Kablo karmaşası

Katılım
21 Tem 2015
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
38
Merhabalar. Ben yeni mühendisim. Şantiyede led aydınlatmalar için trafodan ledlere antigron kablo çektirdim ve şef baya bi bana kızdı. Bu kablo çekilmez çok telli TTR kablo çekmen gerekliydi dedi. Nedenini sorduğumda kural dedi. İlerde benim yanımda stajyer yada genç mühendis çalışınca bu şekilde cevap vermek istemiyorum. Nedenini öğrenebilir miyim?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Antigron kablo tek damarlı olup sert tir ve çok kolay kırılıp ezilebilir bir yerden bir yere taşınması döşenmesi zordur. TTR kablo çok telli ve esnektir istediğin her forma sokabilirsin ve ezilmelere karşı dirençlidir çok kolay taşınır ve çok kolay şekil verilebilir. Yazılı bir kural olup olmadığını bilmiyorum ama şefiniz kızmakta haklı.
 
FVV / TTR : kabloların NVV (NYM) kabloya nazaran arasındaki fark ;

İnce telli veya kalın telli kablolarda tek damarlı yada çok damarlı kablo seçimini etkileyecek yagane faktör Skin effect (Yüzey yada deri etkisi) dir. Bir kablodan akım geçerken skin effect ile akım kablonun dış yüzeylerine doğru taşınır yüksek frekanslarda bu etki daha çok görülür ve buda kayıplara sebep olur. Bunu engellemek için aynı kesitli, tek damarlı kablo kullanmak yerine, çok damarlı kablo kullanmak bu sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.



FVV / TTR Kablolar Hafif mekanik zorlanmaların bulunduğu elektrik bağlantıların olduğu ev aletlerinde, mutfakta, ofiste, kapalı, kuru, buharlı ve nemli yerlerde kullanılır.


NYA Kablolar Bu tip iletkenler rutubetsiz yerlerde boru içine konarak sıva üstü veya sıva altında kullanılırlar. Normal, hafif ve sabit işletme koşullarında kullanılır.

FVV / TTR kablo kullanılması gereken yerde NVV (NYM) kablo kullanılırsa ne olur?

FVV / TTR kablo kullanılması gereken yerde NVV (NYM) kablo kullanırsa kesitler aynı ise ciddi sorunlar yaratmaz.

Kullanımı ve işlevi bakımından el aletlerinde NVV (NYM) bu tür kabloları kullamak bize zorluk çıkaracaktır.

Nemli ve rutubetli yerlerde FVV / TTR kullanmanız gerekirken NVV (NYM) kullanırsanız bu olaşabilecek tehlikelere davetiye çıkarmak gibi bir şey olur. Ayrıca tek damarlı NVV (NYM) tip kabloların çalışma ortamına göre sürekli kıvrılma ezilme büzülmeye maruz kaldığında iletkenin zedelenmesi ve hatta kırılıp kopması kaçınılmazdır. Bu durum FVV / TTR (Çok telli ) kablolar için geçerli değildir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,237
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst