gerilim düştükçe akımın yükselme sebebi

gerilim düştükçe akımın yükselme sebebi nedir ? :confused:

yasa öyle emrediyor napıcan
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
yasa öyle emrediyor napıcan

Bahsettiğiniz yasa o şekilde değil, sizin mantığınıza göre, voltaj 0'a doğru giderken akımın da sonsuza gitmesi gerekir. Böyle birşey olabilir mi? Eğer öyle olsaydı beslemeyi kessek bile her cihaz çalışmaya devam ederdi :rolleyes:

Ayarlı bir güç kaynağı ile herhangi bir alıcıyı beslediğinizi düşünün, voltajı kıstığınızda akım yükselir mi?
 
Gerilim 310 V ta düştügünde pensampermetreyle ölçüldünde görülebilir
 
Merhaba.Bir istisna olarak gerilim çok düştüğünde şebekeden çekilen akım,sadece smps'li tip güç kaynaklarında,çıkışta belirli "volt*amper" oranını korumak prensipli olarak da artar.Voltaj düştüğünde daha çok amperi,yükseldiğinde daha az amperi,tam 220 vac'de sabit olarak çekilmesi gerekeni çekerler.(Bu amaçla smps 'teki mosfet'in çalışma frekansı PWM prensipli geri besleme sistemi ile artırılıp azaltılır)

Tüm elektronik dirençler,ısıtıcı rezistanslar(Ev eşyaları içindeki rezistanslar,fırın,ocak,havya,vb. genel kullanımlı olanları),akkor flamanlı ampüller ,vb. tüm omik yükler ise gerilim artınca I=V/R ohm kanunu gereği daha fazla,gerilim azalınca daha az akımı şebekeden çekerler,smps'li devrelerden biraz farklı olarak.

Asenkron motorlar ancak belirli voltajda ve belirli yüklerle tam milleri yüklü iken sadece etiketinde yazılı anma amper değerlerini şebekeden çekerler.Gerilimin azalması ve artması (Zaten aşırı artma ve azalmada koruyucu amaçla devre kesmeli emniyet devre elemanları devreye girecek şekliyledir.(%20'den fazla değişiklerde sargıların yanması söz konusudur) durumuında şebekeden her iki halde de daha fazla (Hem azalmasında,hem artmasında) akımı şebekeden çekerler.(Güç faktörü=cos fi'nin çok kötüleşmesi yüzünden)

Üniversal (Seri) motorlar,fırçalı ve sabit mıknatıslı dc akım motorları fazla gerilimde daha fazla amperi,düşük gerilimde daha düşük amperi (kendi millerine sabit yük değerleri tam akuple iken) çekerler,(I=V/R ohm kanununa bağlı olarak) 220 vac'de veya etiketinde yazılı olan dc gerilim değerlerinde sadece belirli bir amper değerini çekerler.Bu durumları ayni omik değerli yüklerdeki gibidir.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,316
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst