helikopter pisti için topraklama

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,523
Puanları
419
helikopterlerin yakıt ikmalinin yapıldığı apronun topraklamasını yapıcam paratoneri yaptım fakat yakıt ikmali sırasında tanker ve helikopterler ayrı ayrı topraklanacak sorum şu pist sonradan yapıldığı için topraklama noktaları yok apronu delmem lazım karotla 40cm kalınlığı var ve en fazla 100mm delmeye izin verdiler buraya fi20 bakır 1,5mt çakabilirim ve üstüne topraklama prizi takıcam

sizce ne kadar sağlıklı olur ?

piste takılacak topraklama prizi
PH35069m.jpg


tankerleri üzerinde var
14268-7193975.jpg
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu konu,çok önemli olduğundan,daha emniyetli olması bakımından,2,5-3 inç galvanizli,6,5 mt. lik gaz borusu veya çelik çekme ( daha uygun ) boruyu,bir sondaj makinası ! yardımı ile çakmak daha iyi olur.Deliği,biraz daha geniş açıp,boru kenarlarını yumuşak tarla toprağı ile besleyebilirseniz daha iyi olur.
Çubuk olarak,fi 60 mm bakır,evladiyeliktir.
 
Topraklama yapılmamış gibi birşey olur !
Herhangi bir yüzey çalışması (sertleştirme) yapılan yerlerde su kaçar(Nem oranı düşürülür ki mekanik olarak herhangi bir etkilenme olmasın).İstediğiniz kadar geniş yüzeye sahip topraklama yapın, nem ve toprak dielektrik katsayısı bütün hesaplarınızı bozacaktır.
Madem pistin sonunda dışarıda bir topraklama oluşturup kablo ile taşımanız bana daha mantıklı geliyor.
 
Merhaba. Hocam,sn.seagate'in bu görüşüyle ayni fikirdeyim. Piste çok yakın olan toprak zeminden ideal (Çok mükemmel) bir topraklamayı yaparak bunu kabloyla pistte dolum yapılacak tanker ve helikopter konuşlanacak noktalardaki uygun prizlere kadar taşırsınız. Burada direk patlayıcı veya yanıcı bir malzeme (Yüksek oktanlı uçak benzini,yani parlama derecesi lpg'ye çok yakın ve çok yüksek!) ikmali yapılacağından bu konu oldukça önemlidir. Electrotech'in akaryakıt istasyonlar ile ilgili aşağıdaki link yazısını da ayrıca okumanızı öneririm. Kolay gelsin.

http://www.3eelectrotech.com.tr/ars...-yyldyrymdan-korunma-ve-topraklama-sistemleri
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,160
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst