Kışın ateş yakmak için kullanılan yöntem geldi aklıma, youtupta vardır. İlk verdiğiniz düzenek kuruluyor üzerine naylon mümkün oldukça şeffaf içine su doldurulur ve lens şekli alır ortada odak. :)
 
Merhaba @ulisess ,
Fresnel kendinin istediğiniz ebatlarda bulabilirsiniz. Ancak Çin'den getirmeniz lazım. Belirttiğiniz ölçülerde Türkiye Dr bulmaniz zor. Birde lensin çalışma mantığı ile ilgili detaylı araştırma yapmanızı tavsiye ederim.
Cep telefonundan yazdığımdan detaya giremiyecem. Yazmada zorlanıyorum.
İyi çalışmalar.
 
28 cm çapında circular yani dairesel olanları power ledli trafik sinyalizasyon sinyal vericilerde kullanılyor. Çarpılıp dağiılmış lambaların içinden çıkarabilirsiniz. karayolları veya belediye lerden temin edilebilir.
Ancak odak uzaklığı 7-11 cm . yani çok kısa güneş panelinin o açıdaki verimi düşük olabilir. Küçük 0,5 - 1 wattlık paneller için kullanılabilir.
https://i.kontrolkalemi.com/4/438eu1.pdf
 
Çoklu parçalarla da oluyor,
https://www.google.com.tr/search?q=...KEwiw67eNm8fRAhWDbBoKHauuAAAQ_AUIBigB#imgrc=_

Daha önce forumda yine paylaşmıştım cam küre ile verim elde edilmiş,
2ed443a50a6328bf03e708825f30369c.jpg
 
Tekrar merhaba @ulisess ,

Bir önceki mesajımda dediğim gibi sizin istediğiniz ebattaki lensleri ülkemizde bulmanız çok zor. Çünkü bunların kullanım alanları yok. Tamamen deneysel çalışmalarda kullanılıyor. Aşağıdaki linkte aliexpress'te satılan bir lens mevcut. (Satıcı hakkında herhangi bir bilgim yoktur.)
https://tr.aliexpress.com/item/larg...g-focus-lens-solar-collecting/1709211254.html

Anladığım kadarıyla güneş pillerini kullanacaksınız. Ancak bu lenslerin odaklama yaptıkları noktadaki sıcaklık ani olarak çok yüksek sıcaklıklara çıkmaktadır. Boyle bir noktayı soğutmak için kullanacağınız enerji lensten elde edeceğiniz ekstra enerjiden fazla (yada çok yakın) olacağını tahmin ediyorum.
Eğer amacınız sıcak akışkan ile elektrik üretmek ise; bu durumda çok yüksek verimlere ulaşabilirsiniz. Ben su ısıtmak için 3*2 tane A4 lensi yanyana koyarak kullanmıştım. Çok güzel sonuçlar almıştım. Ancak pillerde böyle bir sonuç vereceğini sanmıyorum. Ancak denemekte fayda var. A4'ler için şöyle bir sıkıntıda var. Odak mesafesi çok küçük. Bu yüzden yoğunlaştırma yapacağınız yüzeye çok yakın tutmanız gerekiyor. Bununda en büyük dezavantajı güneşe göre konumlandırma yaparken yeterli alana kalmıyor. A4 boyutundakilerde yanlış hatırlamıyorsam odak 210 mm olarak belirtilmişti.
Ayrıca bu lensleri sürekli güneşe göre konumlandırmak zorundasınız. Yani gün içinde güneş konumunu değiştirdikçe lenste aynı şekilde konumunu değiştirmeli. Yani güneş ışığı ile yüzey arasındaki 90 derecelik açıyı yakalamak zorundasınız. Aksi takdirde odak noktasında kaymalar olmakta. Bu da verimin düşmesine neden oluyor. Hatta gölgelenme ile aynı etkiyi gösteriyor. Zaten yapıla çalışmaları incelerseniz lens sürekli hareket halinde olacak şekilde mekanik düzeneklere kurulduğunu göreceksiniz. Yapmak istediğiniz çalışma hakkında (sakıncası yoksa ) biraz daha bilgi verirseniz başka alternatiflerde önerebiliriz.
İyi çalışmalar..
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar, ben zaten Türkiye'de hiçbir sitede 1 metre ebatlarında fresnel lens bulamayacağımı ve sadece çinden tedarik edebileceğimi farkettim. Sorun şu ki artık Çin'den 30 euro üzeri alımlarda gümrük vergisi sorunu hasıl oluyor ve gönderilen ürünün çok geç elime geçeceği gibi fiziksel durumunun da nasıl olacağı belirsizlikler içeriyor.
serkan_48 sağolsun bir video göndermiş. Projeksiyon tv'lerin ön ünitelerinde tam da istediğim ebatlarda fresnel lensleri mevcut. Ancak projeksiyon tv'lerin popüleritesi çok hızlı artıp çok hızlı bittiğinden çok fazla ürün mevcut değil. Olmazsa internetten ikinci el tv alıp demontajını yaparım.
Tezim konusunda şuanda detay vermemeyi tercih ediyorum. Belirttiğiniz ısınma sorunu üzerine analizler yapacağım zaten. Şuanda belirtebileceğim, fresnel lens kullanarak güneş ışığını güneş piline odaklamak. Uzun vadeli kullanımlarda sun tracker gerekeceği malumum. Ama bu sadece deneysel bir işlem olacağı için şimdilik anlık ölçüm yapmama olanak sağlasın yeter.
Dolayısıyla malzeme listemdeki tek eksik olan fresnel lensi temin edebilirsem hazırlıklarıma başlayabilirim. Umarım projeksiyon tv'lerdeki lensler ışığı odaklayan (ince kenarlı mercek metodu) spor fresnel lenstir. Aldıktan sonra ışığı saçan bir lense sahip olursam sil baştan başlamam gerekecek :)
Tecrübelerimi sizinle paylaşmaya devam edeceğim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst