Fazla Yükte Atan Sigortayı Nasıl Bulurum?

Katılım
23 Ocak 2011
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
37
merhabalar,
10 yıl kadar önce döşenen sigortanın fazla yük çeken cihazların çalıştırılmasında görevini yapamadığını tespit ettik. Cihazların bir kısmı aynı anda çalıştırıldığında bir süre sonra sigorta atıyor. Sigortayı kaldırıp acil işlemde devam etmek istediğimizde bazen de elektrik saatinden giren sigortanında attığını gördük. O andaki yoğunluk nedeniyle sigortaya el atmak yerine agır yük çeken cihazları çalıştırmayıp ileride yapmak için bırakmıştık. Şimdide bir sıkıntımız var. Atan sigortayı diğer sigortalar içinde nasıl teşhis edebiliriz. Bu konuda yardım edebilirmisiniz.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Fırın çalıştırıldığında sigorta atması olmuştu . Servisi çağırmıştık arıza var diye. Servis pens ampermetre ile yüzeysel olarak kontrol etti, tam kontrol için sökülüp gitmesi gerekir demişti. sigorta döşenen kablolarda sorun olabileceğini sigorta hangisi ise değiştirmemizi ve kendisinin müdahale edemeyeceğini söyledi. işaretlemediğimizden şimdi hangisi bilemiyoruz.

çamaşır mak, bulaşık makinesi ve fırın aynı anda çalıştıramazdık önce şimdi fırını çalıştırınca atıyor....sigorta iyi olup priz suva altı döşenen kabloarda sorun olduğundan dolayı sorun oluşuyor olabilir mi?

saygılar
selman
konya
 
Atan sigortanın belirlenmesi için bir yöntem şudur; Sigortanın iki ucu arasına bir LED bağlayın. 220 V için bir LED ve buna seri uygun direnç . Normal durumda yani sigorta atmadığı zaman LED gerilimi sıfır olup, LED yanmaz. Sigorta attığında LED 220 V a maruz kalır ve yanmaya başlar. Bu da sigortanın attığını gösterien çok kolay bir yöntemdir. Otomatik sigortalarda bu yöntemi uygulayan imalatçı var mı bilmiyorum. Uygulasalar çok kolay bir uygulama olur. İmalatçılara ÖNERİLİR.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
aklıma gelen yöntemden birtanesi kaç tane sigortanız varsa önce hepsini kapatıp tek bir tanesini açın hangi prizlerde ve lambalarda enerji var onu kontrol edin.sonra o prizleri ve lambaları tam olarak çalıştırın bakın hangisi atacak yada atmayacak. Bu size yardımcı olabilir diye düşünüyorum.Deneme yanılma yöntemi...
 
Sn birol yılmaz bu led sigorta attığında devreyi tamamladığı için sakıncalı bir durum değil mi
 
Atan sigortanın belirlenmesi için bir yöntem şudur; Sigortanın iki ucu arasına bir LED bağlayın. 220 V için bir LED ve buna seri uygun direnç . Normal durumda yani sigorta atmadığı zaman LED gerilimi sıfır olup, LED yanmaz. Sigorta attığında LED 220 V a maruz kalır ve yanmaya başlar. Bu da sigortanın attığını gösterien çok kolay bir yöntemdir. Otomatik sigortalarda bu yöntemi uygulayan imalatçı var mı bilmiyorum. Uygulasalar çok kolay bir uygulama olur. İmalatçılara ÖNERİLİR. Elk.Y.Müh. Birol YILMAZ www.SehirSebekeleri.com
evet gayet mantıklı bir düşünce tebrik ederim
 
merhabalar ,
bizim sigorta 5 adet- 10A, 16A, 20A, 25A, 32A olarak takılmış.... Bu zamana kadar herhangi bir değişiklik oldu mu bilmiyorum ama 25A çıkarılıp yeni bir sigorta 32A takıldığı başka marka olmasından dolayı değiştiğini belli ediyor.

Deneme yanılma yöntemini uyguladım. Sigortaları indirip fırına dek gelen sigortayı tek tek deneyerek buldum. 2. sigorta olan 16A olan sigortayı değiştirmemiz gerekiyor. Acaba hangi tip sigorta aldırmalıyız. 25A uygun olur mu?

Bir diğer sorum ise sigortalar arıza (atma vb.) çıkarmadan önce, sigortanın artık işlevini yerine getiremeyeceğini nasıl anlayabiliriz. (32A sigorta ya ileride server, server için ups, ve diğer ekipmanlar bağlamayı düşünüyorum. skop ta iyi güç harcar mı? ) Ayrıca sigorta nasıl değiştirilip bağlanacağı ile ilgili bilgi verebilirseniz uygun olur. elektrikçileri getirtmemiz bazen mümkün olmuyor, gelmediklerinden sigortayı değiştirmek belki bize düşer diye bunu da öğrenmek istedim ...


saygılar...
Selman Güleç
konya
 
Kareselkel,

Bu öneri, sigortanın attığını görebilmek için bir yöntem. Sigorta devresi üzerinde çalışma yapılacaksa, ana şalteri açarsınız. LED söner ve daha rahat çalışmayı yaparsınız. 220V için bir led ve 12-20 kiloohm direnç kullanabilirsiniz.Bunun çekeceği akım 10-20 mA seviyesinde olur. LED devresinin sigortanın alt ucunda gerilimi sıfıra yakındır. Dokunulsa bile insana zarar vermez.
 
Kareselkel,

Bu öneri, sigortanın attığını görebilmek için bir yöntem. Sigorta devresi üzerinde çalışma yapılacaksa, ana şalteri açarsınız. LED söner ve daha rahat çalışmayı yaparsınız. 220V için bir led ve 12-20 kiloohm direnç kullanabilirsiniz.Bunun çekeceği akım 10-20 mA seviyesinde olur. LED devresinin sigortanın alt ucunda gerilimi sıfıra yakındır. Dokunulsa bile insana zarar vermez.
Sn. Birol YILMAZ; Önce mekana gelen hava hattı kaç Amper akıma müsait, önce bunun tespiti yapılır ki bu veri de dağıtım şebekesi tarafından belirlenir ve oradan öğrenilir. Daha sonra şüpheli cihazın tespiti için mekandaki tüm cihazlar kapatılır ve şüpheli cihaza akım çektirilirdiği esnada sigorta panosundaki sigorta çıkışları pens ampermetre ile kontrol edilir. Eğer ki şüpheli olan cihaz, mekandaki ortak bir hat ile besleniyorsa, bu cihazın besleme sigortası tek başına kendi amperajında yeni bir hat ile tekrar teke düşürülerek yeniden yapılandırılır. Bu yapılandırma, mekana gelen hava hattı kablo kesiti göz önünde bulundurularak yapılır. Haddinden fazla akım çektirmek, 1A lik trafodan 2A lik akım istemeye benzer :) Not: Anlatmış olduğum yapılandırma çalışması elektrik Şebeke sayacı sonrası için geçerlidir. Öncesi ise bağlı bulunduğu dağıtım şebekesi teknisyenleri tarafından gerçekleştirilir ki bu bir kuraldır.
Ben basit bir elektronikçiyim. Doğal olarak elektrikle de dost olmam normaldir :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,160
Mesajlar
915,561
Kullanıcılar
449,918
Son üye
mustafa 909

Yeni konular

Geri
Üst