Kaçağı ÖNLÜYORUM, Ders 1 - Hava Kaçakları Hakkında

redskymuscular

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
1,333
Puanları
56
Selamlar,
Bu başlığı endüstriyel tesiste maliyeti azaltmak, bu konuyu dert edinen arkadaşlara bu konuyu dert edinerek öğrenmiş tecrübeli abilerin bilgileri aktarma vesilesi olarak açıyorum. Hava kaçakları ilk konumuz olsun müsadenizle.

  1. Pnömatik kaçaklar tesislerde çok önemsenmez ancak bu büyük bir hatadır.Çünkü üretim maliyeti sanıldığından çok pahalıdır.
  2. Yapılan araştırmaya göre üretilen basınçlı havanın %25 inin verimsiz kullanıldığı anlaşılmıştır.
  3. 7 bar basınçlı bir sistemde 1 mm çaplı bir boşluktan 50 litre hava atmosfere dağılır ve bunu üretmek için gerekli elektrik miktarı 0,32 kW'TIR.
Yukardaki 3 madde aslında konunun ne kadar ehemmiyetli olduğunu gösteriyor. Bunun önüne geçmek için bir proses oluşturma gayretim var öncelikle yapılması gerekenleri belirleyelim. Burada yardımınıza ihtiyacım var. Sonra bu yapılması gerekenleri test etme şansımız var ise tatbik edip sonuçlarını da beraberinde yazarak yarı bilimsel bir hale getirelim.
Umarım başarılı oluruz çünkü kaçağı önlüyorum başlığında 5 konum daha var.
Bilginizi ve uygulamalarınızı esirgemeyin.

İyi Çalışmalar
 
Bu konunun bu kadar da ilgisiz kalacağını düşünmemiştim. Bakımcı arkadaşların pek önemsemedikleri bir konu demişlerdi haklıymışlar sanırım.
Neler yapılabileceği hakkında soruşturduğum kadarıyla
makinelerin çalışma anında ihtiyaç duydukları hava tespit edilebilir hat üzerine belli aralıklarla manometre konabilir ve sistem için ne kadar ihtiyaçsa o kadar basınç üretilebilir ki fazlası israf demek. ama bunları bir methoda dönüştürmek isterdim ki bu başlık tam bir arşiv çalışması olsun.
 
Uzun yıllar gemilerde çalışmış biri olarak, hayatım kaçak aramakla geçti diyebilirim. Yakıt, su, hava, buhar, freon vs... Bazen bu aramalar çıldırtıcı olabiliyor. Bu yüzden karada çalışan kimse kaçak aramakla uğraşmak istemez.
 
Bazen bu aramalar çıldırtıcı olabiliyor. Bu yüzden karada çalışan kimse kaçak aramakla uğraşmak istemez.
hocam kayıp bedeli %25 i buluyor.
bu nasıl bir kayıptır. burada verilebilecek bir fikir ya da yöntemle ülkemiz kazanacak. Nereden başlayacağımı bilemedim. Bu üzerinde durulması gereken bir konu.
 
merhaba ,
hava kaçağını tespit etmek için ultrasonik dedektor ile butun fabrikada ölçüm yaptırdım.
ve kompresorun kacaklar yuzunden kaç bar hava kaçırdığını ve yıllık bunun maliyetini hesapladım.
hava kaçakları yoğun olarak havalı el aletlerinden kaçak yapıyordu ve iyileştirmeye gittik
 
upload_2016-2-12_15-42-11.png

upload_2016-2-12_15-42-29.png

upload_2016-2-12_15-42-52.png
 
sayın @DOGAN__
iLK resimde yapılan VK ölçümünü anladığım ifade edeyim. Sorum,
333 I/dk yı neye göre değerlendireceğiz. her pnömatik sistemde az ya da çok kaçak olur. olması gereken 3 dk için şu kapasitedeki tankta şu kadar olmalıdır tarzı bir tablo olması gerekmiyor mu?

ikinci resimdeki yapılan işlemin ilk resimle bir bağlantısı var mı??
yukardaki hangi değeri aşağıya yansıttık?
 
hiç bir çalışma olmadan kompresoru doldurucaksınız ve kompresor kaç dakika içinde yeniden çalıştığını tespit ediceksiniz ve kaç bar kaçırdığını okucaksınız yukardaki sadece örnektir.
asıl kendi yaptığınız ölçümleri baz alacaksınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst