Jeneratör Odası Nasıl Olmalı?

ycmy

Üye
Katılım
9 Ocak 2010
Mesajlar
275
Puanları
1
Arkadaşlar Jeneratör montajı yapılırken jeneratörün konulacağı odanın nasıl olması gerektiğiyle ilgili bir çalışma yapıyorum bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler mi acaba çalışmamın sonunda jeneratör montajıyla ilgili ayrıntılı bir bilgi elde etmiş olacağız ve hem ben işimi görmüş oalcağım hem de buradaki herkes bunda faydalanacak
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
-Jeneratör odalarından temiz su, pis su, patlayıcı ve yanıcı sıvı ve gaz tesisatı donanımı
ve ekipmanları geçirilemez ve üst kat mahallerinde ıslak hacim düzenlenemez.

(yangın yönetmeliği)
 
aşağıdaki link te bazı bilgiler var. kapalı ortamlarda en önemli konu emniyettir. egzost çıkışları izoleli olmalıdır. odanın yeterli havalandırması olması gerekir. tehlike yaratacak maddeler veya devreler odada bulunmamalıdır. çok soğuk bir bölge iseniz, donmaya karşı ısıtma sistemi de olmalıdır. jeneratörü taşırken ağırlığı kaldırabilecek kadar güçlü bağlantılar olmalı.

http://www.emo.org.tr/ekler/cf3687b0b741b2f_ek.pdf
 
jeneratörünüzün uzun ömürlü olması için öncelikle jeneratörün bırakılacak yüzeyin jeneratörde oluşan titreşimleri emecek şekilde olması lazım buna çok dikkat etmen gerekiyor
 
havalandırma için fan nem olmaması için tesisat boruları yakınında olmamalı gürültü izalasyonu amortisör üzerine konulmalı odada yangın tüpü/tüpleri pano(çıkış) olmalı ve mutlaka iç bağlantısını gösterir çizimi yedek yakıt tankı ayrıca yapılan bakımı gösterir çizelge tarih kişi ve imzaları egzost gazını atacak baca aydınlatma ve aydınlatmayı başka kaynaktan besleme el feneri kapının dışarı açılır durumda yapılmalı yedek su tankı(kapalı)yedek sigortalar.yedek elektronik kart telefon servisin telefon numarası yazılı tabela insanlar için gaz maskesi.v.b.
 
boyutlandırma nasıl yapılmalı?ilgili standartlar konusunda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
 
boyutlandırma nasıl yapılmalı?ilgili standartlar konusunda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

2011 yılında sığınak yönetmeliği değiştirildi
değiştirilen yönetmeliğe göre sığınak havalandırma fanlarının jeneratörden beslenmesi ve bu jeneratörün sığınak içinde yer alan jeneratör odası içinde tesis edilmesi istenildi.
ancak yayınlanan yönetmelikte oda boyutları hakkında bilgi yer almamaktaydı.
konuyu bakanlık görüşüne sunduğumuzda
aldığımız cevapta jeneratör odası boyutları için mühendislik tasarımı yapılmalıdır gibisinden bir yazı yer almaktaydı.

o yüzden üretici firmalarla görüşerek 5kva jeneratör için olması gereken oda boyutlarını gerek mimari gerekse elektrik projesinde yer almasını sağladık.

o yüzden demem odur ki oda boyutları hakkında standart birşey yoktur. her firmanın kendine göre oda boyutları farklıdır.
emo ajandasında aksa firmasına ait oda boyutları yer almaktadır.
kolay gelsin.
 
Merhaba arkadaşlar çalıştığım plazada jeneratör garaj girişinde yani binanın dışı sayılır buraya dedektör taktırmak istiyoruz (yurdışından gelen denetciler istediler) Böyle bir zorunluluk varmıdır?Varsa sadece duman dedektörü takmak yeterlimidir?Çünkü yazın çok sıcak oluyor jeneratörde çalıştığı zaman aşırı ısınıyor.Dedektör devreye girer.Bu konuda herhangi bir yasa varmıdır.Teşekkürler.
 
Jeneratör oda boyutları şöyle düşünülebilir:
Jeneratörün sağından ve solundan 0,7 metre boşluk bırakılmalı. (Bakım yapabilme vesair için)
Önünde kumanda panosuna müdahale edebilmek için en az 1 metre boşluk olmalı.
Arkasında ılık hava çıkış tarafında duvar ile arasında 0,5 metre bırakılmalı.
Oda yüksekliği susturucunun en üst seviyesinden 0,5 metre fazla olmalı. Yakıt tankı ve/veya transfer panosu veya başka bir şey odaya konacak ise oda buna göre büyütülmeli.
Temiz hava girişi ve ılık hava çıkışı üzerindeki hatta gereksiz malzeme konmamalı. Hava akışını kesmemeli.
Kısaca Jeneratör eni, boyu ve yüksekliği x,y,z metre ise;
Oda eni= x+0,7 + 0,7 = x + 1,4 m.
Oda uzunluğu=y + 1 + 0,5 = y + 1,5 m.
Oda yüksekliği = z + 0,5 m
İlla bunlara uymanız gerekmez. Hava giriş ve çıkışını ve egzostunu uygun yapmak şartıyla boyutlar küçülebilir. Projeyi görmek lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,471
Kullanıcılar
449,890
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst