Harmonik Sorunu Nasıl Giderilir

serk1982

Üye
Katılım
13 Eyl 2008
Mesajlar
42
Puanları
1
Yaş
39
benim kompanzasyonunu yaptığım bi yerde rölenin aşırı harmonik ledi yanıyor şu an endüktif kapasitif oranları normal cezalık bir durum yok ama öğrendiğim kadarıyla kondansatörlere ve mevcut tesisata zararı var kısaca ne yapmalıyım teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sn. serk1982

* Harmonikli sistemlerin çözümü için en iyi yöntem için öncelikle iyi bir analizin yapılmasıdır. Tavsiyem; harmonik ölçüm ve analizi yaptırın. Çünkü; Harmoniklerin durumuna göre, sistemde oluşturabileceği tahribat değişebilir. Analizler sonucu bu ortaya çıkacaktır. Analiz konusunda yardımcı olabilirim.
 
Sn.serk1982 ,bu konuda ,Roboelektronik ,arkadaşın yazdığı doğrudur.Ancak analiz yaptıktan sonra filtre tesis edilmesi aşaması geliyor.İşte bu nokta zurnanın zır dediği nokta oluyor.Harmonik filtre R-C devreleri ile yapılıyor.Yani sisteme uygun değerde reaktörlerin ilave edilmesi gerekiyor.Reaktörler çok pahalı olduğu için küçük işletmeler zaruri olmadıkça bu işe kalkışmıyor.5-6 ay önce 5 KVAR reaktör lazım oldu 600 YTL ye aldım.5 kvar kondansatör 30 YTL civarında olduğuna göre varın kıyaslayın aradaki farkı.Uzun lafın kısası sisteminizde çok aşırı sorunlar yoksa idare edin derim.İsterseniz aspirin tedavileri de yapabilirsiniz.Bunlar;kondansatör bağlantılarında fazları spirler oluşturarak bağlamak.Nötr kablo kesitlerini artırmak.Kimse yanlış anlamasın lütfen.Yapabiliyorsanız finanse edebiliyorsanız harmonik filtre tesis etmeniz idealdir.Hatta imkanınız varsa aktif filtre tesis edin.
 
Pasif filtre gerekiyorsa pasif filtre tesis edilmesi daha iyi olacaktır, Aktif Filtre ücretleri, pasif filtrelere göre uçuk rakamlar.
 
harmonik ölçümü yaptırmalısınız en tehlikeli 3ve5. harmoniklerdir frekans invertörü ups elktronik balastlı lambalar bilgisayarların içindeki güç kaynakları smps adaptörler sistemde çok fazla harmonik oluşturur
kondansatörleri korumak için reaktör takmalısınız genel filtre yerine harmonik oluşturan kaynaklara filtre yapmanız maliyet açısından daha ekonomik olur bir de şebekeden gelen harmonikleri ölçtürmeniz gerekir
 
Cok sik harmonik olcturtmekten bahsediliyor. Bu is icin kullanilan olcum aletleri cokmu pahali?
Bir diger sorum da, harmonik olcumlerinde genellikle kacinci harmonikten sonrasina bakmaya gerek kalmiyor?
 
İyi kalitelieri ( seyyar kullanılanları ), 3000-6000 yltl arasındadır.
 
Sn. bulzaf

* Harmonik ölçümlerinde sistem tasarımında baz alınan gerilim harmonikleridir. Sisteminiz, harmonik ölçüm cihazı ile ölçüme tabi tutulur ve değerler analiz edilir. Aynı şekilde reaktör seçimi de buna göre gerçekleştirilir. Sisteminizde birçok derecede akım ve geirlim harmonikleri bulunabilir, işletmenizin durumuna bağlı olarak değişir ama pasif filtre sistemlerinde her harmonik derecesi için ayrı filtre kullanıldığından maliyet yüksek olacağından, derecesi yüksek olanlara öncelik tanılır. Diğerleri ihmal edilebilir.
 
slm arkadaşım sisteminde frekans konvertörün varmı .bildiğiniz gibi bunlarda harmonik yaratan sebeblerden biri.genelde bunların olduğu yerlerde 5. ve 7. harmoniklere çok sık rastlanılıyor. öncelikle arkadaşlarımın dediğine katılıyorum ilk önce iyi bir analiz.daha sonra filitre seçimi.filitre seçimi maliyetli gelebilir .senin işini şok bobinleride görür.
 
Yorumlarınız ve cevaplarınız için teşekkürler. Benim anladığım kadarıyla bir müddet bekleyip tesisat ve kompanzasyon panosu arıza yapıp masraf çıkarıyormu ve ben üç fazda da 1.00 yakaladım sayaç değerlerini takip edip oranlarda bir sorun varmı bunlara bakmalıyım.Masrafa girmeye gerek olmayabilir.İlginizden dolayı sağ olun var olun.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,957
Mesajlar
913,907
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst