlerin kısa sürede kavrulup tanınmaz olmasına da tam engel olabilir,sn.by lent'in de çok güzel ifade edebildiği gibi.2 önlem olarak soğutma takviyesi için ısının iletimle yayılamasını da mümkünse yine sağlayan izole halde bir noktaadan ısıyı dağıtan alümünyum lameller veya uygun boyuttaki soğutucular olabilir,yine sn by lent'in de bahsedebildiği gibi.Kolay gelsin.Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.Saygılarımla.
 
Merhaba.Bir de son olarak şunu eklemek istiyorum.Bilmem tam olarak da katılır mısınız bu olaya? Yüksek watt değerli taş (Seramik) dirençler, normal silindirik yüksek watt.'lı sıradan olan açık üstü sadece ince bir film tabakası ile kaplı olan bu dirençlerden kanaatimce ısıyı daha başarılı dağıtıp, etrafa (Dış sirkülasyon havasına) verme konusunda çok daha da başarılılar.

Nedeni ise içte sarılı olan krom-nikelli bir rezistans telinin üzerine kalıp şeklinde kaplanmış olan yani içte gömülü olarak yer alan bu asıl rezistans çekirdeğini,kalın bir soğutucu kabuk şeklinde de sarmalayıp,örneğin 5 watt değerli iki eşit dirençten seramik (taş) direnç yapısında olanının çok daha kararlı ve başarılı bir soğutmayı da gerçekleştirdiği kabul de edilebilir.Kolay gelsin.
 
Merhaba Öğretmen27
yazılarınızı yeni gördüm vede fikirlerini söyleyen arkadaşların yazılarını..
burada fikirlerini paylaşan herkese teşekkür ederim.
öncelikle ps02 adaptörün üzerindeki yanan direnç yüksek voltaş direncidir. ve osilatör altında çalışır..
zaten bağlı olduğu kartta osilatör yardımı ile voltaj yükseltiliyor. üretilen osilatör olması gerekende yüksek olduğu için direnç yanıyor..
şimdi çözüm nedir: çözüm yok hocam resimlere baktığımda kart iyice deforme olmuş yanmış yani..
bu durumlarda çöp oluyorlar..
kart bu gelmeden evvel elektrikten çekilmeliydi adaptör.. hatta bu adaptör bu hale gelmeden evvel.... tırt tırt diye ses çıkarmıştır.. yada telefonların zil sesleri çıkmamıştır.. ozamnlarda adaptör fişten çekilmiş olsaydı böyle olmaz ve tamiri olurdu..
bir dahaki sefere tamir edilir inşallah
İyi çalışmalar.
 
Merhabalar ustalarım. Bizim okulumuzun karel marka telefon santrali güç adaptörü çıkış kısmında ısınmadan dolayı köşe kısmanda kavrulma meydana gelmiş. Isınmaların oldugu yerde 3 adet direnç bağlı. Renklerine göre baktım 2 tane 100 ohm 1 tanesi de 1 kilo ohm olması lazım. Ama 3'nü de ölçtüm 1 kiloohma yakın.
1. direnç: kahve siyah kahve gümüş
2. direnç kahve siyah kahve gümüş
3. direnç kahve siyah kırmızı altın
Bu işe yıllarını vermiş bir ustamız baktı önce 2'sine 100 ohm 1'ne 1000 kiloohm dedi. (Benim gibi) Ben de dedim 3 de 1 kohm çıkıyor sonra dikkatlice baktı dedi ısınmadan dolayı 3. renk de kırmızıdan kahveye dönüşmüş dedi. Yani 3 direnç de sağlam 1 kohm olması lazım dedi. Tabanlarını iyice kazıdıktan sonra lehimlemeyi düşünüyorum tekrar.
1. Ustalarım ısınmadan dolayı renk değişir mi?
2. 100 ohm direnç arızalanırsa 1 kilo ohm yakın değer gösterebilir mi?
Bu durumda dirençlerin bacaklarındaki soğuk, çatlak lehim gibi sebeplerden dolayı ısınmanın ve kavrulmanın gerçekleştiğini düşünüyorum.
Fikirlerinizi bekliyorum.

Model: Karel ps 02
Elektronik devresini bulmaya çalıştım ama bulamadım.
 
Bende de bu adaptörden var ve çıkış voltajları sabit durmuyor.Bu adaptördeki işaretlediğim parçayı ölçtüğümde kısa devre gösteriyor.Üzerinde CC0R5 yazıyor.İnternette bu şekilde aradım bulamadım bu parçayı nasıl bulabiliriz?
 

Ekli dosyalar

  • IMAG1035.jpg
    IMAG1035.jpg
    94.7 KB · Görüntüleme: 21
Merhabalar..

Başlıkta da belirttiğim gibi Karel MS26C santrali kullanmaktayım..
Son bir aydır bazı dahili telefonlarda zil sesi gelmiyordu (ayrıca 11 çıkışını paralel bağladım, birinde zil sesi var birinde yoktu).

Bazen ses olup bazen olmayınca bende internetten baktım ve adaptör kaynaklı olduğunu öğrendim.
Daha sonra adaptörü açıp içine baktığımda, çıkış kısmına yakın, "R15", "R21" ve "R22" dirençlerinin olduğu yerde hafif kararma vardı ve adaptörde koku oluşmuştu.

Öncelikle bu dirençleri değiştirmeyi düşünüyorum. Elimde elektronik devre olmadığı için ve renkleri tam seçemediğimden dirençlere aşina olan arkadaşların direnç özelliklerini belirtirse sevinirim. Ayrıca değişim sonrası hala sıkıntı yaşama ihtimaline karşı başka ne gibi bir arıza olmuş, hangi parçalara müdahale etmem gerekiyor.

Şimdiden teşekkürler.
 
arkadaşı bu konu üzerinde daha önce de söyledim. örnek adaptörün 3 amperse lütfen en az 7-8 amper bir adaptör kullan, başın hiç ağrımaz.
 
arkadaşı bu konu üzerinde daha önce de söyledim. örnek adaptörün 3 amperse lütfen en az 7-8 amper bir adaptör kullan, başın hiç ağrımaz.

Örnek bir ürün modeli yazar mısın veya link bırakır mısın? Bende ki PS-02 adaptör
Mesela ekte paylaştığım fotodaki 3 çıkıştan hangisini baz almalıyım. Buna göre tavsiye edilecek bir adaptör ne olabilir?
 

Ekli dosyalar

  • 96d8da4d-22b2-40b3-bc5d-560448c2fbf9.jpg
    96d8da4d-22b2-40b3-bc5d-560448c2fbf9.jpg
    79.4 KB · Görüntüleme: 23
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst