faz, nötr, toprak ve sıfırlama

hedvid

Üye
Katılım
28 Ağu 2015
Mesajlar
8
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

Evdeki toprak ve nötr hatlarının birbirine bağlandığını farz edelim. Buna sıfırlama ismi veriliyormuş galiba. Bu işin bize ne faydası var ? Bu işlemi yaptığımızda bir arıza ya da bakımdan dolayı binaya giren faz ve nötr ya da dağıtım trafosundaki faz ve nötr kablolarının yer değiştirdiğini düşünelim, bize ne zararı olur ?

İkincisi binaya gelen nötr ucunun zaten yıldız bağlantının orta noktasından toprağa bağlandığını biliyorum. O zaman nötr ile prizlerdeki toprak hattının ne farkı var ? İkisi de aynı işlevi görmüyor mu ?

Son olarak avizeyi takmaya çalışırken tavandan gelen 2 kablo birbirine değdi ve dairenin sigortası attı. Ben burada faz ve nötr uçlarını arada bir direnç olmadan birbirine temas ettirdiğim için mi sigorta attı ? Ya da faz ve toprağı birbirine değdirdiğim için mi ?

Teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1.sifirlamanin bi faydasi yok.firmanin isin kolayina kacmak ve daha az masraf cikarmak icin yaptigi bir sey.yeni binalarda goremezsiniz bunu.yeni binalarda notr toprak ayrimi zorunludur ayrica kakr kullanilacagi icin sifirlama olamaz.

2.binaya gelen hattin note ucunun yildiz baglantinin orta noktasindan topraklanmasi isletme topraklamasidir.prizde ve ya cihazda yaptiginiz ise koruma topraklamasidir.isletme ve koruma topraklamasi ile ilgili ayrintilibilgiyi forumda bulabilirsiniz.

3.tavandan sadece iki kablo geliyorsa faz ve notr dur.birbirine degdirdiginizde kisa devreden dolayi sigorta atar.faz ile topragi birbirine degdirdiginizde ise kacak akim rolesi atar.
 
Oturmuş olduğumuz daireler için Topraklama sistemi TT'dir. Yani Nötr ve toprak birbirinden bağımsızdır, işletme topraklaması trafoda yapılır. Artıkakım anahtarını bağlayabilmek için kendinden sonra nötr ile toprağın ayrı olması gerekir. Bu nedenle sıfırlama yapılmaz, yapılırsa ne olur? Tesisatta herhangi bir nedenle faz ile nötr yer değiştirirse gövdesi iletken olan tüm cihazların gövdelerine faz verilmiş olur yangın çıkartır temas varsa çarpılırsınız. Ayrıca Nötr gerilimi sürekli cihazların gövdesindedir bu özellikle elektronik cihazlar içi arıza sebebidir.
Tek faz beslemede Arızalar 3 kısma ayrılır;
Faz-toprak= Hem kısadevre hem kaçak demek olur. Sigorta ve artıkakım anahtarı atar.
Faz-Nötr= Sadece kısadevre demektir. Sadece sigorta atar, artıkakım anahtarı atmaz.
Nötr-toprak= Sedece kaçak demektir. Sadece artıkakım anahtarı atar sigorta atmaz.
 
Son düzenleme:
Sıfırlama işlemi güvenlik açısından sağlıklı değildir.Eve gelen nötr hattında bir kopukluk veya temassızlık oluşursa beyaz eşya gibi metal gövdelere faz gelebilir.Bu da insan sağlığı için tehlikelidir.Ev tesisatında ana sigorta ve kaçak akım rölesi bulunmalıdır.Ana sigorta faz-nötr kısa devresi gibi aşırı akımlarda tesisatın zarar görmemesi için kullanılır.Kaçak akım rölesi koruma amaçlıdır.Faz-nötr arasında akan akımın belli bir değere kadar aynı olması kuralına göre çalışır.Örneğin 30mA lik bir rölede faz nötr arasındaki yüklerin dışında bir kaçak akım oluşursa röle açar ve enerjiyi keser.Bu röle nötr-toprak,faz toprak temaslarında da açar.
 
Tabi tüm alıcılarınız 3 fazlı sıfırlama çok kötü diyorsunuz(ben de tasvip etmiyorum).
Bir de şöyle düşünün, ya çok dengesiz yükler mevcut ve nötr hattında çökmeler yaşanıyorsa ?
Tabi adam tesisatını düzeltsin diyeceksiniz.
Ya bu adamın işyerinde hiç bir problem yoksa ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,246
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst