gaz dedektörü

Sensör ömrünün bitip,ayni anda trafosunun da yandığı ES-KA marka doğalgaz/lpg gaz dedektörünün teknik parçaları ve değerleri şöyledir;

Devrede besleme trafosu: 220vac/5 volt ac; 2 VA elektrolitik kondansatörler;16 volt 1000 mF,16 volt,470 mF ;mini rölesi DC 5 volt ; 10A 250 VAC ;10 A,30 Volt DC ,lm324 IC,bc237 transistör,radyoaktif gaz sensörü,50 ykrş.luk bozuk para büyüklüğünde bir buzzer kullanılmıştır.

Bu gaz dedektörlerinin ses uyarısı veren buzzeri kendi içindedir.Alarmda hem ışıklı led uyarısı hem de dahili buzzerin sesli uyarısı hepsinde mevcuttur zaten.Ama isteniyorsa röle çıkışından gelen 220 vac'yi (Dedektörün alarm durumunda) 220 volt ac ile çalışan selenoide ek olarak bu çıkıştaki kabloya paralel olarak ilave edilen başka alarm devresi ve bunun çıkışında daha büyük hop.lü ses çıkışlı ses uyarısı ve çakar-yanar ışıklı uyarı lambası da,vb. devreleri uyarı amaçlı kullanmak yine mümkün olur.

Röle çıkışı doğrudan 220vac'yi anahtarlayıp ilave ikili 0.75'lik kabloyla faz-nötr şeklinde cihaz dışına verildiğinden,burada kullanılacak selenoid vana,arada dönüştürücü adaptör (220 volt ac/12-24 volt dc) bulunmadan sedece 220 vac giriş sarımı olan doğalgaz selenoid vanası olmak zorundadır.Arada dönüştürücü bir adaptörle 24 volt dc.lik doğalgaz selenoid vana da kullanılabilir,12 volt dc lik adaptörle çalışan bir alarm devresi (Çıkışında güçlü hop. bağlıyken) veya 220 vac ile yanan flaşör bir lamba da paralel olarak kullanılabilir.Kolay gelsin.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bende İTEK marka var, selenoid bağlı, içindek trafoyu hatırlamıyorum yalnız bunlarda dış çevreden yalıtımlı yapı kullanılıyor (trafo, röle, selenoid) yani gaz sızıntısı halinde patlama ihtimali bertaraf ediliyor, fakat 7805 reg. var.

Bir buton koydum arada röleyi ve selenoidi test etmek amaçlı tavsiye ederim. Sensör kontrolünü çakmak gazı ile test edilebilir zaten klavuzunda da yazıyor. Selenoid bağlantı kafası içine de led+dirençli gösterge yaptım delip silikon ile kapattım bir nevi sızdırmaz yapı oldu.

Klavuzda bir de sensörün ömrü "5 yıldır" diye yazıyor, ama bizimki daha eski hala çalışıyor emekli mi etsem :).
 
Evet,sn.by lent,bunu özellikle belirtmeyi es geçmişim,benimkinde de röle ve trafo özel gaz geçirmez zırhla kaplı (Besleme trafosu özel bir reçine içine gömülüdür,hiç görülmüyor,kapalı tam izoleli bir kutu) şeklindeydi.Çakmak gazı deliklerinden girecek şekliyle verildiğinde eğer hala ötüyorsa radyoaktifliği bitmemiş demektir,bu özel alıcı sensörün,yani bu durumda yine kullanılabilir.Ama dediğiniz gibi kitapçıklarında ortalama 5 yıl ömür veriyorlar,bu çok doğrudur.Bu yüzden 5 yıldan sonra ne zaman bozulacağı belli olamayacağı için değiştirmek (Her gün test edip bozuldu mu bozulmadı mı şeklinde kontrol edileceğine) bence daha mantıklı olur diye düşünüyorum.Arabadaki akü 5 yıldan sonra bahçede birden iç köprüsü kopup sizi tam yaya da bırakabilir,ama doğalgaz kaçağında dedektör biz farkında olmadan devreden çıkmış,bir kaçak durumunda görev yapamamış olur,çok farklı olarak.Bu yönüyle de düşünmek gereklidir bence.

Bir de butonu K.A.K.R.sindeki mevcut test botonu gibi bu bağlı selenoid ve röle sistemine tam paralel mi koydunuz,onu tam anlayamadım? Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Evet,sn.by lent,bunu özellikle belirtmeyi es geçmişim,benimkinde de röle ve trafo özel gaz geçirmez zırhla kaplı (Besleme trafosu özel bir reçine içine gömülüdür,hiç görülmüyor,kapalı tam izoleli bir kutu) şeklindeydi.Çakmak gazı deliklerinden girecek şekliyle verildiğinde eğer hala ötüyorsa radyoaktifliği bitmemiş demektir,bu özel alıcı sensörün,yani bu durumda yine kullanılabilir.Ama dediğiniz gibi kitapçıklarında ortalama 5 yıl ömür veriyorlar,bu çok doğrudur.

Bir de butonu K.A.K.R.sindeki mevcut test botonu gibi bu bağlı selenoid ve röle sistemine tam paralel mi koydunuz,onu tam anlayamadım? Kolay gelsin.
Sensöre by pas tarzı 5v reg=>buton=>tr (röle sürücü) tetilkliyor hem bazır ötüyor bir nevi onun da testi Sn. Binbaşım, yine de tam aklımda değil.
 
Evet,galiba anladım,yani lpg,doğalgaz beli bir sınırda olmasa,yanında çakmak gazı da olmasa manuel olarak kontakları dışardan bir butonla kısa süreliğine by-pass ederek (Kısa devre ile) çıkışa 220 vac 'yi bu yolla verip selenoidlere alarm akımını böyle gönderip çalıştırıp,gazı kestiriyorsunuz,çok yanlış anlamadıysam eğer,sn.by lent.Kolay gelsin.
 
Evet,galiba anladım,yani lpg,doğalgaz beli bir sınırda olmasa,yanında çakmak gazı da olmasa manuel olarak kontakları dışardan bir butonla kısa süreliğine by-pass ederek (Kısa devre ile) çıkışa 220 vac 'yi bu yolla verip selenoidlere alarm akımını böyle gönderip çalıştırıp,gazı kestiriyorsunuz,çok yanlış anlamadıysam eğer,sn.by lent.Kolay gelsin.
Kısa devre değil de sensörü işlev dışı yapmak görevini buton yapıyor diyelim :D

5v ile röle sürücü tr tetiklenir, röle de selenoidi(220vac) sürer.
 
Piyasadan aldiginiz ev tipi gaz alarm cihazlari 220 v sensor ile calisir deprem cihazlarinin selonoid valfleri 12vdc ile calisir cunku icinfe aku beskemesi var gaz akarm cihazinizi fise takmadan valf baglantisi yapin fise takin cakmak gazi tutun otecek ve gazi kesecektir valh uzerinde baglanti semasi var bakin bazen 220 yerine 12 v luk valf verilebiliyor
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,921
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst