Homend Royaltea 1705 Çaycı Arızası

ümitsami

Üye
Katılım
11 Nis 2017
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar Merhaba,

Homend marka, RoyalTea 1705 model bir çaycı kullanmaktayım. Ürünün garantisi bittikten 2-3 ay sonra ürün arıza verdi. Profesyonel anlamda elektrik/elektronik işinden anlamam ancak lehim yapmaydı vs. ufak tefek işler gelir elimden. Ben de ısıtıcıyı söktüm. Resimde görebileceğiniz kartı mevcut cihazın.

Cihaz su kaynatıyor, su kaynadıktan sonra soğudukça tekrar çalışarak ısıyı muhafaza ediyor ve sesli olarak uyarı verebiliyor. Öncelikle sesli uyarı sisteminde (bipleme) seste dalgalanmalar olmaya başladı. Şu anda fişe taktığımda normalde bipleyip açılması gerekirken 1-2 saniyelik periyotlarla sürekli bipleyerek açılıp kapanıyor.

Forumdan öğrenerek bir keresinde kondansatörünü değiştirerek ufo kule vantilatör onarmıştım. Açılıp kapanma olayı benzer olduğu için kondansatör arızası olduğunu düşünerek resimde kırmızı ile işaretlediğim 3 kondansatörü değiştirdim. Problem düzelmeyince yine resimde işaretli transistörleri değiştirdim. Bir de üzerinde soğutucu olan (sanırım o da transistör -3 bacaklı bir devre elemanı-) parçayı değiştirdim ancak durum hala aynı. Elektrik malzemelerini aldığım yerdeki kişinin yorumu "sürekli açılıp kapanıyorsa termostatı arızalıdır" şeklindeydi ancak çihazı daha fişe takar takmaz açılıp kapanmaya başladığında ve de cihazın şu anki durumda ışıkları yanmadığından (sadece bipleyerek açılıp kapanıyor) termostat arızası olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki çaydanlık kısmında termostat benzeri hiç birşey göremedim :).

Arızanın neden kaynaklandığı konusunda yardımcı olabilecek arkadaşların yardımlarını rica ederim.

IMG_1570.JPG
 
Merhaba, sn.ümitsami; Siz tahminen veya deneme-yanılma yoluyla da olsa birçok elektronik elemanı değiştirmişsiniz. Ama öncelikle "24 volt dc ; 220 volt 16 A" etiketli mini rölenin (Soğutucunun solunda, siyah renkli dikdörtgen prizmalı eleman) bacak bağlantılarında oluşan soğuk lehim veya rölenin kendi iç kontaklarında oluşan oksitlenmeler veya bu mini röle kontaklarında sonradan oluşan bazı olumsuzluklar nedeniyle söylediğiniz durum oluşmuş olabilir kanısındayım.

Bence şunu denemenizde büyük yarar vardır. Bu röleyi havyayla yerinden dikkatle sökün, harici dc 24 volt adaptör veya aküden röle kontaklarına 24 volt dc.' yi haricen verin. Röle ayaklarının bağlantısı google görselde detaylı mevcuttur. NO ve NC (normalde açık/normalde kapalı kontaklar arka bacak bağlantısında bir üçgen oluşturacak yapıdadır, 24 volt dc.ise bu üçgenin uç köşesinin sağ ve solundan bağlanacak şekliyle tüm bu mini rölelerde bağlantı standardı aynidir.) kontak çıkışlarından yaptığını, 100 wat.'lık flamanlı bir ampulün röle çıkışındaki 220 vac bağlantısında,bu röleye 24 volt dc. lik akımı verdikten sonra, bu ampulün ışığında bir titreme, kesiklik eğer varsa rölenin kontakları içten bozuktur.

Bunun orijinalini yedek parça olarak elektronikçilerden satın alıp değiştirirseniz hiçbir sıkıntınız kalmayacaktır düşüncesindeyim. Çünkü rezistansa akımı ileten en son ve en kritik (bozulma ihtimali zaman içinde en yüksek olan) eleman genellikle budur. Ancak tüm diğer elemanların değişimi, eskiyip de yeniden yenilenmeleri açısından yine de olumlu olmuştur. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Hocam Merhaba,
Röleyi de çıkarıp test ettim. Çalışmasına rağmen yenisiyle değiştirdim ancak sonuç aynı. Cihaz fişe takıldığında 1-2 saniyelik periyotlarla bipliyor. Bir tek mercimek şeklinde olan kondansatörleri değiştirmedim. Onlardan kaynaklanabilir mi? O da değilse geriye beyaz renkli parça, siyah çip benzeri parça ve dirençler kalıyor değişmeyen parça.
 
Sn. binbaşı
Problem ismini bilmediğim çip şeklinde parçadan kaynaklanıyor olabilir mi? Bu parçanın ismi nedir? Üzerinde hiç bir şey yazmıyor.
 
images (1).jpg
Demlik altinda siyah bir parca var direnc.o parcadan dolayi sorun yaratiyor.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst