Fider toprak açması

phase

Üye
Katılım
13 Ara 2009
Mesajlar
270
Puanları
1
Trafolarda ve kabloda gözle görülür bir problem yok fakat yağmurlu havalarda özellikle son yapılan xlpe eklerinden sonra tedaş kökünde açma yapıyor acaba ekte mi sorun vardır ve başka ne gibi sorunlar olabilir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ekte sorun olsa xlpe patlar yada hat hiç tutmaz başka yerlere de bi göz atmalısın bence
 
XLPEnin toprak kısmı nemliydi ek yapmadanda acaba yağmur yağınca kılcal toprağa akış mı oluyor
 
Bence toprağa akış var bence izalasyon tam sağla ve öyle bak ....
 
mrb.izolatörleri bi kontrol et şüphen varsa değiştir derim.hala sorun devam ediyorsa da Parafudr lardan da olabilir.parafudr ları ayır sorun kalktı ise değiştir.bunlardan da olabilir.denemekte yarar var.saygılarımla...
 
Parafudr yok hatta ama trafonun birindeki bushingde kırık var
 
XLPE kablo ekinde bir problem varsa eğer hava nasıl olursa olsun enrjilendirdiğiniz zaman tutmaz(Daha önce birkaç kez başıma gelmişti).Eğer trafonun businglerinde kırık var madem en önemli nokta trafo üzerinde feeder kökünü açtırır.:confused:
 
Ne trafonun ne de ana kesicinin açmasına neden olan bir durum var :S
 
Arkadaşım OG fider açmalarında trafoların AG panolarından gelen arızalarada dikkat et.Özellikle TMŞ den önce alınan voltmetre ve ampermetre komütatörleri başa bela.OG sigorlaraı yakalayamadan bazen fider açtırıyorlar.Panolarda direk baraya bağlanan sayaçlarıda elden geçirmeni tavsiye ederim.OG kısmına gelirsek özellikle akım trafolarını test et.Hatta açan fiderin röle üzerinden diyelimki C toprak açıyorsa A ile C yi yer değiştir.Bakalım röledemi sıkıntı var yoksa C fazındamı.Ve sıkıntı sadece C fazında ise diğer iki fazı elemiş olursun.Tüm izalatörlere bak.Geçenlerde ekiğlerimi demir direklerdeki tüm izalotörleri muayene ettirdim.Direğin dibinden görünmeyen 50 ye yakın çatlak izla.bulundu.Sıcaktan sonra yağış yiyen elemanlarda bu olur.Zordur bilirim sinir eder insanı ama sabırla Bakım yaptırmalısınız hattınıza.Ama herşeyden önce akım trafosu ve röle arızasını aklından çıkarmalısın.ALLAH kolaylık versin.

Birde hattın uzun ve kaynak trafon(TEİAŞ yada indirici TEDAŞ) nötr üzerinden dirençli ise hatta oluşan kapasitif akımlarda açma yaptırır.Toprak tep ayarını yükseltmen yararlı olacaktır.Eğri ile oynamamanı tavsiye ederim.Saygılarımla..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,610
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst