Işınlama İle Hatasız Bilgi Aktarımı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Hollanda’daki Delft Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı,ışınlama ile yaklaşık üç metre uzaklığa hatasız bilgi aktarmayı başardı.Dr.W.Pfaff ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Science’de yayınlandı.

Daha önce pek çok başka araştırma grubu ışınlama üzerinde çalışmalar yapmıştı.Ancak hatasız bir biçimde ışınlama (aradaki mesafeyi katetmeden bir noktadan başka noktaya yolculuk) başarılamamıştı.Delft Üniversitesi araştırmacıları ise ışınlama ile hatasız bir biçimde üç metre uzaklığa bilgi aktarmayı başardı.

Işınlama için kuantım dolanıklıktan yararlanılıyor.İki parçacığın durumlarının birbirine dolanık olması,aralarında büyük mesafe de olsa biri üzerinde yapılan ölçümlerin diğerini de etkilemesine neden oluyor.Böylece bir noktadan diğerine aradaki mesafeyi katetmeden bilgi aktarmak mümkün oluyor.Geliştirilen yeni yöntemde çok soğuk elmasların içine hapsolmuş elektronlardan yaralanılıyor.Önce aktarılmak istenen bilgi lazerler kullanılarak elektronların spin durumlarında kodlanıyor.Daha sonra bu bilgi aktarılmak istenen yerde okunuyor.

Bu yöntem ile makroskopik bir cismi ışınlamak mümkün olmasa da yöntemin ileride pek çok teknolojide -örneğin kuantum bilgisayarlarının geliştirilmesinde- faydalı olacağı düşünülüyor.Araştırmacılar ışınlama mesafesini artırmak için çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik,Aylık Popüler Bilim Dergisi,Ağustos 2014,Yıl 47,Sayı 561,Sayfa 11,Haberler
 
Bilgi için teşekkürler ..

Eskiler bilir The Fly adlı bir film vardı benim popüler beğendiğim filmler arasında yer alır konuda ışınlanma ama hüsranla son bulan bir filmdir. :(
 
Evet,sn. Serkan_48,ben de seyredip de hafızamda kalan bende unutulmayan bir iz bırakan bilim-kurgu filmlerden de birisiydi,"Jurassic Park"la ayni dönemlerde sanırım yayınlanmıştı tüm dünya sinemalarında, yanılmıyorsam Türkiye sinemalarındaki orijinal çevirisi de (türkçesi de) "Sinek" şeklindeydi bu orijinal bilim-kurgu filmin.

Özel bir kabine ışınlanmak amacıyla da konan kahramanımız,bu ışınlanma kabininde bir sineğin de yer alıp bulunduğunu hiç fark edemez.Bir yerden başka yere olan bu ışınlanma sırasında sineğin kromozom yapısından da bir sinek geni kendi genine kopya olarak da bulaşır.Giderek insan halinden bir sineğe (Sinek adama da) dönüşmeye de başlar.Fimde sineğin salgıladığı özel salgılar (Pek de hoş olamayan) bir simülasyonla sinek adamda da ayni şekilde ortaya çıkarılıp,bu durum görsel efektlerle de seyirciye verilmeye çalışılmıştır.

Eski sinema günlerimden aklımda kalan izler de (Hatıralardan biri) bu şekildedir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Bilgi aktarımı tamam, ama biz madde aktarımı isterük :)

Hatta ileride (150 yılsonra) bu forumda şu mesajlar dolaşacaktır:

"-abi, cnc nin spindılını ışınlama motoruyla değiştirdim, istediğim şekli tersine ışınlayarak malzemeyi şekilllendiriyorum, üstüne de kestiğim malzemeyi yine 2. masada şekillendirerek kullanıyorum :)

sorum şu: çelik bloğu ışınlayarak araba jantı yaptım, nasıl bir sistem yapmalıyımki, yonttuğum parçaları direkt arabanın üstünde tampon olacak şekildebirleştirebilirim. Abilerimden yardım istiyorum".

:D


tabi şaka amaçlı mesaj :)
 
Bir de Dejavu filmini izlemeyenler varsa tavsiye ederim ;)
 
O zamanda şöyle sorularla karşılaşacağız;
ışınlama mak. ile kahve mak. aynı anda çalışınca sigorta atıyor, neden?
:D XD

Abi öyle bir kahkaha attım oidecidr mille bana bakıyor :) :)




 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,880
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst