Hondanın Müthiş Başarı Hikayesi

Katılım
26 Şub 2013
Mesajlar
123
Puanları
16
Yaş
36
Konum
İstanbul
1938 yılında, Soichiro Honda daha öğrenciyken, sahip olduğu her şeyi küçük bir atölyeye yatırmış, piston ringleri konusunda kafasındaki fikirleri geliştirmeye koyulmuştur. Çalışmalarını Toyata şirketine satmak istediği için gece gündüz çalışmış, dirseklerine kadar yağlara batmış, o atölyede yatıp kalkmış, sonuç alacağına inancını hiçbir zaman yitirmemiştir. İşlerini sürdürebilmek için karısının mücevherlerini de rehin koymak zorunda kalmıştır. Sonunda piston ringlerini tamamlayıp Toyata’ya sunduğunda bunların Toyata standartlarına uymadığı söylenmiştir. Onu tekrar okula yolladıklarında, öğretmenleriyle arkadaşları ona gülüp durmuş, tasarımlarının çok saçma şeyler olduğunu söylemişlerdir.
Ama o, bu tecrübenin acısına odaklanacağı yerde, amacına olan konsantrasyonunu sürdürmüştür. İki yıl daha geçtiğinde Toyata ona hayalindeki anlaşmayı sunmuştur.
İhtirasıyla inançlarının sonuç verişi; ne istediğini bildiği, eyleme geçtiği, nelerin iyi sonuç verdiğine dikkat ettiği, istediğine ulaşıncaya kadar yaklaşımını sürekli değiştirdiği içindir.
Fakat o sırada ortaya yeni bir sorun çıkmıştır. Japon hükümeti savaşa hazırlanmaktadır. Fabrikasını kurmak için gerekli betonu ona vermemişlerdir. Peki o zaman vaz mı geçmiştir? Elbette, hayır. Bunun ne büyük haksızlık olduğuna mı konsantre olmuştur? Hayır! Rüyasını ölmüş mü saymıştır?
Asla!
Yine tecrübelerini kullanmaya karar vermiş, başka bir strateji geliştirmiştir. Ekip arkadaşlarıyla kendi betonlarını yapabilecekleri yeni bir süreç geliştirmiş, fabrikasını öyle kurmuştur.
Savaş sırasında o fabrika iki kere bombalanmış, imalat tesislerinin önemli bölümleri mahvolmuştur. O zaman Honda’nın yaklaşımı ne olmuştur? Ekibiyle ABD ordusunun fırlatıp attığı benzin tenekelerini biriktirmeye başlamıştır. Bunlara Başkan Truman’ın hediyeleri adını vermiştir. Çünkü amacı bunları kendi üretiminde hammadde olarak kullanmaktır. Savaş sırasında Japonya’da bu maddeler bulunmamaktadır.
Bütün bunları geride bıraktığında, bu kez de büyük bir deprem fabrikasını yerle bir etmiştir. Honda o sırada piston işini Toyata’ya satmaya karar vermiştir.

İşte başarı konusunda güçlü kararlar vermiş bir insanın hikayesi. Yaptığı işe yönelik ihtirası ve inancı var. Çok güçlü bir stratejiye sahip. Eyleme geçiyor. Yaklaşımını sürekli değiştirdiği halde, kendini adadığı sonuçları üretemiyordu ama sebat etmeye kararlıydı.
Savaştan sonra Japonya’da müthiş bir benzin kıtlığı başlar. İnsanlar yiyecek alışverişine bile arabasıyla gidemez olur.
Honda çaresizlikle, bisikletine küçük bir motor takınca, komşuları da aynısından istemeye başladılar. Bir iki derken S.Honda’nın elindeki motorlar tükenir. O zaman yeni icadı için motor yapacak bir fabrika kurmaya karar verir. Ama sermayesi yoktur. Daha önceleri yaptığı gibi bu seferde ne yapıp edip bir yolunu bulmaya karar verir.
Japonya’da bulunan 18.000 bisikletçi dükkanına birer mektup yazarak, icadının yapacağı hareketlilikle Japonya’yı yeniden ayağa kaldırabileceklerini söyler. Bunlardan 5000 tanesi istediği sermayeyi vermeye razı olur.
Bu motorlu bisikleti ancak azimli bisiklet severlere satabiliyordu, çünkü çok büyük ve ağır şeylerdi. Bunun üzerine bir değişiklik gerçekleştirerek, çok daha hafif ve küçük bir motorlu bisiklet modeli yarattı.
Daha sonra bunları ABD ve Avrupaya ihraç etmeye girişir. 1970 li yıllarda da çok tutulan otomobilleriyle ortaya çıkar. Kendisine Japon imparatorluk nişanı verilir.
Bugün Honda şirketi, Japonya ve ABD’de 100 binden fazla kişi çalıştırmakta, Japonya’nın en büyüt oto üreticilerinden biri sayılmaktadır.
nBu başarı, bir adamın, koşullar ne olursa olsun, bir karara sürekli bağlı kalarak onu uygulamadaki değeri ve gücü anlaması ile gerçekleşmiştir.

Bazen bir karar verip eyleme geçtiğinizde, kısa dönemde işler sonuç vermiyor gibi görünebilir. Başarıya ulaşmak için insanın uzun dönemli odağa ihtiyacı vardır.

Bunu Bay Honda biliyordu!

Japonya'da ahlak derslerinde zorunlu olan konular

Japonya Eğitim Bakanlığının Genelgesi ile okullarda ahlak derslerinde işlenmesi istenilen konular

* Yasamaya saygılı olmak

* Terbiyeli olmak

* Çevreyi ve eşyaları dikkatli kullanmak

* Doğruluğuna inandığı yolda hareket etmek

* Dürüst olmak, yalan söylememek

* Doğru olan bir amaç uğruna zorlukları yenmek

* Doğayı sevmek

* Düşünerek hareket etmek

* Sadeliği sevmek

* Olayları gelişigüzel değil bilimsel düşünmek

* Hizmet edenlere saygılı olmak

* Emeğe saygı duymak

* Herkese eşit ve hakça davranmak

* Kurallara uymak

* Ülkesini sevmek ve ilerlemesi için çaba sarf etmek

* Dünya insanlarına karsı olumlu bir yaklaşım içinde olmak
 
piston ringinden kastedilen galiba yağ ve hava sekmanları oluyor. Honda gerçekten güzel ve sağlam motorsikletler yapıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,188
Kullanıcılar
449,830
Son üye
xkullanıcı45

Yeni konular

Geri
Üst