Güneş panel yapımı

Musakilic

Üye
Katılım
16 Ara 2007
Mesajlar
124
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba ustatlar şöyle bir sorunum var sitemim 12 volt uzerine kurulu önçeden 130 wat mono iki panelim vardı provista 12 /24 şarj regülatörüm var bu sistemde provistada tam güneşte 16 amper bastığını gordum ve sonradan kendim 150 watlık poly panel yaparak sisteme dahil ettim ama tam guneşte 15.5 amper bastıgını gordum sistemi teker teker denedigimde 2 tane mono 6 amper poly ninde 5 amper bastıgını gordüm buna anlam veremedim acaba bir yerde yanlıslık mı yaptım cunki iki mono nun 16 amper bastıgını gordum tam gunüneşte ama simdi 3 u 15.5 i gecmiyor sebebi nedir acaba
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ver birde 4 akudeki (her biri 100 amper) kalan amperi gösterecek volt ampermetre yapabilecegim bir devre varmı acaba
Bu konudada yardımcı olursanız sevinirim
 
Mono panellerinin açık kontak voltajı 21 volt olduğunu farzedelim ve tam güneş aldığını düşünürsek 130 watt elde ettiniz. 2 panel 260 watt.

260 / 21 = 12 amper eder. Bu panellerden alıp alabileceğiniz zorlayarak elde edeceğiniz değer 12 amperdir. Eğer aküleriniz dolmaya yaklaştıysa iç direnci yükseleceği için 12 amperide görmeniz mümkün değildir.

130 / 21 = 6 amper her bir mono kristal panelinizin akım gücü
150 / 21 = 7.1 amper poli kristal panelinizin akım gücü

6 + 6 + 7 = 19 amper idealde hesaplanandır. Ancak her zaman bu ideal durumu elde edemezsiniz. bence 3 panelle 15.5 amper almanız gayet normaldir. Tabi bu benim fikrim.
 
acik kontak voltaji 18 volt 21 degil poly nin de acik kontak voltaji ise 17 ile 18 arasi
 
Verdiğim değerler 3 aşağı 5 yukarı derler ya voltajınız düşük ise aldığınız güçler dahada düşer.

Akımı ne ile ölçüyorsunuz? Multimetre ilemi yoksa başka bir ölçü aleti ilemi yada şarj regülatörünüzmü? Belki ölçü aletinizin kalibrasyonu sorunlu idi.

Kolay gelsin.
 
Multimetre ile olctuk
130 luk 2 panel bagli iken 16 amerleri goruyordum
 
Verdiğim değerler 3 aşağı 5 yukarı derler ya voltajınız düşük ise aldığınız güçler dahada düşer.

Akımı ne ile ölçüyorsunuz? Multimetre ilemi yoksa başka bir ölçü aleti ilemi yada şarj regülatörünüzmü? Belki ölçü aletinizin kalibrasyonu sorunlu idi.

Kolay gelsin.
Multi metre ile olcum yaptim sarj regulatorunde giriste 12 volta dusuruyor ordan olcum yapamiyorum regulator yuksek olani sabitleyim 12v yapiyor
 
Multimetrenizin marka modelini verirmisiniz nasıl bir multimetre ayrıca önden bir resmini yükleyebilirmisiniz hangi ölçüm kademesinde ölçüm yaptığınızı görmek istiyorum.
 
Hafta sinu ancak ustad cunki bag evinde
 
Şu var benim bildiğim bir çok multimetre ( pens ampermetre değil ) 10 amper üzeri ölçüm yapamaz. Pens ampermetrelerde DC akım ölçebiliyor mu şahsen hiç denemedim. Bazı piyasa ürünü pens ampermetrelerin kalibrasyonları çok iyi olmamakla 3-5 amper hatalı ölçüm yapması olasıdır. Kaliteli bir ölçü aleti ile ölçüm yapmak yada kalibrasyonu belli olan bir ölçü aleti ile ölçüm yapmak net bir değer verebilir.

Ancak yukarıda yaptığım hesaplardada görebileceğiniz üzere 2 adet 130 wattlık panelle 16 amper görmeniz olası değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst