kaçak akım koruma rölesi

Bu kadar "usta söz"ün ardından resimler benden gelsin sıcak sıcak :D
KAKR_1.jpg

FI-offen.jpg
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
kısaca KAKR lerinin çalışması üzerinden gecen faz veya fazların nötr üzerinden geri dönmesi ile çalışır.rölenin kaçak seviyesine göre röle açar koruma yağılmış olur...

kaçak var iken açma yapmıyorsa röle arızalıdır.örnk: toprak nötr kısa devre...

faz toprak kısa devre olmuycak mı ben mi yanlış biliyorum
 
Aynı konu farklı yerlerde ve defalarca yazılınca konu çorbaya dönüyor. Faz-toprak kısadevrede röle açar manyetik koruma yapan sigorta da açar. Nötr-toprak kısadevrede sadece röle açar, faz-nötr kısadevrede sadece sigorta açar + toprağa kaçak varsa röle de açar.

K.A.K.R çalışma prensibini öğrenmeden yorum yapmayın kafanız iyice karışır.
 
Topraklama olmayan yerlerde, topraklama çekilmesi zaman alacaksa veya yaptırılmayacaksa, 30 mA lik Kaçak Akım Rölesi kesinlikle öncelikle takılmalıdır. Test butonuna basıldığında kapanmayan, tekrar tekrar basınca patlayan Çin mallarına rastlanmaktadır, onlara dikkat etmek gerekir. Özellikle, ıslak zemin içeren, toprakla teması olan metaller içeren yerlerde bulunanlar, ani su ısıtıcıları ile banyo yapanlar, hayati tehlike altındadır.
Televizyona çıkıp, "Topraklama yoksa Kaçak Akım Rölesi hiç bir işe yaramaz" diyen densizler var. İnsanlar da; apartmanda topraklama yok, yaptırmak pahalı diye, taktırmıyor.
Oysa durum bellidir, Kaçak Akım Rölesi olan yerlerde; topraklama varsa, gövdeye elektrik kaçağı varsa, daha insan dokunmadan elektrik kesilir. Topraklama yoksa, insan cihaz gövdesine veya herhangi bir faz iletkenine dokununca, 30 mA üstü akımla çarpılıyorsa, yine elektrik kesilir. Sağlam bir Kaçak Akım Rölesi 30 mA akımda 300 ms de atar. Bu da onu çok büyük olasılıkla hayatta tutar. Antalya'da köpük makinesinden 3 kişi ölmüştü. Makine üreticisi firma, ilgili oteli, 50 TL'lik cihazı takmamakla suçlamıştı.
 
Son düzenleme:
Bu konuda bende bir kelam edeyim ; işyerinde kullandığım motor yolverme sistemlerine ait kaçak akım koruma rölelerini test aşamasında üzerindeki test düğmesine basarak denemek yerine ; yüksük güçlü ve yüksek dirençli bir reostayla suni faz-toprak kaçakları yaratarak test ediyorum ; tabi ki koruyucu ekipmanları kuşanarak ( çizme-eldiven-baret )........
Avrupa'da filan yapsanız, izin dahi vermez kimse. Yüz tane de gerekçe bulunur bu işin tehlikeli olacağı ile ilgili. Siz neden üretici testi dışında bir test yapıyorsunuz ki ? Sorun varsa üretici suçlanır.
Yüksek dirençli reosta aklımda canlanamıyor, yüksek dirençli olsa zaten yüksek güçte olamaz benim bildiğim, özel bir reosta mı acaba? Karbon alaşımlı olmalı yüksek direnç için.
Tek KAR 'ne güvenmeyenler, farklı markaları seri bağlayabilir.
 
Son düzenleme:
SLM...Kaçak akım rolesi (30ma) fazdan toprağa nötürden toprağa 30 ma ve daha fazlası kaçak olursa açma prensibine dayalı hayat koruma rolesidir..Topraklama olmadan da çalışır..Bu tartışma eski konularda bu forumda tartışıldı..Yani topraklama olmadan çalışır mı? sorusuna evt diyebiliyoruz..En sağlıklısı tabi ki de topraklama ile birlikte kullanmaktır...Kaçak akım rolesi fazdan geçen akım tekrar nötrden gelmesi lazım..Eğer fazdan geçen akım nötrüden 30 ma veya daha fazla kayıpla dönerse role açar..Bu suna benzer: Diyelim ki gümrükten geçen adam 30 kasa portakalla geçiyo ve 30 kasa portakalla geri dönmesi lazım Kasa sayısında azalma olursa kapılar ona açılmaz.......;)
diyorsunuz ki 30 ma ile dönmesi lazım bu 30 ma dönme bizim elimizdemi :D
 
Kaçak akım rölesi hayat kurtarıyorda çalışmayada izin vermiyor.Mecbur sökülüyor..
 
Kaçak akım rölesi hayat kurtarıyorda çalışmayada izin vermiyor.Mecbur sökülüyor..
Sökmeye ne gerek var, prizlerden tüm cihazlar çıkartılır, sigortalar, anahtarlar kapatılır, iç tesisatta faz-nötr-toprak arası Ohm ve MegaOhm seviyesinde direnç var mı bakılır, direkt metal ya da sıvı aracılığıyla temas varsa giderilir, belli bir cihaz kaçak akım rölesini attırıyorsa, o tamir edilir, edilmiyorsa, ilgili prizin toprak teli ayrılır, cihazdan çarpılan olursa, yine kaçak akım rölesi atarak elektriği keser.
 
Sökmeye ne gerek var, prizlerden tüm cihazlar çıkartılır, sigortalar, anahtarlar kapatılır, iç tesisatta faz-nötr-toprak arası Ohm ve MegaOhm seviyesinde direnç var mı bakılır, direkt metal ya da sıvı aracılığıyla temas varsa giderilir, belli bir cihaz kaçak akım rölesini attırıyorsa, o tamir edilir, edilmiyorsa, ilgili prizin toprak teli ayrılır, cihazdan çarpılan olursa, yine kaçak akım rölesi atarak elektriği keser.
arızayı topraklamayı ayırarak çalıştırmak doğru değil doğrusu arızayı bulup gidermek diyeceksiniz ki kak rolesi topraklama olmasada atar. bir cihazda kaçak olduğunu bildiğinimiz halde çalıştırmak ne kadar doğru bu işin şakası yok doğru olan arızayı tam olarak tespit edip tam olarak gidermektir. topraklama olayan yerlerdede kak rolesi görev yapar deyip işi şansa bırakamayız elektriğin şansı şakası olmaz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,646
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst