Faz+Nötr kesmeli 2P sigorta nerelerde, ne amaçla kullanılır?

volverine

Üye
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
186
Puanları
1
Arkadaşlar,
2 kutuplu sigortaları hangi durumlarda kullanmalıyız?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
mesela evlerde kullanılabilir..Dielimki evin tesisatı sallama yapılmış..elektrikçi arkadaş 1-2 sigortada faz girip çıkacağına, nötr girip çıkmış..Sizde sigortayı indirip çalışacaksınız..halbuki indirdiğiniz faz değil nötr:) ama iki kutuplularda bu sorun ortadan kalkar..çünkü ikisinide kesiyorsunuz..

yardımcı olabildiysem ne mutlu bana:)
 
Peki elektrik panolarında, PLC otomasyon panolarında, UPS panolarında sık sık karşılaşıyorum. Bu tip beslemelerde neden 2 kutuplu sigorta tercih ediliyor. Spesifik bir nedeni varmıdır?
 
Elektronik cihazlar , PLC otomasyonu , UPS panosu çünkü çıkışında bilgisayarlar bağlı. Nötr geriliminin bu tür sistemlerdeki elektronik devre elemanlarına zarar verme riski bulunduğundan faz ile birlikte nötr hattıda kesilir.
 
Bende bir ilavede bulunayım; sigortanın ikinci kutbunu otomasyon panolarımızda o sigortanın atıkmı yoksa normal konumundamı olduğunu anlamak için kullanıyoruz.İkinci kontak girişine 24V verip çıkış ucunu plc input ucuna giriyoruz.Plc bu giriş gelince makina ekranında hangi sigortanın attığını msj. olarak geçiyor aynı zamanda sesli ve ışıklı uyarı sistemlerinide çalıştırıyor. Arızalarda çok karmaşık ve büyük panolarda zaman kazanmak için bence çok faydalı bir uygulama.
 
2 kutuplu sigortalar monofaze motor beslemelerinde kullanılır. Aynı motor klemens içinde toprak kablosuda bulunduğu için, motorun sökülmesi gerektiğinde nötr-toprak kısa devresi kaçak akım rölesi veya atölye, fabrika gibi yerlerde troid bobini (T.M.Ş kontak açma bobini) açarak atölyenin elektriksiz kalmasını önlemek için kullanılır.
Yani biraz daha açarsak; Fabrika panosunun ana şalterinde troid bobini var. Monofaze motor beslemesinde tek kutuplu sigorta varsayalım. Motor yandı ve sökmek istiyoruz. Sigortayı kapatıp, klemens kapağını açtık ve kabloları söküyoruz. Elektrik yok ama nötr ve toprak klemens kutusunda yan yana. Kabloları rakordan çıkarırken nötr - toprak birbirine değdi ve anında ana şalter attı ve bütün fabrika veya bir bölümü elektriksiz kaldı, imalat durdu. İşte bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için monofaze motorlarda 2 kutuplu sigorta kullanılır. HOŞÇAKALIN
 
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

İyi çalışmalar.
 
4 kutuplu,3 faz+n sigortalar da var.İç tesisler yönetmeliğinde kaçak akım rölesi kullanımı zorunlu hale gelmiştir.Kaçak akım rölesi bulunan konut veya atelyede,KAR attığında kaçak faz hattında ise sigortaları indirerek arızalı bölüm devre dışı bırakılabilir.Nötr hattında kaçak varsa sigortaları indirmek bir işe yaramaz.Kaçağı bulabilmek için nötr bağlantılarının açılması gerekecek.Bu durumda ne yapılıyor?kar by-pas ediliyor.Sigortalar nötr kesmeli olursa arızalı bölüm kolayca devre dışı bırakılır ve kaçak noktasını bulmak çok kolay olur.Bence nötr kesmeli sigorta kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.
 
Bence iki kutuplu sigortanin kullanma amaci her kabloda ayri elektirik akimin olmasidir. Örnek vermek gerkiyorsa iki kabloyu ölctügünüzde 230v göreceksiniz toprakla ölctügünüzde 115 volt görmelisiniz .

Belcikada oldugu gibi (SLV system) lerde kullanilir
 
Genelde izolasyon trafolarında ve düsük voltaj devrelerinde kullanılır. Tabii genel amaç devrenin geri dönüşümünü önlemektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,479
Kullanıcılar
449,893
Son üye
bozwolf

Yeni konular

Geri
Üst