Islak Hacimler Siva-Ustu mu olur Siva-Alti mi?

hicbirsey

Profesyonel Üye
Katılım
8 Ocak 2008
Mesajlar
775
Puanları
256
Yaş
46
Konum
Ankara
Gunaydin arkadaslar..Bir hastane projesi ile ilgili bir sorun geldi bana: Musavir firma beton dokturmuyor.Sebeb :
Betonu dokulecek mekan: depo gibi bir yer,yani islak hacim.Fluerasanlarin hepsi waterproof falan.Neymis, elektrik tesisatinin mutlaka siva alti olmasi gerekiyormus...Asma tavan olmayacagi kesin.Musavir firma, tavan kalibinin icine, beton domeden once boru atilmali diyor.( Bu arada bina ek binaymis ve projesi detaylari mevcut degil.Musavir firmadaki eleman da makina muhendisi)
Benim sorum su : Yonetmeliklerde vs. nemliyer mekanlarina yapilacak tesisat siva alti olmalidir veya siva ustu olmalidir diye bir kural duydunuz mu..Bu konu ile ilgili kistas nedir?Bilgisi olan arkadaslarin yardimlarini bekliyorum.Kolay gelsin
 
sayın hicbirsey arkadaşım ben kendi tecrübeme dayanarak size konu hakkında bilgi veriyorum nemli yerde kesinlikle sıva altı görmedim ve ben bu işi yapmaya kalksam sıva üstü malzeme kullanırım sıva tesisat ne kadar sıva altında olsa nem alır.hayırlı işler iyi çalışmalar dilerim.
 
Tesekkurler sayin i.halilercin,
Soz konusu alan bir depo. Bina icindeki tum duvarlar biriket oldugu halde , bu oda beton perdeler ile cevrili.Tavandaki aydinlatma armaturleri icin tavan betonu dokulmeden boru attiriyorlar.
Dediginiz bana da mantikli geleni.Neticede hastane gibi bir yerde oda sicakligi sabit ve rutubetsiz olacak sekilde bir sogutma-isitma tesisati mevcut olacak.Beton icindeki ortama ise ,udahale etmek mumkun degil.
Siva alti ile siva ustu olmasi arasindaki avataj-dezavantajlari derleyip rapor halinde sunmak lazim.Tekrar tesekkurler
 
mrb hiçbişey arkadaşım.daha önce hastane uygulamalarında çalıştım.ve depolara kesinlikle sıva üstü tesisat yaptık.ve siz etanş armatür kullanıyorsunuz bu durumda mantıklı olan sıva üstü.ha bana sorarsanız sıva altı tesisat yapıla bilir.montaj malzemeleride etanş olarak kullanılır.. ama yönetmeliğin buna izin verdiğini hiç zanetmem.....tabiiki müşavir firma tedbir olarak planşe attırır.bizde atmiştık iptal oldu sıva üstü tesisat yaptık...........
 
Tesekkurler cevap icin.Aslinda tavan icerisine atilacak borularin maliyet disinda pek bir zarari olmadigi yonunda sanirim hem fikiriz. Sizin de dediginiz gibi en kotu ihtimalde bile iptal eder,kullanmazsiniz.Burada asil maksat, genel bir prensibe ulasmak,siva alti mi, siva ustu mu.
Bu arada planse ne demek ben bilmiyorum,aciklarsaniz seviniri.Saygilarimla
 
mrb hiçbirşey arkadaşım planşe dediğimiz olay beton atılmadan önce demirler döşendikten sonra tavana attığımız boru..............saygılarımla.......
 
sayın hicbirsey Meslektaşım bende kendi tecrübeme dayanarak size bu konu hakkında bilgi vermek isterim, nemli yerde Duvar ve Tavan veya Asma Tavan Tesisatını kesinlikle NYM Antigron Tesisatı olması EİTY (elektrik iç tesisat yönetmenlğine )göre Tesisat yapılması uygundur. Bir ayrıntıda Şayet Tesisatlar Tabandan(Yerden) Çekilmesi isteniyorsa Islakzeminlerde Galvaniz boru içinde NYY Kablo Kullanarak Tesisatını Daha Etkin ve Koruma altına almış olursun. Bu Uygulama Oteller,Hastaneler,Geniş Kabsamlı Resteurantlar,vs. Firma veya ikinci - üçünçü sahısların isteği doğrultusunda değil yönetmelik gereği yapılması zorululuğu vardır.Bizler işlerimizin sonunda iş bitimi belgesini imzaladığımızdan sorumlu olan Firma Değil Bizler Yani Elektrik Tek.Öğretmen,Elek.Tekniker,Elek.Teknisyeni Kısacası FEN ADAMLARI.Kısacası Nemli Islak zeminler SIVA ÜSTÜ Tesisatı yapılması gerekmektedir.Kolay Gelsin.
-Planşe ( Tavan Hasır Borusu)
 
Elinize emeginize saglik + pop. Benim de duymak istedigim bunlardi. Hastane insaati problemli ilerliyor. Projelendirme surecinde aksakliklar yasandi.Ilk once cizim taseronu Turk firmasi idi, sonra italyan bir firmaya verdiler.Ama surecin de aksamamasi icin de bir yandan proje netlesmeden imalata girdiler. Sartname italyanca, henus tercumesi gelmedi. Meslektaslarimin deneyimleri sayesinde italyanca ogrenmekten kurtuldum:)
Ilgilenen herkese saygilarimla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,478
Kullanıcılar
449,892
Son üye
bekmezci

Yeni konular

Geri
Üst