Hidroelektrik Santrali Çalışma Prensibi!

bende yardımcı olabilirm.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşlar elektrik M.Y.O. öğrencisiyim hidroelektrik santralleri ile ilgili bir sunu hazırlamam gerekiyor döküman,tez vb. ihtiyacım var.Yardımcı olursanız sevinirim...
Şimdiden teşekkür ederim.
 
Bende yardimci olurum


device_name Cihazımdan your_app_name ile gönderildi
 
Bir hidroelektrik santralinin çalışma prensibini anlatmak için buraya sayfalarca yazı yazılabilir öncelikle bir arkadaşımız cebri borular salyangoza bağlanır demiş ama her türbin salyangoza bağlanmaz Francis türbinlerini saylongoza bağlarsın fakat peltonu bağlamazsın.Öncelikle temel olarak 3 tip türbinimiz var pelton,francis ve kaplan olmak üzere pelton yüksek düşü de francis orta düşüde ve kaplan ise düşük düşü veya düşüsüz ortamda çalışır. düşü dediğimiz olay cebri boruların yüksekliğidir.salyangoz dediğimiz şey ise içinde bulunan sabit kanatlar ile suya yön ve basınç kazandırır peltonda bunu sağlayan su jetleridir.Ayrıca bir türbine francis pelton demek yeterli olmayabilir çünkü dikey francis ile yatay francis arasında çok fark vardır bu diğerleri için de geçerlidir. paralele girme olayı gerilim frekans ve faz açısı nın aynı olmasıyla alakalıdır bu zaten tüm elektrik santrallerinin ortak özelliğidir. Hidroelektrik santrallerinde devri tutturmak için hız regülatörleri kullanılır.Ayrıca bide kavitasyon olayı var bu da basınç farkından dolayı oluşan hava baloncuklarının içine aniden su dolmasıyla türbinde zedelenmeye sebep olur ve bu türbinimize zarar verir bunu da vakum yaparak engelleyebilirsiniz.Dediğim gibi sayfalarca şey yazılabilir çok fazla döküman okumanız gerekebilir.saygılar
 
Hidroelektrik santralinde, barajda biriken suyun önce kinetik enerjiye sonrasında da türbin çarkına bağlı jeneratör motorunun dönmesi ile potansiyel elektrik enerjisine dönüşmesi ile elektrik elde edilir. Birbiri ile alakalı iki suyun seviyesine kot farkı adı verilir. 1 kwh enerjiyi elde etmek için harcanan suyun miktarına özgül su sarfiyatı adı verilir. Barajda bulunan suyun seviyesi düştükçe özgül su sarfiyatı ters orantı ile yükselir. Yani aynı enerji için de daha fazla su harcanır.

Barajlarda bulunan sudan sağlanan elektrik enerjisi Dünya’da gerekli olan elektriğin yaklaşık %19’unu karşılayabilmektedir. Yenilenebilir enerji olduğu için HES’lerin doğayı kirletebilecek gazlar ve atıklar üretme gibi bir durumu bulundurmamaktadır. Hidroelektrik Santrali nasıl çalışır buradan öğrenebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst