Filament led ampuller hk.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
r6n5ka.jpg


Merhaba, değerli arkadaşlar;

Bugün Koç-taş ürünü,3 adet fılament led ampulü (Dıall marka, 6 watt, 810 lümen, 6500 K, A++, 60 watt'lık enerji karşılık dengi) test amaçlı (Evde pilot deneme için) satın aldım. Gece olunca bunları evde deneme imkanım oldu. Gözlemlerimi ve kendi özel yorumumu sizlere aktarmaya çalışayım.

Klasik ve eskiden beri bilinen akkor flamanlı (akkor telli) ampuller gibi noktasal bir ışık kaynağı olarak (şeffaf cam veya sertleştirilmiş cam benzeri sert plastikten çıkan ışık) ışığı mekana veriyor.Yani akkor flamanlı ampulleri nasıl buzlu karpuz veya kristal avizeler içinde,bir masa lambasında da gözümüze ışınları direk değil olarak değil indirekt gelecek şekliyle kullanıyorsak, bunları da ayni şekilde ışığı yayıp dağıtan difüzörler (Karpuz gibi,kristalli avizeler gibi) yardımıyla kullanmak, göze direk gelmeden,örneğin bir duvardan,masa lambasındaki yansıtaçlı (Bu ışığı dağınık yansıtan,beyaz boyalı bir reflektörden) bir siperden,yansımayla iyice dağılarak kullanmak,direk olarak kullanmamak da gerekiyor,kendi deneyimlerime göre.

Evde bir tanesini banyodaki buzlu karpuz içinde,diğer ikisini avizede ikili selektör anahtarla 2’li fılamentli led ampulü ve 3’lü tasarruf lambası seçeneği şeklinde bugün değiştirerek denedim. Oda (Salon) 30 m2’ye çok yakın bir hacimdedir. 2 adet 6 watt.'lık fılamant ledli ampül aşağı yukarı 100-120 watt,lık, akkor flamanlı iki adet 50-60 watt.'lık klasik ampüllere eşdeğer lümendeki aydınlatma şiddetini de sağlıyor. Bu aydınlatmayı ışığı ayni akkor Flamanlı ampüllerde avize kristallerinden kırılıp çıkan ışıkta olduğu gibi aydınlık ve karanlık bölgeler oluşturacak şekliyle,ancak ışığı renk tayflarına ayırmadan aydınlatmayı bir anlamda eski veya nostaljik yanıyla olan aydınlatmayı (Evde tasarruflu ampüllerden sonra akkor flamanlıyı senelerdir fılament led ampulü dışında pek de kullanmadığımızdan,kendi açımızdan) bizlere hatırlatarak sağlamış oldu.

Akkor flamanlı ampüllerin ani olarak anahtarlanmasıyla, pik voltajlarla gelen şok akımlarla ani (İstenmeden ve asıl ömründen çok önce) kopan akkor flaman telleri veya nemli ortamlarda (banyo veya tuvalet gibi sürekli ıslak kalan zeminlerde) nem yüzünden kısa sürede kullanılmaz duruma gelip çabuk bozulabilen tüm tasarruflu ampullerin, bu kritik yerlerdeki kullanımına alternatif kullanım şekli olabilir şeklinde düşünüyorum.

Bu şekilde örneğin tasarruflu ampüllerin yılda bir veya 6 ayda bir bozulup değiştirilmesi, bu flament led ampüllerle böylece büyük ölçüde önlenmiş,çok kritik çalışan bu yerlerde bu iş şansa da bırakılmamış olur.

Ancak çok iyi bildiğiniz gibi,fılament ampullerin önemli markalar dışındaki ilk satın alış fiyatları normalin oldukça üzerindedir.(6 watt.’lık,60 watt enerji denkli 2700 ve 6500 K' lık, A++, Dıall marka olanı Koç-Taş’da şu an 31 tl.dir) Biraz daha ucuzlaması, sıradan ve normal tüketiciler için de tasarruflu ampüllerin satın alınabileceği fiyat seviyelerine mutlaka gerilemesi de gerekmektedir.

Yine çok iyi bildiğiniz gibi tasarruflu ampüller de ilk piyasaya çıktıklarında,yurt genelinde çok fazla da yaygınlaşmadıkları için fiyatları yine yüksekti. Ama çok değişik markalarda çıkarak hızla çoğalmaları ve yurt genelinde iyice yaygınlaşmasıyla fiyatları daha normal seviyelere gerileyebilmişti.

Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst