Fm Verici Yapımı

fatihconqu

Üye
Katılım
23 Nis 2014
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
25
Resimdeki fm vericiyi yapıyorum transistor olarak bc307 kullandım herşeyini yaptım bağlantıları felan fakat pili nasıl bağlayacağımı ve bobini beceremedim pil 3 vlik olacak ama nereye + nereye - bilmiyorum aşağıda resimde bir yere +3V diğerine 0 V yazmış hangisine - bağlıycam acaba?
bide Bobini 11 sarım bakır kablo olarak yaptım doğru olurmu ?

g1l7x.jpg
 
cevap yokmu 1 saattir bekliyorum denemeler yaptım fakat bir türlü sesi iletemedim :/
 
+3 volt pilin artısı 0 volt gnd pilin - ucu

Bobin teli bulsan iyiydi yaptığın devreninde resmini koy bakalım.. bu devre çalışmasına çalışırda kaç mt gidet bişi diyemem.. belki bi oda içinde 3-5 mt
 
+3 volt pilin artısı 0 volt gnd pilin - ucu

Bobin teli bulsan iyiydi yaptığın devreninde resmini koy bakalım.. bu devre çalışmasına çalışırda kaç mt gidet bişi diyemem.. belki bi oda içinde 3-5 mt
Hocam öncelikle cevap verdiğin için teşekkür ederim
Elektronikciye sordugumda bobin teli yok dedi o yüzden alamadım
devre resimleri ise
IMG_20140423_193915.jpg
IMG_20140423_193937.jpgIMG_20140423_193957.jpg
 
Dostum olmamış..... Eksiklerini yazayım.

1- yüksek frekans ile uğraşıyorsan parçaların bacaklarını düzgün lehimleyeceksin bacakların fazlasını keseceksin. Devre bu şekilde çalışmaz.

2-bobin olmamış hem ölçülerinin dışında hemde bacaklarını çok uzun bırakmışsın. Şemayı verdiğin resimde bobinin olması gereken değerleri yazıyor. Bulunduğun yerde bobinajcı varsa 0.8 mm çaplı tel al bunu 5 mm çapında 6 sipir sar uçlarını maket bıçağı ile kazı ve plakete lehimle. Ayrıca dikkat ettimde frekansı ayarlamak için ayarlı kondansatör yok. burda frekansını ayarlamak için bobinle oynaman lazım demek ayarını çok zor tutturursun.

Sana tavsiyem bu devre ile uğraşma. Bir çok fm verici devresi var. Amatör olarak kullanılacak daha sağlıklı devre önereyim sana bunu kur dene.

fm-verici.jpg
fm-verici-pcb.jpg


Direncler;
R1 = 15 k
R2 = 100k
R3 = 100 ohm
Kondansatörler;
C1 = 100 nF polyester
C2 = 220 pF seramik
C3 = 220 pF seramik
C4 = 2-22 pF trimer
C5 = 4,7 pF seramik
T1 = BC550 NPN

L1 bobini bir kalem üzerine 6 tur sarılacak

---------------------------------------------------------------------------------------------------

2 transistörlü yapmak istersen bu devreyi kullanabilirsin

osilator_fm1.JPG
 
Hocam tesekkur ederim daha bu işlerde asidi yeniyim bu ilk deneyimimdi :/ PC baski beceremem o yüzden delikli pertinax üzerinde calistim daha lehimlemedim çünkü önce denemek istedim verdiğin devre karisik ve zor bir devre (bana gore) ben kendi yaptigim devreyi nasil duzeltebilirim onu yazarsaniz sevinirim.
 
o zaman bir önceki mesajımda yazdığım gibi bobini düzeltmelisin. Daha sonra parçaları lehimle ve sonra tekrar dene. vericiye voltaj ver radyoda tam bandda tarama yap.
 
o zaman bir önceki mesajımda yazdığım gibi bobini düzeltmelisin. Daha sonra parçaları lehimle ve sonra tekrar dene. vericiye voltaj ver radyoda tam bandda tarama yap.
IMG_20140423_205023.jpg

hocam lehimi elimden geldiğince yaptım :D bobini araştırcam ve düzelticem. Teşekkür ederim yardımınız için.
 
birşey daha sormak istiyorum mikrofon yerine jak bağlayabilirmiyiz?
 
lehimlemede ilk tecrübelerinse ilerleyen günlerde daha iyi lehim yapacaksın. Parçaları plakete lehimle sonra plaketteki hatları birbirine lehimle. Birde lehim yapacağın iki parçayıda iyice ısıt lehim topağı olmasın. Ayrıca yarı iletkenleri diyot transistör bunları fazla ısıtmamaya bak arıza sebebidir.

Mikrofon yerine soket yapabilirsin ama oraya bir ses kaynağından ses vermek ise düşüncen olmaz araya seri direnç ve ses potansiyometresi bağlaman lazım ha ama mikrofonu sökülüp takılır bişey yapayım dersen o zaman olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst