Güneş paneli ile 6V akülü seyyar lamba şarjı yapmak istiyorum.

yenice

Üye
Katılım
12 May 2012
Mesajlar
55
Puanları
1
Geçen yaz kendime bir güneş paneli yapmıştım. Bu panel 1.5 V veren 4 adet elemanın bağlanmasından oluşuyor. Bu panel yardımı ile teorik olarak

1.5
3
4.5
6

volt çıkış alabileceğim noktalarım var. Çalışma odamın penceresi dışında duruyor, su izolasyonu yaptığım için yaz-kış kullandım. Gündüz güneşli saatlerde ve bulutlu günlerde bile 6V girişi olan radyomu aylardır bu güneş paneli ile çalıştırıyorum. Güneş batmasına doğru panelin gücü azalıyor, ve radyo önce parazitli oluyor, sonra da sesi kısılıyor. Geceleri ise zaten hiç radyo dinlemiyorum.

Radyomu her zaman dinlemiyorum, yani güneşli veya bulutlu olup da radyomu çalıştırabilecek güçte elektrik oluşan günlerde, radyo dinlemediğimde güneş paneli ile bir akü şarj edebilirsem, ışığın güçlü olmadığı saatlerde de radyomu dinleyebileceğim. Bu panel yardımı ile bir elektronik cihazı da şarj etmiştim geçen yaz, ancak şarj ederken bir kısıtlayıcı veya voltajı belli bir seviyede tutan devre olmadığı için diğer alete zarar gelmemesi için şarj işini fazla tekrarlamadım.

Şimdi elimdeki 220 volt ile şaj edilebilen ve içinde 6V siyah renkli kuru aküsü bulunan seyyar lambayı güneş panelimle şarj etmeyi, ve sonra da bu aletin aküsünden radyomu çalıştırabilirmiyim diye düşünmeye başladım. Seyyar lambanın üzerinde aküye ve 220 V girişe bağlı bir elektronik devre var. Herhalde 10 ila 15 yıl öncesiniden kalma olduğu için devre elemanları tümleşik değil ve benim lehimleme yapabileceğim irilikteler. Benim elektronik bilgim bu devreyi modifiye etmeye yeterli değil ancak bu devrenin ön ve arka yüzünün resimlerini foruma koyabilirim. Bu resimlere göre bana yapabileceklerimi söylemek isteyen olursa da multimetre ile ölçüm yapabilir ve lehim yapabilirim, bu imkanlarım var.

Güneş panelim 4 elemanlı hali ile öğlen vakti güneşe tam dik iken 7.5 Volta kadar enerji veriyor. Ayrıca 2 adet 1.5 V eleman daha var elimde bunları da takarak voltajını veya akımını arttırabilirim. Henüz bunu yapmadım.

Öncelikli hedefim seyyar lambanın aküsünü güneşle şarj etmek ve radyomun 6V girişini gün içinde dalgalı enerji veren güneş paneli yerine seyyar lamba aküsünden beslemek.

Daha sonra eğer mümkün olursa seyyar lambanın aküsüne bir devre ve dişi USB port bağlayarak cep telefonu vs şarj edilebilirmi diye de düşünüyorum. Ancak ilk hedefim radyomu aküden devamlı çalıştırabilmek.

Bunları yapmam mümkünmü? Bu amaçla bu forumda adım adım yardım etmek isteyen çıkarmı?

Aslında bir de bu işe ayrılabilecek kuru akülü bir UPS de var elimde, seyyar lamba yerine o da kullanılabilir güneş paneli ile radyo arasında.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst