Florasan Lamba Sorunu

kleee

Üye
Katılım
31 Ağu 2014
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
37
Meraba Arkadaşlar,

binamızda bulunan 200 den fazla armatür var. Her bir armatürde 4 adet florasan(elektronik balastlı) bulunmaktadır. Bina hizmete açıldığından beri bu florasanlar muhtelif aralıklarla normal ömürlerini doldurmadan arızalanmakta ve değiştirmek zorunda kalmaktayız. Bu durum canımızı sıkmakta ve elbette ekonomik bir yük oluşturmaktadır. Elbetteki ortada bir problem var ve ben bu problemi teşhis etmek ve gerekli düzeltici işlemi yapmak istiyorum. Konuyla ilgili olarak bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teknik detayları da konunun gidişatına göre paylaşırım. teşekkürler
 
Kullandiginiz balast ve florasanlari kaliteli marka secmeye bakin derim..bunun haricinde yapabileceginiz pek de bir sey yok.kimisi haftada bir bozulur kimisi aylarca sorunsuz calisir..ben 4x18 armaturlerimi belirli periyotlarda led armaturlerle degistiriyorum.gercekten zamanla cok can sikici bir hal aliyor.surekli florasan degistrmekten gina gelmisti..butce meselesi biraz da tabi..ama enerji tasarrufu olarak hesap yaparsaniz 200 adet armatur kendini bir kac yil sonra amorti eder.bunu isletme yoneticinize sunun ve belli zaman araliklarinda armaturlerinizi led armaturlerle degistirme yoluna gidin derim.ben o sekilde yaptim ve rahatladim..diger turlu sizin yapabileceginiz pek bir sey yok..bozulan degisecek baska yolu yok.
 
Merhaba.Kendi tecrübelerime göre tüm elektronik balastların daha uzun ömürlü olması için; çok sık açıp-kapama yapmamak (ilk anlarda flamanlar sıcak flamanlı bile olsa tam olarak da ısınmadığından soğuk flamanlı lamba deşarjıyla yanmış oluyor),aşırı nemli,aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamlarda çalıştırmamak,iyi bir markayı seçmiş olmak ve tüm bunları yapmış olmanıza rağmen erken bozulmada bir şans faktörüne mutlaka da inanmaktır. Bir de çok aşırı nemli ortamlarda armatürleri tam sızdırmaz kılacak sızdırmazlık elemanlarını kullanarak bu dolaylı bir önlem şeklinde de olabilir.

Ev kullanımından bir örnek vermem gerekirse; banyo ortamında kullandığımız tasarruflu ampüller,diğer odalara nazaran 5-10 kat daha erken bozuluyordu,sık değiştirmek zorunda da kalıyorduk. Ancak banyodaki karpuzu yerine takmadan önce bir silikon veya çekomastikle tam sızdırmaz hale getirdiğimizde ömür katsayısının diğer odalarla hemen hemen ayni olduğunu açıkça da fark ettik.Yani çok aşırı nemli ortamlarda bu nemin armatürden tam olarak yalıtımı ömür katsayısını uzatıyor.

Tüm bunlara rağmen erken ömür tüketimi yine de oluyorsa led armatürlere geçmek çok daha akılcıdır. Hem mevcut ışık/enerji veriminin yüksekliği, hem de ömür-saat oranının elektronik balastlar,tasarruf lambalarına göre çok daha yüksek olabilmesi yüzünden bu seçim düşünülebilir.Kolay gelsin.
 
Mevcut armatürleri kullanmaya devam edecekseniz osram'ın elektronik balastlarını tavsiye edebilirim. Abartmıyorum 4-5 yılda belki binlerce 4x18 armatür tamir ettim. Yaklaşık yarısı elektronik balastlı idi. Önceleri elimizde bulunan pamir marka balastları kullanıyorduk, çok kısa sürede kısa devre arızası yapıyorlardı. Eski parça yanmış olarak sökülüyordu. Son 8-10 ayda Osram'ın 36 w lık elektronik balastlarını kullandım, hem montajı kolay hem uzun ömürlü. Henüz hiç Osram balast arızası tamir etmedim.

Kullandığım balastın modeli bu

218191244_tn120_0.jpg


Led armatüre geçmek isterseniz, maliyeti düşürme açısından 18W fluoresan lamba tipinde led lambalar var, 220V ile çalışan. Bunları da kullanabilirsiniz.

Örneğin: http://urun.n11.com/led-ampul/next-...gclid=COj2xeyV3M0CFQuNGwodjLIHKA&gclsrc=aw.ds
 
Merabalar, armaturlerin bulunduğu ortam bir alt geçit yani 7/24 bu armaturler faal, istanbul hava şartlarında bir alt gecitteki nem sicaklik nasıl seyrediyorsa o hava sicakligina ve neme maruz kalan philips 4x18 watt yine philips balast markali armatürler bunlar. Açma kapama yok denecek kadar az. Bu alt gecitlerin sayisi artacagindan ledlerle degistirme yoluna gitmek şu anda pek mümkün değil, ilerleyen zamanlarda belki pilot bir yer seçer ve orda deneriz başarılı olursa yoneticileri ikna etmek daha kolay olabilir. Ariza verenlerin birine osram taktik gecenlerde bakalim ne olucak dediginiz gibi sikinti cikarmazsa osrama.da donebiliriz. Ancak bu kronik arızanın altında yatan baska mantikli bir neden arıyorum ben, elektrik enerjimizin kalitesi hassas olan elektronik balastlari etkilediginden dolayi mi yoksa elkt.balastlarin kendisinden kaynakli bir kronik ariza bunu da tespit etmek istiyorum, bu yönde yorumlariniz var mi?

Sent from my PLK-L01 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
Enerji kalitesi elbette etken olabilir ancak, 24 saat sürekli faal durumda kalmaları ömürlerini kısaltan en önemli etken bence.

Sürekli faal durumda olmalarını göz önüne alırsak mekanik balastlı uygulamanın daha uzun ömürlü olabileceğini düşünüyorum. Sık ateşleme olmayacağı için starter ömrü çok çok uzun olacaktır, keza balast ömrü de aynı oranda uzayacaktır. Fakat bu durumda elektronikten tamamen mekanik balasta geçmek mantıklı değil tabi.

En uygunu, düşük maliyet açısından mevcut armatürlerinize led fluoresan lambalar takıp, gelecek yatırımlarınızda proje aşamasında led armatürlere geçmek olacaktır.


Aşağıdaki üründen 80-100 kadar montaj yaptım, 1 yıla yaklaşıyor, şimdilik sıfır arıza, yanlış hatırlamıyorsam 5 yıl da garantisi vardı. Enerji tüketimi (mevcut armatürün %40'ı kadar enerji tüketiyor) ve işletme maliyeti göz önüne alındığında fiyatı çok da yüksek değil. Ayrıca aydınlatması 4x18 fluoresan armatüre göre çok daha iyi, daha az armatür kullanarak aynı aydınlatmayı sağlayabilrisiniz.
https://www.vestel.com.tr/backlit-pro-60-60-cm-4000k-alci-tavan-panel-aydinlatma
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,036
Kullanıcılar
449,809
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst