Jiroskop Sensörü Nasıl Çalışır?

dndr87

Üye
Katılım
26 Eki 2015
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
37
a8096cfa-0bd2-4c01-8305-52e74b30ccd9.jpg



Jiroskop, yön belirleme amaçlı kullanılan cihazdır. Cep telefonu, tablet vb. teknolojik cihazlarda entegre halinde bulunur ve uygulamalarda, oyunlarda, 3 boyutlu yazılımlarda çok kullandığımız bir sistemdir. Cep telefonlarında sağa sola çevirerek yönlendirme yaptığımız araba yarışları, oyun konsollarında, fotoğraf çekimlerinde kamera hassasiyeti ayarlamada ve navigasyon gibi uygulamalarda kullanılır. Ayrıntılar yazımızda.

Jiroskop sensörü, açısal hızı algılayabilen bir sistemdir. Yani sabit duran bir cismin, üç dikey eksende açısal oranlar karşılaştırılarak dönüş yönü ve hızı belirlenir. Algıladığı verileri işlemci sayesinde işleyerek elektriksel sinyale çevirir.

bd439464-7b56-4acb-929b-7e17a7796d39.jpg

Şekil: Jiroskop Modülü


Jiroskop sensörünün çalışma özellikleri;

Belirli bir ölçüm aralığı vardır.
2-3 eksende ölçüm yapılabilir.
Sapmaların önlenmesi için kalibrasyonayarı yapılmalıdır.
Sıcaklıktan etkilenirler, -40 ile +70 derece arası sıcaklıkta arası çalışırlar.


1852 yılında Fransız LéonFoucault, dünyanın döndüğünü kanıtlamak için jiroskopu geliştirdi. 20. yy başlarında mekanik enerji olmadan elektrik enerjisi ile kullanılmaya başlandı. Bu teknolojik gelişmeler sayesinde daha geniş uygulama alanları oluştu. Uçaklarda otomatik kontrol ve rota tespitinde, gemilerde manyetik pusula yerine, yerel altı maden kaynaklarında, savunma sanayinde füzelerin hassas olarak ölçümlerinde, uzay çalışmalarında uyduların dünyaya olan konumlarının doğruluğunu belirlemede jiroskoplardan yararlanılır.




Jiroskop Türleri;

► Mikroelektromekanik sistemler (Değişiklikleri belirlemek için çok küçük titreşimli mekanizmalar kullanır)
► Rotorlu jiroskop (Bir gambol içinde dönmekte olan rotorun açısal momentumunu korumak amacıyla sabit hareketler yapar)



4a6e422.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba yeni ilgi alanıma giren jiroskop sensörleri hakkında size bir kaç soru sormak istiyorum.
1. Jiroskop sensörünü pc ye bağlayıp kalibrasyonunu nasıl yapabiliriz.
2. Jiroskop sensörünü pc ye bağlayıp imu yazılımı ile değerlerini okuyabiliyoruz peki jiroskop sensörünü çevirdiğimiz eksenler yönünde hangi yazılımla klavyeden istediğimiz tuşu atayabiliriz. Mesela ayağımıza monte ettiğimizde ileri giderken oyun daki oyuncuda ileri gitsin.
3. Bu sayede sanal gerçeklik platformu yapabilirmiyiz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst