Kablo Kesit Tayini Formülü (kablo kesit hesabı formülü)

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,227
Puanları
1,866
Yaş
46
kablo kesit hesabı formülü

Arkadaşlar aşağıdaki formülü bir formda görmüştüm, ben%e yi, %3 ü aşmaması olarak biliyordum, bilgisi olan arkadaşlar cevap yazabilirler mi?

%e = 0,0124 x L x P/s

motor yüklerinde gerilim düşümü %3'ü aşmamalıdır

%e=GERİLİM DÜŞÜMÜ
L=HAT UZUNLUĞU(METRE)
P=AKTİF GÜÇ (KW)
S=İLETKEN KESİTİ (mm2)

0,0124=BAKIR 3 FAZ İÇİN KATSAYI

0,074 =BAKIR TEK FAZ İÇİN KATSAYI
ORNEK:
25metre hat 6,7KW üç fazlı yuk için

%e=0,0124 x25 x 6,7/4 %e=0,5192<%3 OLDUĞUNDAN 4mm2 kablo çok rahat kurtarır
pratikte hiç bir sorun çıkmaz

Sigrota hesabı

P=1,73 x U x I x Cosf

6700=1,73x380xIx0, 80 I=12,7395 iki katı 25A'lik sigorta uygundur.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
%3 veya %5 sayıları ortalama belirlenen sayılardır ki bence hatadır.
önemli olan enerji beslenen hattın faz arası gerilimidir.

örneğin enerji aldığın bara veya sigorta gerilimi 400 v ise sana %5 yeterli olacaktır.. böylece 380 v a ulaşmış olacaksındır.
 
Elektromuh arkadaşım senın vermiş olduğun ğüç formülünde,ğüç belli gerilim belli,cos& belli sen bilinmeyeni yani akımı formülle çözmüssün ve 12.73 amper sonuç.Ancak bu dğer senin alıcının cekeceği akım.İlk kalkınma ve kısa devre akımını dikkate alırsak,bunun hesabında iki katı sigorta kullanılabilir demek yanlış olur.Çıkan değeri kök üç katı hesaplayarak seçim yapmak daha sağlıklı olur teşekkür ederim.
 
elektro34 ' Alıntı:
evet benim bildiğimde bu formülün bir yerlerinde kare kök 3ün kullanıldığıydı ama tam hatırlayamıyorum..
Kök 3'ü açarsanız 1,73 olur karakter yetersizliğinden formül öyle yazılmış yani elektronikmuh arkadaşımın formülü doğru
 
gerilim düşümü %3 ve % 5 olarak yazılmış ancak bu tek faz linyelerde %1.5 , motor beslemelerinde ise %3 olarak biliyorum. Ayrıca hesap sonucu çıkan akım değerinin 2 katının alınması gibi bir durum söz konusu değildir.
 
Kesit tayininde iki hesap yapılır birincisi ısınma kontrolü (kablo akım taşıma kapasitesi mukayese) elektronik müh. arkadaşımın sigorta hesabı diye yaptığı işlem. İkincisi gerilim düşümü hesabıdır. Uygun kesit belirlenirken her iki gerek koşul sağlanmalıdır. Seçilen sigorta amperajı kablonun akım taşıma kapasitesine yakın ve üst değerde olmaması gerekir.
 
arkadaşım sanırım o söylediğin sigorta akımı hesabı b tipi olduğundan 2 katı eğer c tipi kullanırsam 3 katı olacak yanlışmı söylüyorum birde kullandığın bir makina ana trafodan 45-50 m uzakta ise kullandığın kablonun kesitini küçültmek gerekirmi?
 
Kesit tayininde iki hesap yapılır birincisi ısınma kontrolü (kablo akım taşıma kapasitesi mukayese) elektronik müh. arkadaşımın sigorta hesabı diye yaptığı işlem. İkincisi gerilim düşümü hesabıdır. Uygun kesit belirlenirken her iki gerek koşul sağlanmalıdır. Seçilen sigorta amperajı kablonun akım taşıma kapasitesine yakın ve üst değerde olmaması gerekir,kalkış akımı yüksek(geçici rejim) olan cihazlarda C tipi gecikmeli sigorta kullanılır.

Gerilim düşümü ve akım kontrolü hesabı neticesi kesit tayini nasıl yapılır xls dosya ;
 

Ekli dosyalar

  • kesit_hesabı.rar
    8.3 KB · Görüntüleme: 2,594
pardon arkadaşlar yükseltmek gerekirmi örneğin bizim bir makinamız ana trafoya yaklaşık 30m mesafede toplam aktif güç üzerindeki trafolarla 1260kw hesaplarsam baya büyük bir gerilim düşümü çıkıyor buna çözüm olarak ne yapmalıyım sizce yardımcı olurmusunuz lütfen5 tane motorun güçleri çok küçük olduğundan onları katmadım
 
Sn elektronik67 yazdıklarımı ve sizinle paylaşmış olduğum xls dosyasını inceleyiniz. Gerilim düşümü değeri uygun çıkmaz ise bir üst kesit deneyeceksiniz gerilim düşümünde uygun çıkan kesitte kablonun max akım taşıma kapasitesini yazacaksınız,yük akımı ile mukayese ediyor zaten program üst kesit seç şeklinde uyarıyor.
Verdiğim dosyada herşey açık ve net yinede aklınıza takılan birşey varsa sorun.

Alın buda NYY kabloların akım taşıma kapasiteleri listesi ;
 

Ekli dosyalar

  • kablo_kesit_ve_mesafe.xls.zip
    4.3 KB · Görüntüleme: 1,797

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst