Görüş istiyorum: Örnek bir elektrik panosu bağlantı şeması

Katılım
8 Ara 2016
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba arkadaşlar,

Okulumuzun elektrik panosunu değiştireceğim. Bunun için örnek bir şema hazırladım. Monofaze olan sigortalar sembolik olarak çizildi. Yani daha fazla sigorta eklenecek her bir priz ve aydınlatma linyesi için. Kolon sigortaları (3x63A C tipi), Atölye sigortası (3x40A C tipi), Tek fazlı olan sigortalar ise prizler için (B32), Aydınlatma için (B20). Kaçak akım rölesi ise (4X63A, 300mA). Görüşlerinizi belirtiniz.

1VDW2p.png
 
Kolon sigortası yanına 300 ma kacak akim rolesi ilave edilmeli..öncesine mi sonrasına mi derseniz bana gore öncesine.daha önce tartışılmıştı fakat uygulama da kimisi sigorta önüne koyuyor.kimisi sigorta sonrasına koyuyor..diger bağlantılar ise doğru.sayac 300ma.atolye 30ma olacak.

Sent from my Discovery using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Cevabınız için teşekkür ederim. Elektrik atölyesinde panoda zaten 30 ma kaçak akım rölesi mevcut hem üç faz hemde tek Faz var. bu sadece okulun girişindeki sayaç panosu. bu panoda kullanılan kolon sigortaları 3x63 A. atölye sigortası 3x40 A. diğer linye sigortaları ise 32 ve 25 A.
 
300 mA i seçici yapmanızda yarar var.Şemanız doğru.Kolon sigorta dediğiniz sigortaların 4 kutuplu ve bağlı olduğu noktadaki kısa devre akımını dikkate almanız gerekir.Besleme enerjisinden kaynaklanan sorunlardan etkilenmemek için,faz koruma düzenine ihtiyaç varsa,onu da ilave etmeniz gerekir.Kısa devre akımınız büyük ise,kompakt şalter kullanmanız gerekebilir.Kendi trafonuz yok,şebekeden enerji alıyorsanız,10 kA değeri kullanabilirsiniz.
 
Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim. Okulumuz tek katlı küçük bir okul. 6 sınıf 1 Elektrik atölyesi 1 idare odası, öğretmen odası ve eklentileri var. Yani kompakt şalter kullanmak hem ekonomik olmaz hemde gerek yok. Kullanacağımız malzemeler kaliteli bir marka (Schneider). Kolon sigortaları C tipi. Linye sigortaları (monofaze olanlar) B tipi. Bazı arkadaşlar hattın girişine sigortadan öncede Kaçak akım rölesi koymam gerektiğini söylemiş. Acaba nedeni nedir anlamış değilim. Zaten şemadaki kaçak akım rölesi hattın tamamını koruyacak şekilde bağlanmış. Bizim amacımız orda elektrik sayacını korumak değil ki. Kaçak akım röleleri eğer sayaç panosundaysa Kolon sigortasından sonra bağlıyorum. Eğer normal bir dağıtım panosundaysa linye sigortalarından önce panonun en başına bağlıyorum. Zaten bu röleyi bağlamamızın sebebi de elektrik tesisatında olacak ağır yalıtım hataları sonucu oluşabilecek yangın risklerinin önünce geçmek.
 
Ana devre kesiciye, kompakt şalter kullanmasanız bile kısa devre kesme akımı büyük olan bir otomat sigorta veya bıçaklı sigorta vb kullanmanız gerekecek. 3 kA kısa devre kesme kapasiteli sigortalardan kullanmayın ana sigorta yerine.

Saygılar....
 
Birde siz komple mi tesisatı yeniliyorsunuz yoksa sadece pano değişikliği mi hocam? Ben orada atölyeninki hariç 6 sigorta görüyorum. Aydınlatma ve prizler ayrı değil mi? Bilgisayar üzerinde eğitim için özel bir sınıf yok mu? (Tamamı bilgisayar olan derslik)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst