Küçük Bir Radyodan Küçük Boy Bir Müzik Seti Yapmak

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.

Değerli arkadaşlar;son günlerde yaptığım ilginç bir tadilatı sizinle paylaşmak istiyorum.Elimde avuç içi kadar sunny marka 2 adet AA (Kalem plle) çalışan minik bir bir radyo vardı.Hem verdiği sesi (Çok tiz),hem verdiği ses gücü çok düşüktü,salon için değil,ancak çok yakından,ya da kulağa yakın olarak da dinlenebilirdi.Elimdeki arızalı ünitelerin adaptör trafoları,eski psu,70 ekran tv’den çıkma hoparlörler ve minton marka stereo çıkışlı pc ses kuvvetlendiricili hoparlör çevre bilimini (Sağlam) tek bir ünite şeklinde birleştirmeye karar verdim.


Minton ses kuvvetlendiricili hoparlörler,pc ses çıkış jaklıydı,ancak + 5 volt dc. ile usb ‘den besleniyordu.Hem bunu,hem de minik radyoyu Şebeke elektriği ile prizden beslemeliydim.

Elimde 2 adet lm7805 regüle entegresi fazladan vardı.İki adet 2 ve 3 watt.lık, 220 volt ac./ 9 volt ac. çıkışlı adaptörlü fakat regülesiz olan bu trafolara,7805’i köprü diyotları üzerinde zaten hazır olan,bu 9 volt çıkışlarına lehimledim.100 n ve gerekli kapasite değerlerindeki elektrolitik kondansatörleri,eski psu’umdan halihazırda zaten sökmüştüm,yani hazırdı.Onlarla birleştirip 2 adet regüleli +5 volt dc. çıkışlı sabit gerilimli adaptörler bu tadilat için hazırdı.

Ancak,minik radyo +3 volt dc. ile çalışmaktaydı.Bunu da birinin çıkışına 3 adet 1N4001 diyotu seri olarak bağlayarak (0.65*3=1.95 volt) +5 volttan net olarak, +3 volt dc.ye düşürerek elde edebildim.

Radyonun pil yuvasına 2 adet pili,birinin + ucuna,diğerinin – ucunu, kablo ile lehim yaparak,bunları pil yuvasına, araya küçük bir karton parçası koyarak (Piller elektriki olarak da boşta kalacak şekliyle) yerleştirdim.Bu şekilde yaparak,bu radyonun orijinalliğini de bozmamaya çalıştım.

2 adet regüleli dc.çıkışı (+ 5 volt dc.,minton ses kuvvetlendiricili holparlöre ve + 3 volt dc. minik radyoya kablo ile bağladım.Şebeke girişi tarafına,bir de açma-kapama anahtarını da seri olarak lehimleyip,220 volt ac. şebeke beslemesini yapacakolan,fiş-kordonuyla birlikte,hepsini tek bir plastik kutuda birleştirip,montajı da tamamlamış oldum.(Aşağıdaki basit prensip şemasında,üzerinde “power supply” yazılı kutuda,ön tarafta her 2 adaptörü ayni anda palalel olarak açan bir de anahtar monte edilmiştir,ancak bu resmi çizerken düz olarak çizip,bunu atlamışım)

Sesi açtığımda,ses kuvvetlendiricili hoparlörün sesi bir miktar kadar tiz geliyordu,yani tam istediğim özellikte de değildi açıkçası.Bunun da ayrıca bir stereo dişi jak çıkışı mevcuttu.Buraya da 70 ekran,çalışmayan eski bir tv’den çıkma 2 adet bas ve tiz hoparlörleri( Kondansatörle basitçe ayrılan,yani bu şekilde crossover edilen) bulunan,daha önceden kolona çevrilen bu kolonları da,ses çıkışana jak bağlantısıyla bağladığımda,küçük bir müzik seti kalitesinde

ve normal ses çıkışı gayet güzel ve doyurucu olan bir müzik sistemini elde etmiş oldum.

Not:Minik sunny marka radyonun stereo dişi jak bağlantısı ayrıca üzerinde vardı.Buradan kulaklıkla da müzik kalitesini,ayrıca daha önce defalarca da dinleyerek test etmiştim.Buna güvenerek böyle bir tadilata da giriştim zaten.Bu çıkış olmasa,böyle bir değişiklik yapmayı da aklımdan geçirmezdim.Ama son derecede iyi bir ses kalitesi ve müzik gücü,böyle bir sistemden elde edebilmiştim.

Bir tadilat macerası (Uğraşısı da) burada sona eriyor.Diğer,başka tadilat ve tamiratlarda da görüşmek üzere,hoşçakalın.Saygılarımla.

p8hpk.jpg
 
Elinize sağlık çok güzel bir anlatım Sn. Binbaşım okurken sanki ordaydım da ben yapıyormuşum gibi gözümün önüne geldi.
 
Elinize sağlık çok güzel bir anlatım Sn. Binbaşım okurken sanki ordaydım da ben yapıyormuşum gibi gözümün önüne geldi.

Merhaba.Çok teşekkür ederim,sn.by lent.Aslında bu sistemde,geçen sene,portatif cd çalarımı da sistemde bu işin içine katarak yapabilmeyi tasarlamıştım.Ancak uygulamada ise bundan vazgeçtim.Çünkü cd çaları,sadece arabada dinlemek hoşuma gidiyordu.Bir de gazeteden kuponla almış olduğum,bu portatif vcd-mp3-cd player'i de sisteme eklemiş olsam,sistem açık bir sistem olmayacak,kapalı bir kutulama da zorunlu olarak mutlaka da gerekecekti.Öyle yapmış olsaydım örneğin,sunta parçalarından,uzun dikdörtgen prizmadan,yatık,uzun bir kutu oluşturup,önde hoparlör delikleri,cd yuvası,radyo yuvası ve açma-kapama anahtarı,220 volt ac. giriş soketi yapmayı da mutlaka düşünürdüm.Yani işin içine biraz da marangozluk becerisi,uğraşısı da girmiş olacaktı bu durumda.

Besleme şeklindeki bir sıkıntı da bu fikrimden beni caydıran bir sebep olmuştur:Sunny marka vcd-mp3-cd player,bir cd çalmak için,sedece iki adet alkalin veya nikel-kadmiyum şarjlı pille (Diğer piller hızlı tükeniyor çünkü) çalışmasına karşın,vcd veya mp3 çalarken,4.5 volt,1000 mA akımla beslenmesi şartı da kesin olarak vardı,daha düşük akımda ancak(Kalem piller gibi)sadece cd'yi çalıştırabiliyordunuz.Kendi 1000 mA'lik adaptörü ise,oldukça fazla hacim kaplıyor,bunun da mutlaka,orijinal bir kutu içine alınması gerekiyordu.Her ikisini ayrı ayrı çalıştırmada,ses çıkışında bir sorun olmayacaktı aslında.Radyodan gelen ses jakı,bir komütatör (Seçici) bir anahtarla,yön değiştirip bu defa cd-çalardan giden jakla otomatik olarak beslenerek,ses kuvvetlendiricili pc hoparlörüne girmiş bulunacaktı.Sistemi bu şekilde AM/FM radyo/vcd/mp3/cd çalar şeklinde,dört sistemli şekliyle çalışacak şekilde düşünseydim,bu şekilde yapmayı planlardım.3 voltluk pil beslemesi için,ayrı bir 7805'li,5 voltu 3 volta düşüren,kademeli bir adaptöre de gerek yoktu.Çünkü bu 4.5 volt,1000 mA'lik,kendi orijinal adaptörü,devamlı şebekeye bağlı (Portatiflik dışında) adaptör olarak da,zaten 4.5 voltta,vcd,mp3 ve cd'yi sorunsuz çalıştırmak üzere zaten dizayn edilmişti.Saygılarımla.
 
hala bu sistem geçerli diyebilir tabiki biraz daha versiyon gelişmeleri mevcut güzel bir çalışma
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,319
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst