Kafama takılan bir soru

Elektrikçi ayakkabısı olan bir kişi merdivenle buvatı kurcalarken birisi toprak ile temaslı olursa ona dokunursa zannımca 2 birden çarpılır. Ama yaşanmış bir olayda elektrikçi ayakkabısı olan kişi merdivenin üstünde ama çarpılmamış. Diğeri çarpılmış. Ya da azıcık çarpılmıştır. Anlamadım bu olayı.
doğrudur hocam burada konu tamamıyla drençle ilgilidir merdiven üzerindekinin drenci 40 ohm sa yerdekki kişinin diğelimki 5 ohm 220/5 44amper 220/40 5.5amper dolayısı ile üzerinden akım çok geçen daha fazla hissedecektir. yukarıdaki eşit çarpılırlar diye söylediğim seri bağlı ve eşdeğer drençlerde anlamında açıklama yapmıştım. vacip arkadaşımızın devresinde paralel bağlantı söz konusu slm
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
insanoğluna giren elektirik akimi insan vudundan dolayi direnç kaybetmez aksine direnci yukselir. insanin tum sistemi elektirige bağlı buda sinir sistemlerimizin biyo elektirik ürettiğinin kanıtıdır.
 
Merdivendeki adamın direnci neden 40 ohm? Dirençler kişiye göre değişir mi?
 
insanoğluna giren elektirik akimi insan vudundan dolayi direnç kaybetmez aksine direnci yukselir. insanin tum sistemi elektirige bağlı buda sinir sistemlerimizin biyo elektirik ürettiğinin kanıtıdır.
Sorumun cevabına yönelik açıklama yapabilir misin?
 
1-İnsan vücudu kuru yerde 50 volt 50 hz AC gerilim altında 20 mA. akıma ancak 0,2 saniye kadar dayanabilir.
2-Nemli yerlerde 42 volt altında mili Amperlik. Akıma ancak 0,2 saniye kadar dayanır.
3-Bu değerler insan vücudunun 3000 ohm olduğu kabul edilmiştir. Son araştırmalar 70 kg lık bir kişinin 1000 Ohm dirençli ve 50 kg lık insanın 750 ohm direnç değerine sahip olduğu tespit edilmiş ve standartlara girmiştir. Son değerler göz önüne alındığında 70 kg kişinin aynı voltajda 0,066 saniye 66 mili saniye 50 kg kişinin 0,050 saniye =50 milisaniye dayanabileceği anlaşılmaktadır.
Akım şiddeti etkileri
0 5 -mili Amper de vücutta karıncalanma baş gösterir
10 15- mili Amper de vücutta kasılma baş gösterir
20 30- mili Amper de vücutta solunma güçlüğü baş gösterir
30 50 -mili Amper de vücutta deformasyon baş gösterir
50 100- mili Amper de vücutta fiziksel hareketlilik biter.
100 300 mili Amper de kalp durur
300 + Vücutta yanmalar başlar
 
Bu açıklamanızda tezat yok mu?
Hem 1. ve 2. kişi izolasyon varsa çarpılmaz demişsiniz. En sonda da son tutanın izolasyonu yoksa 3'ü birden çarpılır demişsiniz.
Son açıklamanıza göre 3. kişinin izolasyon yoksa 1. ve 2. kişinin izolasyonlu olma önemi kalmıyor.
Ama ilk açıklamanızda çarpılmaz diyorsunuz.

Tezat yok üçüncü de izolasyon olmadığından seri devre olur üçündende akım geçer. 1. ve 3. izole ise 2. izolesiz ise 1. ve 2. çarpılır 3. çarpılmaz. İkili seri devre olur.
 
Ustalarım hayırlı akşamlar. 3 arkadaş el ele tutuşsunlar. Bunlardan biri faza dokunsun.
1.) 3 arkadaş da aynı anda aynı şiddette çarpılır.
2.) 3 arkadaştan sonuncusu daha şiddetli çarpılır.
3.) Faza dokunan kişi daha şiddetli çarpılır.

Bu senaryolardan hangisi doğru sebebiyle birlikte öğrenebilir miyim?
Elektrik kazalarında çarpılan kişiye direk değil de yalıtkan araçla müdahale edilmesi neden öneriliyor? :)))
 
arkadaşlar bu konunun ana fikri şu olduğu kanaatindeyim 1. az 2, çpk çarpılırdan ziyade bu tamamıyla ohm kanunuyla ilgilidir. elektrik çarpılmalarındaki etkilenme şiddeti tamamıyla ohm kanunuyla ilgilidir. yani gerilim - akım -drenç elektronlar bir noktadan diğer noktaya geçerken uğramış oldukları zorluğa drenç diyebiliriz. yani elektronların diğer noktaya ulaşması ne kadar zor olursa çarpılma şiddetimiz o kadar az aksine ne kadar kolay olursa fazla olacaktır. fazla detaya girmeden şöyle bir örnek vereyim. evimizdeki priz fazına drek elle temas ettiğimizde çarpılma şiddetimizle 50 ohm luk bir drençle temasımız farklı olacaktır. buna kontrol kaleminide örnek verebiliriz. kontrol kaleminin içindeki drenç tamamen bizim çarpılmamızı önlemek içindir. akımla drenç ters orantılıdır. drenç değeri arttıkça akım azalır. azaldıkça artar. drencin gerilim ve akıma karşı gösterdiği zorluk sonucu ısı meydana gelir. örnek drenç teli rezistans akkor flamanlı lambalar vb slm
 
Üçü de izolesiz ise ilk tutandan çok ikinciden az üçüncüden daha az akım geçer(özdeş direnç durumunda).
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst