Gerilimi Bölmek

diamoncy

Üye
Katılım
9 Şub 2017
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba, bu forumdaki ilk paylaşımım. Öncelikle elektrik ile ilgili konularda bilgimin olmadığını belirteyim. Öğrenmek istediğim şey gerilimi bölmemiz mümkün mü? Örneğin 1000 voltluk bir gerilimi 100'e bölerek gerilimi 100 parça halinde 10 voltluk gerilim haline getirebilir miyiz? Yalnız bahsettiğim şey gerilim düşürme değil gerilimi bölme. Gerilim bölücü devrelerde sanırım belli bir direnç söz konusu ve gerilim bölücü değil de gerilim düşürücü olarak çalışıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Boyle birşeyi nerde kullanacaksınız. Öncelikle onu yazmanız lazım. Eğer mümkün mü diye soruyirsanz evet mümkün. 1000 boldur 100 e bölüp her biri 10 v lük gerilim elde etmek kolay. 100 tane eşdeğer direnci seri bağlayın. Ucuna 1000 volt verin. Herhangi bir direncin iki ucunu voltmetre ile ölçün hepsi 10v olacaktır. Ama böyle bir devre bir işe yaramaz. Kullanılabilirligi yok hani. Örnek veriyorum. Eğer 50v dc kaynağım var. Bununla 10 v lük bir iki devreyi besleyecem diyorsanız. Ve anladığım kadarıyla kayıp olmasın diyorsanız. Anahtarlama ile çalışan regülatör devreleri ile bunu yaparsınız. 10 v tan (çekebileceginiz akım sınırı dahilinde) istediğin kadar paralel çek. Hepsi 10v
 
2 si temeldw aynı şey, 10v 1k seri direnç takarak sayısına göre bölersin, 5 dw takarsın 10 ... da. 1000v 10M tak gerilim bölücü şemadan yararlan.
 
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bu sistem hazırladığım tübitak projesinin bir kısmı için gerekli. Maalesef elimde olmayan sebeplerden dolayı daha fazla detay veremiyorum. Ancak uğraştığım gerilimler 100.000 volt, akımda 100.000 amper civarında:) akımıda gerilimide bölmek istiyorum. Akımı bölmek için paralel bağlama yeterli sanırım ama gerilim için buna dayanabilecek bir direnç var mıdır? Karbon, kurşun dirençler veya taş dirençler ile ilgili birkaç bişey okumuştum. Bunlar hakkında bilginiz var mı? Teşekkür ederim.
 
Bahsettiğiniz değerlerin ne kadarlık bir güce tekabül ettiğini biliyor musunuz acaba? İnanın ki öyle bir gücü kumanda etmek istiyor olsaydınız, sorduğunuz soruların cevabını çoktan biliyor olurdunuz. Umudunuzu kırmak istemem fakat konuya hiç hakim görünmüyorsunuz, buradan bilgi toplayarak bahsi geçen projeyi tamamlayamazsınız. Elektrik görünmez, hissedildiği an geç kalınmıştır. Tedbiri elden bırakmayınız. Saygılar.
 
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Bu bahsettiğim olay sadece projenin çok küçük bir kısmı. Olması gerekmiyor ancak olması mümkünse işimizi kolaylaştıracak bir durum. Anladığım kadarıyla böyle birşey mümkün ancak büyük bir ekonomik güç gerektiriyor. Ben bir fizikçi ya da elektrik elektronik uzmanı değilim. Zaten konuya hakim olmadığımı belirttim. Sadece fikir almak istiyorum. Buradan bilgi alarak proje yapacakta değilim elbette. Dediğim gibi bu projenin çok ufak bir kısmı ve proje için gerekli değil. Sadece projenin bu kısmı için maksimum 50 60 bin lira harcayabilirim ancak bu da sanırım yeterli değil.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst