Kamuda ne kadar yükselebilirim, nereye kadar gidebilirim?

_Glorious_

Üye
Katılım
24 Ağu 2013
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba arkadaşlar, elektrik mühendisiyim. Özelde çalıştığım için özel sektörün ne kadar berbat olduğunu görüyorum ve kpss'ye çalışıyorum. Çalışmalar çok iyi ve düzenli gidiyor. Merak ettiğim şey kamuda ne kadar yükselebilirim?
 
[h=2]İşletme müdürlüğüne kadar yükselebilirsin ama..[/h] Denizli’de araştırma yapmak için kamp kuran bir grup üniversite öğrencisi, kamp yakınına tüneyen bir Denizli Horozunun sabahın erken saatlerinde yüksek sesle ötmesinden bir hayli rahatsız olmuşlar.
Sabahin köründe ortaya çıkan horoz, önce dikleniyor, sonra dakikalarca ötermiş…
Tabi ki bu sebepten dolayı ekipte ne uyku ne de huzur kalmamış. Sonunda gençlerin sabırları tükenmiş…
Horozu susturmak için başlamışlar kovalamaya. Horoz önde.. Gençler horozun peşinde…
Derken mahalle arasına dalmışlar… Bu kovalamacayı gören, fakat bir anlam veremeyen yaşlı dede, seslenmiş:
“Hey, evlatlar!.. Bu zavallı horozu niye böyle ürkütüyorsunuz?” demiş.
Gençler:
“Dede, bu horoz sabahın köründe ötmeye başlıyor, tüm kampı ayağa kaldırıyor. O yüzden bunun başını keseceğiz!” demişler.
Dede:
- Yazıktır evladım yapmayın!.. Bırakın, ben onun sesini keserim, bir daha da sizi rahatsız etmez.” demiş.
Gençler bunun uzerine kovalamayi bırakmışlar.
Ertesi gün sabah, hafif ‘gak – guk’ sesleri dışında horozdan kayda değer hiçbir ses çıkmadığını görünce de şaşırıp dedeye sormuşlar:
– “Yahu dede, ne yaptın da bu horozun sesini kestin?..” İhtiyar gülmüş ve:
-”Arkasına biraz yağ sürdüm. Horoz kabararak ötmeye yeltendiğinde böyle gak guk etmeye başladı.” demiş.

Yaslanacağın arkan sağlamsa, istediğin kadar kabarır, diklenir, sözünü dinletirsin. Arkan bir kaymaya başlamayı görsün, ancak o zaman ‘gak-guk’ etmeye başlarsın… "TEŞBİHTE HATA OLMAZ DEMİŞLER"
 
Selam

Google amca ya sor , araştır !!!
Kamu çalışırsan
Dayın varsa üstlere çıkarsın !!!
Özel sektörde
Çalıştığın firmaya çok çalışırıp az para alırsan , göze girersen , firmanın çıkarlarını kollarsan ve çok para kazandırırsan
ileride sıraya girmiş sayılırsın !!!
Çalışmalarında başarılar dilerim.
Sayğılarımla...
 
inşallah hedefine ulaşirsın elektrik muhendislığınde bence yapılacak iş çok ben 23 yaşimda olsam meslekte kimsenın yapamadığı bir yenilik yaparım bir örnek tesla adımla anılacak bır sistem gelıştırırım kendın ne iş yaptın dersen bende senın gıbı gençlığı harcadım şimdi piyasada yok çiftçinin ihtıyacı dsi arazıyı sulamak için kapalı sistem kuruyor bırçok yerde başladı çiftçinin tarlasının başina sulama için vana koyuyor benım yaptığım bu vanayı uzaktan telefonla açip kapatacak bir sistem ilk uygulamamı aksılık olmazsa pazartesı takacağım enerjı solar panellı ha bunu nıye anlattım :)sizler gençsınız ben hata yaptım sız yapmayın genç yaşta bir iş yaparken çozum daha kolay olur kolay gelsın başarılar dılerım
 
kamuda çok beklentin olmaması lazım.yükselmen için işi bilmen önemli değil.sistemin istediklerini yapman ve yüksek siyasi tanıdığın vaarsa yeterli.sana kimse neden yanlış yaptın demez ama iyi bişide yapman çok kimsenin hoşuna gitmez.çünkü genelde sinmiş olanları rahatsız edersin.belli bir süre sonra sende o tip düşünmeye başlarsın şevkin kırılır ve daha sonra özele geçmek için fırsatlar ararsın.tabi mesleğini seviyorsan körermek istemiyorsan.yada arkadaşın dediği gibi kendi işinin patronu olursun.
 
Devletten de özele kaç kişi geçiyor ya sorma gitsin, hele piyasada muhteşem işler varken !!!!! ,kablo kanalı kaçlık olacak, bus bar kaçlık olcak, iskonto yüzde kaç gibi işlerle uğraşında körelme olmayacak. Eh be arkadaş hep diyorum sanki marsa insanız uzay aracı yolluyoruz ya mesleki olarak ülkemizde muhteşem işler yapıyoruz da kalkmışız körelmekten bahsediyoruz. Duyunca çıldırıyorum yarabbi.

Daha önce murat cengiz abimizin bir yazısını koyuyorum orda olay çok net anlatılmış
"Kurumsal şirketlerde bizi bekliyor zaten, kurumsal ve büyük şirketlerin toplam istihdam %5 in üstünde olmadığı açıkken girilebilirse çok iyi. Her kurumsal şirkette çalışanda yükselicek yada yan sektörlere transfer olacak durumu yok, hatta devletteki ücretinizden çok yüksek maaş alınması da zordur. Üstelik bu şirketlerdeki yaş ortalamasına dikkat etmek lazım.

Bakın hala 2010 lu yıllardayız ve mühendislerin devlette körelme mevzusuna takılıyoruz.
Körelme ne demek? Öncelikle teknik açıdan körelme nasıl olur? Piyasanın istediği mühendis ile devletin istediği mühendis farkından kaynaklanma olmasın bu. Devlet mühendisten işlerin mevzuata ve ilgili kanuna göre uyumlu olmasını isterken, özel sektör ise kar odaklı işin bir an önce bitmesini ister. Devlet sorumluluğu altındaki bir işi kontrol ederken, bu kontrolü yapacak kişiyi seçme sistemi yanlıştır. Şöyle ki en basit örnek, devlet elektrik-elektronikmühendisliğinden mezun kişiyi elektrik mühendisi olarak atayabiliyor. Alan kontrolü yapmıyor. Şimdi o mühendis elektrikle ilgili dersleri almadan mezun olup elektrik mühendisi olarak kontrol yapabilir mi? Yapamaz sonra devletin verdiği rahatlıkla umurunda da olmuyor. Dışardan bakan kişide, o mühendis arkadaşta körelmekten dert yanıyor. Personel seçimindeki yanlışı bir kenara koyarsak körelme olayı insanın çalıştığı alandan çok kendi kişisel eğilimindendir. Özelde her çalışanda çok parlak konuya hakim insanlar olmadığı aşikardır. İnşaat firmaların kontrol mühendislerin ne kadar teknik bilgiye sahip olduğu da aşikarken, devletteki mühendislik için fazla üstüne gidiliyor.

Bakın öss taban puanlarına niye mühendislikler gün geçtikçe taban puanları düşüyor. Eğer kendini geliştiren hırslı kimse iyi para kazanacaksa niye millet tercih etmiyor???????????? Çünkü millet mühendislerin halini görüyor, para kazanmanın bu kadar zor olduğu bir alanda çalışmak istemiyor. Hiç size yapı denetimlerde emekliliğini bekleyen mühendisler gösterildi mi? Bunlar özeli tercih eden ömürleri şantiyede harcayan kişiler. Hani nerde o yüksek paralar ve iyi yaşam standartları? Teknik açıdan körelmeye satış mühendisliği yapan, mühendislikle alakasız sektörlerde çalışan (bankacılık, vs.) açısından da bakmak lazım ki, bu dediğim alanlarda çalışanlarda yüksek bir orandadır. Siz hiç bunlarda körelme lafını duydunuz mu? Mühendis ücretleri kamuda 3 bin lira civarı değil de 6-7 bin arası olsaydı, kimse körelmenin lafını ağzına almazdı. Körelme bahanedir. Bir kısmı devletteki mühendisliği vezne memurluğu gibi görürse yada özel sektörde çalışmamış direkt olarak kamuda pasif bir yerde çalışmaya başlamış kişi kendi rahatını bozmazsa körelme algısı çıkar. Peki mühendis devlette körelir ise, doktoru, öğretmeni, işletmecisi, avukatı körelir mi? Siz bu diğer meslekler için körelme tabirini kullanıldığını gördünüz mü? ÖSS sınavında mühendislik değil de öğretmenlik kazansaydınız ki bazı öğretmenlikler puanları mühendislikten yüksek üstelik. Şu an kpss ye girip atanma derdinde ve atandığında mühendisin yarısı bir ücrete çalışan öğretmende olabilirdiniz. Bu sefer yaptığınız iş ulvi olurdu. Ama mühendis iseniz devlette yatar yani körelirsiniz, harcanırsınız :)))). Mantık bu. Bu kavramlar zamanında İlyas Salman, Şener Şen, Levent Kırca film ve parodilerinde geçen memur aşağılamaların getirdiği sonuçtur.

Maaş konusuna gelince, ortalama olarak alırsak yani uç noktaları bir kenara bırakırsak, özel sektörde yeni mezun mühendisin başlangıç skalası 800-1.200 lira arasında değişir. 1.200 lira bile iyi rakamdır. Genel çalışma yerleri kobi, fabrika ve şantiye olan mühendisin haftalık çalışma saati 60 saatten aşağı düşmeyen işlerdir. Çoğu sektörde cumartesi izni, yıllık izin ve mesai ücreti ödemek yoktur. Sigorta ise en asgarisinden yatar. Çoğu işletmede sırf mühendis bulundurmak için sizi tutarlar ki kanun izin verse ilk sizi işten çıkaracaktır. Bu yoğun çalışmanın sonucu devletin verdiği ücrete birkaç yıl sonra varılabilir. Varıldıktan sonrada kat ve kat fazla ücretle çalışılmadığın farkına varılacaktır. Mühendislikte tecrübeli kişilerin ortalama sınır 4 bin 5 bin civarı dalgalanır. Bu sırada işsizlik, iş bulma ve emeklilik olayının, iş stresini de hesaba katın. Şimdi 3 bin liraya yakın kazanan mühendis, kendi gibi kamuda çalışan mühendisle evlendi mi, 6 bin liraya yakın kazancı, lojman, ek ödeme, kreş, yeşil pasaport, kurumun tatil yerleri gibi avantajlarını da düşünün, haftada 40 saat, 2 günlük hafta tatili, 9 günlük bayram tatilleri, yılda 30 gün izinde cabası. Harcanmayı görüyor musunuz? Böyle harcanmaya can kurban ) Bu konuda bile mühendis maaşları 2 bin lira geçmez derken, birkaç ay sonra maaşlar nereye geldi. Ocak ayında elinizi takvime alıp yıllık izin planını yapmak varken, özelde o sene aynı işte kalacağınızdan bile emin değilsiniz. Bir yerde ev almak için kredi alırken, hangi özel sektör çalışanı bu konuda rahatlıkla karar verir. Güvenebilerek yüklü bir taksite girebilir mi? Yok devlette körelirsin, ne işin var devlette, devlette kazandığını bir ayda kazanırsın diyenlerin teğet geçtikleri hayatın gerçekleridir bunlar. Özel sektörde iyi bir iş bulabilmek nerdeyse sayısal lotodaki büyük ikramiyeyi tutturmak gibi bir hal aldı. Şimdi kamuda müfettiş yardımcısı, yada trt ve üst kurullarda çalışan mühendis hiç şantiyede yada pano atölyesinde veyahutta bir fabrikada bakımcı olarak çalışmayı tercih eder mi? Üstelik kamuda yüksek lisans yapabilme imkanı da vardır.

Teknik körelmeyi geçtik, peki insani körelme durumu ne olacak? Bunu hangi kariyer sitesi söyler? Haftada 6 gün 60 saat, hatta 7 gün 70 saat ortalamayla çalışan, iş güvencesi olmayan, yıllık izni ne zaman kullanacağı belli olmayan, maaşı düzgün yatmayan, sigortası düşük ve düzgün yatmayan kişide oluşabilecek körelmeyi kim söyler? Fabrikada, şantiyede yani üretim sektöründe çalışan mühendisin kaderidir bu. Bu kişi kendi köreldiği gibi ailesinde zaman ayıramayarak ailesiyle olan ilişkileri de körelmektedir. Hem stres altında üretimin sorumluluğu, hem üstünüzdeki kişilerin yaptığı baskının cabasını da hesaba katın. Artık eskiden olduğu gibi 45 yaşında değil emeklilik 60 yaşında olucan, bizden sonraki kuşaklarda 65 yaşında olacak. 40 yıl çalış bu tempoyla göreyim seni.

Uzun lafın özeti, devlette çalışma imkanları mühendisler için piyasa göre kıyaslama yapıldığında iyi bir alternatifdir. Bu konudaki ısrarım bu avantajları büyük olunan kamudaki mühendisliği küçümsenmesi ve dışarıdaki piyasayı olduğundan iyi gösterilmesidir. Kişi tercihini kendi yapacaktır ama bu kişilerin yönlendirilirken hayattan beklentilerinin ne olduğunu düşünerek hareket etmesidir. Eğer kamu bazıların dediği gibi bu kadar kötü olsaydı, kpss ye katılma rekor seviyede olmazdı. Eğer kamunun sağladığı şartları olanakları bir özel şirket verseydi, herkes ona girmeye can atardı. Mühendissiniz Süpermen değilseniz yada illaki işi öğrenme süreci diye patron sömürülmesini kabul etmek zorunda değilsiniz. Kamu içinde de kariyer yapabilirsiniz. Her iki alanda çalışmış biri olarak kamuda uzun vadeli plan kurabilir, özel sektörde ise hayal kurabilirsin. Hayali gerçekleştirebilirsen ne mutlu sana. Ben keşke kamuya yeni mezun iken girebilseydim, hem evliliğim hem üst kurullara başvurma imkanım yani hayatımı düzene oturtmam çok daha kolay olacaktı. Herkesin tekrar tekrar amerikayı keşfetmesine gerek yok. Eğer hayatın belli düzende, sosyal güvencenle bir hayat istersen devleti düşünmelisin. Ben kendi işim yada kariyerli (yani paralı) bir iş istiyorum dersen denemek bedava."


Konuya gelince yükselmen siyasi etkenler vardır. Mühendisler genelikle siyasetten uzak durursa işletme yada şube müdürü olarak bitiriyor genellikle mühendisler. daha üst makamlar ikili ilişkiler çok önemli. siyaset yalnızca kamuda da yok özel şirketlerde iyi pozisyonlarda siyasete bağlı.
 
Anladım arkadaşlar. Bundan sonraki meslek hayatımda kesinlikle özel düşünmüyorum. Çok kazanacak olsam gene de düşünmüyorum. Şantiyede çalışıyorum, beraber çalıştığım mühendis gelmiş 55 yaşına eve gitmek için izin almaya çalışıyor hala. Ben böyle olmak istemiyorum. Bilgi olarak köreleyim hiç sorun değil, yeterki hayatım körelmesin :)
 
en güzel meslek kapıcılık ne okulu var okuyup ne olacak okumuş hizmetçiye eksradan parada vermıyorlar ne kpss sı var ne ev derdı var 7/24 eşinin çocuklarının yanında hele bırde arada bır bahşiş verırlerse değme keyfıne
 
Merhaba arkadaşlar, elektrik mühendisiyim. Özelde çalıştığım için özel sektörün ne kadar berbat olduğunu görüyorum ve kpss'ye çalışıyorum. Çalışmalar çok iyi ve düzenli gidiyor. Merak ettiğim şey kamuda ne kadar yükselebilirim?

selam
işin şakasındayız

gerçekler

yükselmek amaçın
bilği yükselmesi
para yükselmesi
kamuda üst olup yükselmek kendin iş yapmamak emir etmek

herkesin kapasitesi farklıdır .
birinin parası vardır iş bilmez
birinin bilğisi vardır iş yapacak parası yoktur

özel de para kazandırsan sana para kazandırır + prim verir + kar payı + vs gibi ( işi tam bilmem gereklidir !!! )
kamu da maaşın paran bellidir . al maaşı vardır
kamudan kimse ayrılmak istemez - özelden kamuya geçmek isteyen çoktur !!!

Özelde çalıştığım için özel sektörün ne kadar berbat olduğunu görüyorum ve kpss'ye çalışıyorum

diyorsunuz
berbatlık kamuda düzelecek mi ?
sizce
not : berbat
özel sektör açıklamasını yaparmısınız ?
sayğılar
 
yelek 87 hocam ağzına sağlık gerçekten çok iyi anlatmışsın
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,601
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst