Isıya Dayanıklı Kablo-Tavuk Çevirme Makinası

Katılım
14 Mar 2009
Mesajlar
44
Puanları
1
Yaş
35
Tavuk çevirme makinası mangal ile çalışıyor. Üst tarafında aydınlatma için kablo kulandım. Bu kablo ısıya dayanıklı olsun dedim. Toptancı silikon kablo verdi. Üzerine -60 180 yazıyordu.
# Acaba bu kablo gerçekten ısıya dayanacak mi. Soyarken diş kabı çok kolay soyuldu
# bunun dışına başka bir kılıf gerekiyor mu. Alev gelmiyor zaten. # Makinanın dış kabına topraklama yapayım mı (kablonun sadece fazı eriyip dış kaba deyerse vede biri eller ise tehlike. Zaten kacak akim şalteri yok.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Selamun Aleyküm
Konunun uzmanı olmayarak fikir vermiş olalım.
Tasarımda önlem için genel değil en kötü şartlar hesaba katılmalıdır, ve/ve ya tehlike ortadan kaldırılmalıdır.
Bu ve ya daha yüksek sıcaklıklar için dayanıklı kablo her ne kadar bahsedilse de mekanik bir darbe vb gibi haller ve de kablonun zamanla eskimesi düşünülmelidir. Zira kablo kullanılsa da gövdeye seramik vb yalıtkan (yine yüksek sıcaklığa dayanıklı) ile monte edilmesi, kablo dışına da kaplamasının üstüne her ne kadar başka kaplama düşünülebilse de hazırdaki kaplamasının atmaması (çatlama vb) için alüminyum folyo vb kaplama düşünülebilir.(Tabi alüminyum ne kadar iletken de olsa iç kaplamaya güvenilmiş olur ve ya folyonun da üstü başka tip bir kaplama ile kaplanabilir. Alüminyum folyo sadece kaplama mukavemeti için değil aynı zamanda ikinci bir folyo ile(ilk folyo ile arada boşluklar olduğu halde) kabloya gelebilir kısa süreli yüksek ısının kablo sıcaklığını fazla arttırması önlenmiş olabilir.(İkinci folyo ile ilk kat arasındakihava boşlukları yalıtım yapmış olur)
Tasarımda değişik bakışlar olur. Mesela elektrik illa kablo taşıması ile gitmek zorunda değil. Döner parçadan devrini alan bir mıknatıs ile(her ne kadar mıknatısların manyetik özelliği sıcaklık ile azalsa da)(elektrik üreterek) elektrik taşıma işi azaltılabilir.
Diğer taraftan ışık kaynağı ateşin üzerinde olmak zorunda değil. Yan kısımda dışarıda yanan bir lamba ışığı makine içindeki bir yansıtıcı ile uygun yere düşürülebilir. Yine lamba makinede ilk bahsedilen yerde ama dışarıda olur. Yani makinenin bu kısmına gömme bir cam yapılıp lamba konulup iç kısma ışık verir, dış ortam havasına muhattap olur.
Hepsi bir tarafa makinanın uygun optik tasarımı ile yanan mangalın ışığını kullanabilmenin eşleniğini yakalayabilen başkası olmasa gerek...
Çözüm çoktur, imkanlar ve işin durumu(dolap şekli, gereken aydınlatma miktarı(lümen vb), biçimi) belirleyici özellikler olarak bilinmelidir,
Naşarılar dileriz..
 
Tavuk çevirme makinası mangal ile çalışıyor. Üst tarafında aydınlatma için kablo kulandım. Bu kablo ısıya dayanıklı olsun dedim. Toptancı silikon kablo verdi. Üzerine -60 180 yazıyordu.
# Acaba bu kablo gerçekten ısıya dayanacak mi. Soyarken diş kabı çok kolay soyuldu
# bunun dışına başka bir kılıf gerekiyor mu. Alev gelmiyor zaten. # Makinanın dış kabına topraklama yapayım mı (kablonun sadece fazı eriyip dış kaba deyerse vede biri eller ise tehlike. Zaten kacak akim şalteri yok.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Penseyle onun soyulması ısıya dayanmayacağı anlamına gelmez. Tost makinesi, fritöz gibi cihazlarda da ısıya dayanıklı kablo kullanılır. Ama bu kabloları da penseyle soyabilirsiniz.:eek: Onun için için rahat olsun. Metal olan ve elektrikle çalışan her cihazın topraklaması olmalı ve ayrıca kaçak akım rolesi muhakkak taktırın. Saygılar...
 
*Silikon kablolar düşük ve yüksek ısıya dayanıklı kablolardır. Yüksek ısı bulunan makina ve ortamlarda kullanılır.
SİLİKON KABLOLAR > SIAF H05S-U&H07S-K | Ersekablo

*Kablo dışında bir koruyucuya gerek yok.

*Gövdesi metal(iletken) olan elektrikli bir cihaza topraklama yapayım mı? diye sorulmaz. Yapılmalıdır.

*Kaçak akım rölesini can güvenliği ve yönetmelikler gereği kullanmanız gerekiyor.
 
Dayanım için ısı sözcüğünden ziyade sıcaklık sözcüğü belirleyicidir. -60 ve 180 santigrad birimleri sıcaklık namına ifade edilmiş oluyor. Evvela limit dışı yanma sıcaklığından bahsediliyor. Her ne kadar kablolar yanma kısmına uzaksa da yanma ortamında olduğu, ısınan hava(her zaman şartlar homojen olmayabilir) ve ya başka bir maddenin teması vb durumlar (metallerin yüksek ısıl iletkenliği ile kablo ve yüksek sıcaklıklı kısma aynı anda temas eden metal gövde/kısım) düşünülürse önlem almanın önemi görülür.
Zira imalattan çıkmış bir ürünün(kablo vb..) de ne kadar özellik bilgilerini taşıyabildiği ayrı bir mesele.
Diğer taraftan değişen sıcaklık aralıklarında çalışma genleşme kasılma, bozulma vb hallere maruz durumda. Bu tip çalışma ömrü ile muhattap bir halde bahsettiğimiz tasarımın en kötü halleri de düşünerek yapılması düşüncesindeki en kötü halden ziyade zamanı geldiğinde beklenen bir hali içine alan önlemlerin yapılması doğaldır ki zaten önlem denilenler düşük maliyetli eklemeler olsa gerek.
Yine bahsettiğimiz mekanik darbe, temas vb haller düşünülmeli. Ayrıca elektriksel zorlanmalar da ortam sıcaklığına ek bir sıcaklık artışına sebep olabilir çalışma ömrüne etki eder.
Sistemin resimlerinin, sonuçların paylaşılması konu sahibine olabildiği gibi takip edenler için de faydalı olabilir.
Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,246
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst