Fen Bilgisi Projemde Bana Yardımcı Olabilir Misiniz?

Katılım
27 Kas 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
Merhaba,

Ben bir 6. sınıf öğrencisiyim ve bir yarışma için proje geliştirdim...

Projenin adı: Kontrollü Sulama Sistemi

Bu projenin amacı ise ev içindeki bitkileri bilgisayar yardımıyla nemini ölçerek kontröllü bir biçimde sulamaktır.

Bu proje 3 ana bölümden oluşmaktadır...

1)Saksıların içindeki nem sensörleri ve bunların bağlandığı bilgisayar
2)Bilgisayar ile bağlantılı su deposu
3)Depodaki suyu bitkilere yönlendirecek bir motor ve dağıtım şebekesi

Şimdi birkaç sorum olacak...

1) Topraktaki nemi ölçen sensörlerle bilgisayar arasındaki ölçümü bilgisayara bağlayacak ara parçayı nereden bulabilirim?

2) Sensörden gelen verileri bilgisayarda değerlendirip bitkilerin ihtiyacına göre su deposuna komut gönderecek yazılımı nasıl elde edebilirim (veya bu konuyla kim ilgilenmekte)?

3) Bilgisayardan gelen komutu su motoruna (akvaryum motoruna) iletecek ve su motorunun çiçekleri istenilen miktarda su göndermesini sağlayacak bir ileti sistemi konusunda bilgilendirirseniz sevinirim...

Şimdiden teşekkürler...
İyi forumlar...
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
42 yaşında hala 6. sınıfamı gidiyosun.Seninki çift dikişide geçti 7 dikişli gitmişsin:)
 
Yaşımı salladım, muhtemelen herkes +18 diye düşündüm yoksa 12 yaşındayım :)

42 yaşında hala 6. sınıfamı gidiyosun.Seninki çift dikişide geçti 7 dikişli gitmişsin:)
Ama gülmekten öldüm lafına yine de :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
konu olarak kendine ağır gelecek bir projeyi tercih etmişsin. Burda sana izahat için kullanılacak teknik terimlere yabancı olacağını düşünüyorum ama yinede sana yardımcı olmaya çalışayım.

1- Öncelikle kontrol ünitesi olarak bilgisayar tercih etmişsin. Bilgisayar ile bu işi gerçekleştirebilmen için arayüz yazılımı yapabilecek kadar ileri derecede, çünkü bu işin içinde port kontrol komutları da olacak, programlama bilmen gerekir.

2- Nem sensöründeki bilgiyi PC ye iletecek sistem soruyorsun. Bunun için da başlangıç seviyesinde elektronik bilmen gerek.

3- bilgisayarda yorumlanan bilgiyi bir su pompasını çalışştırmak istiyorsun bunun için de elektronik bilgin olması gerekiyor.

aslına bakarsan basit bir iş ve bu iş için senin seçtiğin bilgisayarı bu işe dahil etme işi çok fazla...

Sana önerim nem sensörünü direkt olarak bir rölenin bobinine, rölenin kontak uçlarını da sulama pompası niyetiyle kulllanacağın akvaryum motoruna bağlaman yeterlidir. Yani senin ihtiyacın olan 12 volt'luk bir adaptör, 12 volt bobinli bir röle, anahtarlama yapabilecek bir nem sensörü ve su pompası ya da akvaryum motorun. Bağlantısı kolay ama zor gelirse röle nasıl bağlanır forumdan yahut internetten kolayca ulaşabilirsin. böylesi yaşına ve bilgine daha uygun olur diye düşünüyorum. kolay gelsin...
 
Teşekkürler... Ayrıntılı bilgi verirsen de memnun olurum... :)
 
Kardeş otomatik kumanda olsaydı yardımcı olurdum ama işin içine bilgisayar girince orada takılıyorum.Forumda bu işin uzmanları var sana yardım edeceklerdir biraz daha sabırlı ol:)
 
Sensör seçiminizi yaptınız mı? nem sensörlerinden anlamam açıkçası ama kendi projelerim için araştırdığım/aldığım sensörlerde RS 484 veya RS 232 portları, kabloları ve yazılımlarıyla birlikte veriliyor. Sensör araştırması yaptınız mı?

Bu konuyu otomasyon başlığı altına açsanız daha uygun olur.Uygun maliyetli basit bir çözüm öneren çıkar.

Başarılar
 
semazen1224 arkadaşın dediği gibi pc işi biraz zor ama eğer otomatik kumanda ile yapmak istersen nem sensörü buda genelde ufak iki bakır levha olur. Saksıda su var ise aktiftir(su iletken olduğu için) yoksada pasiftir. bu sensörle bir röle çektirip kontaklarından ufak bir su motoru (akvaryum motorlarını kullanabilirsin) çalıştırıp suyu saksılara ulaştırabilirsin. tabi bunu geliştiredebilirsin.
 
Eğer nemi sayısal olarak ölçmek istiyorsan SHT21 (bu ürün montajı elektronik tecrübesi biraz zor gelebilir) ya da SHT15 gibi bir nem sensörü , PIC12F675 gibi bir mikrokontrolör ve en azından JAL gibi basit bir mikrokontrolör programlama dili kullanabilmen gerekir.

Bunları öğrenip uygulamaya geçmen de bayağı zaman alacaktır.

O yüzden daha basitçe saksı içine iki metal çubuk yerleştirip bunları iki adet BC328 ya da BC548 gibi transistör içeren bir devrenin girişine bağlayıp, devrenin çıkışına da bir röle bağlayarak hassas olmasa da bir potansiyometre ile ayar yaparak nem varsa rölenin veya motorun pasif, nem yoksa aktif olmasını sağlayabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst