Faz koruma rölesi ile motor koruma rölesi arasındaki fark nedir?

Faz korumarölesi; 3fazlı motorlarda 3 fazın birisinde voltaj sıfırlandığında motor 2 fazda kalırsa motor dengesiz çalışacağından bir süre sonra
motor yanar. o nun için faz koruma rölesi şaseye karşı voltajı denetler
Motor koruma rölesi ise 3 faz olmasına rağmen motor çalışırken çalıştırdığı yükte herhangi bir sıkışma olursa motor da devir kaybı ile bir
likte yüksek akım geçişi olur motor bir süre sonra yanar.
Bu yüzden motora akım koruyucu termik konulur.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
faz koruma rölesi ile motor koruma rölesi farklı değerlere sahip olmakla birlikte fkr faz sırsın kale alır mkr ise motorun çekeceği akımın üstüne çokmamasını ayarlar

faz koruma rölesi ile motor koruma rölesi farklı değerlere sahip olmakla birlikte fkr faz sırsın kale alır mkr ise motorun çekeceği akımın üstüne çokmamasını ayarlar<
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Faz koruma diye bişey olmaz, motor koruma tabir olarak daha makul duruyor, insanlar genelde nihayi noktadaki yüklerini korumak isterler, kimse fazları koruyayım diye masraf yapmaz, ama her kes yükünü korursa doğal olarak fazlara bişey olmaz. Motor koruma tabiri biraz mantıklı ama, o da çok muğlak, şöyleki; türkiyde motor koruma deyince aslında asimetrik hataları algılayan cihaz anlaşılması lazım ve tek başına kullanılması kesinlikle moturu korumaz.
İYİ ÇALIŞMALAR...

hitec07 nikli arkadaşın tarifi yanlıştır, lütfen daha dikkatli cevaplayalım..!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
mekanik mantığa göre esef kardeşimin dediği doğrudur fakat artık iş dijitale dönüştüğü için multıfunctional diye adlandırılan röleler kullanılmakta her işi yapan. bir tek bobinaj işine bişeyler yapamıyorlar :)
 
Faz koruma rolesi fazlar arasinda bir veya birden fazla fazin gitmesi halinde motorun zarar gormemesi icin devreyi acan roledir. Motor koruma rolesi derken ise bildigim ve sahada uyguladigimiz kadariyla motoru kisa devre akimlarindan ve asiri akimlarda olusabilecek isidan dolayi motor veya pompanin zarar gormesini engelleyen rolelerdir.
Umarim yardimci olmusumdur, yanlisim var ise diger arkadaslarinda onerilerini gormek isterim.
Saygilarimla
 
Faz Koruma Rölesi, faz sırası rölesi vb ürünler birbiri ile aynıdır. Özelliğine göre faz kaybında, %asimetri set değerinin üstünde, faz sırasının değişiminde, nötr kaybında kontak pozisyonunu değiştirir.
Örn: 3UG4512-1AR20




Motor Koruma Rölesi, faz koruma rölesinin özelliklerine ilave olarak motor PTC ucu bağlantısına olanak verir. Örn: 3RN1000-1AM00




Motor Koruma Şalteri, Termik rölelerin yerine kullanılan yeni nesil üründür. Eski kumanda devrelerinde motorun termik koruması için Termik Röle, Kısadevre akımlarının koruması için otomat sigorta kullanılıyordu. Motor koruma şalteri bu iki yapıyı tek bünyede barındırır. Termik ayar sahasına göre termik koruma yapar. Ani kısadevrelerde manyetik koruma yapar. Termik-Manyetik şalterler ile çalışma prensibi olarak aynıdır.
ÖRN: 3RV1021-4BA10
 
motor koruma rölesi: ihtiyaca uygun çözümler üretmekte hiç gecikmeyen firmaların bizle için sunmuş olduğu bir cihazdır. adından da anlaşılacağı üzere motorları korumak için geliştirilmiştir. aslında asıl sorulması gereken soru termik röle ile arasındaki fark ne olmalıdır.

neyse. motor koruma rölesi kontaktörlerden felan önce baradan çıktığın yerin oraya takılır. motor için takılır.
bara-motor koruma-kontaktör şeklindedir.
faz koruma rölesinin bi ucunda 3 faz l1 l2 l3 girişi olur diğer tarfında kontak çıkışı vardır. l1 l2 l3 ü gördümüydü kontak kapanır, ortam güzel yardır motora aslan sinyali verir.

nitekim motor koruma şalter takıldımıydı bu şalterler termik manyetik karakteristikli olduundan, motor 2 faza düşünce de atar. ama tam emin değilim.


ben küçük kW larda:
bara-motor koruma-kontaktör

büyük kw larda:
bara-motor koruma/kompakt şalter-invertör/softstarter

şeklinde tercih ediyorum.
 
Motor koruma rölesi ile motor koruma şalteri aynı ekipman değildir. Motor koruma rölesi faz korumaya benzer ve kontak çıkışlıdır. Motor koruma şalteri ise güç kontağına sahiptir. Motor koruma şalterini ayarlı kompakt şalterin küçüğü gibi düşünebilirsiniz. Termik ile farkı şudur. Termik röle açma sınırına gelince kontağı konum değiştirir ve üzerinden geçen kumanda devresini keser, güç kontağı yoktur. Motor koruma şalterinde ise güç kontağı vardır.
 
Motor koruma rölesi ile motor koruma şalteri aynı ekipman değildir. Motor koruma rölesi faz korumaya benzer ve kontak çıkışlıdır. Motor koruma şalteri ise güç kontağına sahiptir. Motor koruma şalterini ayarlı kompakt şalterin küçüğü gibi düşünebilirsiniz. Termik ile farkı şudur. Termik röle açma sınırına gelince kontağı konum değiştirir ve üzerinden geçen kumanda devresini keser, güç kontağı yoktur. Motor koruma şalterinde ise güç kontağı vardır.
termik ve motor koruma rolesi farklı malzemelerdir. termik motorun aşırı zorlanması mekaniksel arızalardan dolayı çekmesi gereken akımdan fazla çekmesi durumunda içerisindeki bimetaller ısınarak kontak açarlar böylece motoru durdurur. motor koruma ise faz yokluğu faz sırası vb nedenlerle kumandaya izn vermez ama hiç bir zaman aşırı zorlanma mekaniksel arızaları koruyamaz slm
 
Peki sizleri dehşete düşürecek bir soru sormak istiyorum. Motor koruma rölesi ile motor koruma şalteri aynı şey midir ?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,841
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst