Güneş enerjisi sisteminde yıllık üretim gücü hesaplanması

sinan44

Üye
Katılım
6 Tem 2011
Mesajlar
14
Puanları
1
iyi günler
Ges sisteminde öneğin 1 kw lık bir sistem Kayseri' de yılda 1570 kw güç üretiyor. normalde daha fazla olması gereken güç üretimi ( 1kw* 7saat * 365 gün = 2555kw) çevresel etkiler, üretimin yapıldığı yerin konumu, güneşin geliş açısı veya kablo kaybı gibi değişkenler yüzünden böyle düşük oluyor. benim öğrenmek istediğim şu arkadaşlar bu güç üretimi hesaplanırken çarpımda olan birimler tam olarak ne yani örnek verecek olursak 1 kw 7 saat ve 365 gün çarpanlarının yanına başka çarpan olarak hangi birim hangi etkenler geliyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim iyi çalışmalar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
zaten benim yukarıda bahsettiğim saat günlük ortalama güneşli saat ben Türkiye için 7 saat olarak yazdım
 
Kayserinin günlük güneşlilik süresi ile üretim günü referans alarak katsayıyı kendinizde tespit edebilirsiniz.
 
ortalama 7 saat günlük güneş süresi desek 365 günden 1 kw lık sistem 2555 kw ediyo normalde ama 1570 civarı üretiyo kablo kayıpları falan var ama başka parametrede olması lazım.
 
havanın bulutlu, karlı, ya da yağmurlu olduğu günlerin sayısının bir ortalaması varsa bu da eklenebilir.sizin aradığınız bu tip kayıplara karşılık gelecek, teorideki hesabı pratiğe yaklaştıracak bir çarpan .
 
toplam kayıp olarak zaten max. %15 lik bir kayıp söz konusu ve bu benimistediğim değeri karşılamıyo
 
Merhaba

1kW değeri max. verimdeki değerdir. Sisteminiz 7 saat boyunca max. verimde çalışamayacağı için ortalama bir verim değeri hesaplanabilir. Örneğin: max verimde çarpan 1 olmasına rağmen min. verimde 0,4 olabilir. Ortalama olarakta aritmetik olarak hesaplarsak 0,7 gibi bir katsayıya denk gelir. Bu değer sistem durumuna göre ortalamanın üstünde de altında da çıkabilir. O halde ifademize 0,x şeklinde bir çarpan daha ilave etmeliyiz.

1kw* 7saat * 365 gün * 0,X =
 
evet tam olarak işte bu biz bu 0,x değerini nasıl belirliyoruz bir formülü var mı ? yoksa ortalaması 0,7 diye mi kabul ediyoruz.
 
ampirik olarak şöyle bulabiliriz üretilmesi gereken enerji =2555kWh üretilen enerji= 1570kWh

0,x = 1570/2555 = 0,614 yaklaşık olarak bulunur. Yani senin sistemin %60 gibi bir verimde çalışmaktadır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst