Ilerİ gerİ ve İkİ farkli hizda ÇaliŞtirma...

s7_300

Üye
Katılım
12 Eki 2006
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
42
Arkadaşlar bir dahlender motor var.Düşük devri 1500 yüksek devri ise 3000 d/dkdır.Bu motor 4 adet butonla kontrol edilecektir.Tabi birde sağ ve solda limit switch leri olacaktır.

butonlardan birisihızlı sağ diğeri hızlı sol.Diğer çift butonlardan birisi yavaş sağ diğeri yavaş sol olacaktır.
Hızlı sağa ve hızlı sola basıldığında motor 3000 devirde sağa veya sola dönecektir.Yavaş sağ veya yavaş sola basıldığında bir inverter yardımıyla sağa veya sola dönecektir.Yani düşük devirde motoru inverter sürecektir.Ayrıca invertere dışarıdan bir referans geldiğinde limit switch leri arasında motor ileri ve geri otomatik olarak referans kesilene dek dönecektir.Hızlı ve yavaş butonlarına aynı anda basılma riski ortadan kaldırılacaktır.

Arkadaşlar bu sistem roleli olarak yapılabilirmi sizce yoksa direk bir plc mi kullanıyım.Yapan varsa yardımcı olsun lütfen.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Dahlender motorda unutmaman gereken önemli bir nokta yüksek hızdan düşük hıza geçerken eğer motorda özellik olarak var ise dc frenleme yok ise motorun 2. hızdaki enerjisini kesip belli bir süre sonra 1 hız devrini vermeniz gerekiyor yoksa yüksek hızdan düşük hıza geçerken motor çok yüksek akım çekiyor bence böyle bir devreyi kontaklı kumanda ile yapabilirsin veya ucuz bir plc de kullanabilirsin plc kullansan bile yine kontaktör kullanıcağından bence kontaklı kumanda ile böyle bir deevreyi yapmak daha az maliyetli olur.

Ayrıca Anketinizi okuduğumda neyin anketini yaptığınızı alamadım lütfen anketinizi tekrar düzenleyiniz
 
Bence İnverter kullanacaksan hİÇ İkİ devİrle uĞraŞmana gerek yok. İnverterİ yÜksek devİr uÇlarina baĞlayip İstedİĞİn devİrde İstedİĞİn yÖne dÖndÜrebİlİrsİn. hem kumanda sİtemİde en basİte İnmİŞ olur. İnverterİn sabİt hiz İnputlarindan yararlanabİlİrsİn. mesela hizli devİr İÇİn 50hz ayarlarsin dÜŞÜk devİr İÇİn İse 25 hz.
 
ama hız farkı çok fazla 500 devirdede dönecek 3000 devirdede dönecek.Yük altında çalışıyor.Moment ne kadar düşer düşünsene.
 
motor driverleri motor hızını değiştirirken motor akımını sabit tutarak çıkış torkunu sabit tutar. böylece yükte sorun yaşamazsın. ama dahlender motorda farklı devirlerde farklı tork üretir. yükte yol vermekte ayrı bir dert. tabi seçim sana kalmış elinde dahlender motor varsa kullan. yoksa driverler ile bir asenkron motor kullanırsan iyi olur.
 
arkadaşım sen sanırım vinç uygulaması yapıyorsun yanlış anlamadıysam bunun kumandası için çift kademeli vinç butonları var bunları kullanbilirsin.
 
bahsettiginz olay bizte köprü vinvlerde var 1 invertör 4 kontaktör 1 adet çiftkademeli büton yardımıyla calışıyor bütona hafifbastıgında yavaş tam bastığında hızlı gidiyor .

aynızamanda 10 tonluk ağırlıkla 1 tonluk ağırlıkta motorunhızında düşme olmuyor tabi buolayda redik törlerin cokfoksiyonuvar

Düzenleme:Mustak
 
arkadaşlar bir motorun çift devirli motor olup olmadığını nasıl anlayabiliriz.
motorun etiketi tamamen silinmiş.
birde bu motor cift devirli ise invertersiz bağlantı şemasını nasıl bulabilirim.
bildiğim kadarı ile 3 kontaktörle yapılmakta ama emin deyilim.
 
PLC ye gerek yok,kontaktörler ile çalıştırılabilir.Yalnız ben bunun uygulamalarında dahlender motor kullanıldığını hiç görmedim.Hep çift devirli çift sargılı motorlar kullanılıyor.Dahlanderde bilindiği üzere tek sargı üzerinde 2 ayrı kutupdan farklı devir elde ediliyor.
Yukarda arkadaşlarında dediği gibi,yarım basınca yavaş,tam basınca hızlı çalışan buton grupları var,mesela demag.


arkadaşlar bir motorun çift devirli motor olup olmadığını nasıl anlayabiliriz.
motorun etiketi tamamen silinmiş.
birde bu motor cift devirli ise invertersiz bağlantı şemasını nasıl bulabilirim.
bildiğim kadarı ile 3 kontaktörle yapılmakta ama emin deyilim.

Yıldız/üçgen köprüler varsa çift devirli değildir.(yıldız üçgen olabilir),Yıldız üçgense Klemens kutusundaki uçlarda etiket var mı? 1u1,2v1,3w1 (yüksek direnç) 2u2,2v2,3w2 (düşük direnç)gibiyse çift devirli çift sargılıdır.Ve 2 grup arasında omaj okunmaz.

Dahlender ise,paralel yıldız yüksek devir,seri üçgen düşük devir bağlantıları veya tam tersi olur.u4-v4-w4 u2-v2-w2 yazıyorsa dahlenderdir.Şema yok ama kafamda canlandırdığıma göre bütün uçlar arasında omaj okursun.
 
dahlender motorun kapağında
diğer motorlardan farklı bir şema olur . hızkontrol kullanmaya gerek kalmadan
700 - 1400
1400 - 3000 gibi hızlar alabilirsin
yükte iken de hızlı - yavaş .. yavaş - hızlı çalıştırabilirsin. muhtemelen alman motorudur elindeki ve bu şekilde çalışır.
güçde şemasına bak gene ama ; yıldız üçgen gibi dir .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,594
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst