IEEE 1394 FireWire Nedir Ne İşe Yarar?

Katılım
10 Şub 2010
Mesajlar
37
Puanları
1
Yaş
44
FireWire, Apple tarafından geliştirilmiştir, bilgisayara çevre ürünlerinin bağlanmasında kullanılan yüksek hızlı bir arayüz bağlantısı olarak tanımlanabilir. IEEE 1394 standardına dayanır. İlk çıkışında 400 ve 800 Mbps hızı destekleyen FireWire bağlantısı günümüzde gelişim göstererek 3,2 Gbps veri transfer hızına ulaşmıştır.

USB ile benzerlik göstermesine rağmen kullanım alanı açısından farklılık gösterir. Bilgisayarlara klavye, fare gibi düşük hızlarda çalışan cihazlar genelde USB veri yolunu kullanarak bağlanır. FireWire ise, yüksek veri aktarım hızından dolayı, gerçek zamanlı veri transferi yapabilen video cihazları, kameralar, harici disk gibi cihazlar ve endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
FireWire kullanan aygıtların bağlantısı için 4 iletkenli ve 6 iletkenli olmak üzere iki tip kablo kullanılmaktadır. 6 iletkenli kablo bağlantısında (Şekil 1) kablo gücü için iki iletken, veri transferi için iki çift iletken bulunmaktadır.

Pin diagramı aşağıdaki gibidir.

Pin 1.VP: Kablo Gücü
Pin 2.VG: Kablo Toprağı
Pin 3 ve 4. TPB* ve TPB: Twisted Pair B. Iletimde farklı veri.
Pin 5 ve 6. TPA* ve TPA: Twisted Pair A. Alımda farklı veri.

4 iltkenli kablo bağlantısında kablo gücü ve toprak kaldırılmıştır. Pin diagramı TPB*, TPB, TPA*, TPA sırasıyla 1,2,3, ve 4 şeklindedir. 4 iletkenli kablo (Şekil 2), batarya ile çalışan aygıtlar için uygundur.


IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers); elektrik, elektronik, bilgisayar, otomasyon, telekomünikasyon ve diğer birçok alanda, mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan, kar amacı olmayan, dünyanın önde gelen teknik organizasyonudur.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,166
Mesajlar
915,612
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst