fabrikada tasarruf yöntemleri

tahir18

Üye
Katılım
11 Şub 2007
Mesajlar
162
Puanları
1
Yaş
39
bi fabrika için yapılabilecek tasarruf yöntemleri nelerdir. fabrikada bakımcı olarak görev yapan arkadaşlardan bu konudaki deneyimlerini paylaşmalarını rica ediyorum.
 
Farikalarda,mekanik sistemler, genelde büyük güçlü olarak seçiliyor.Tahrik motorlarında,fiili
güç ölçümü yapılarak,elektrik motorlarının bu güçlere göre ve daha verimli ( EFF 1 -EFF 2 )
gibi yüksek verimli motorlarla değiştirilmesinde yarar olabilir.
Aydınlatma devrelerindeki düşük verimli armatürler,daha yüksek verimlileri ile değiştirilebilir.
Isı sistemlerinde ise,tüm tesisatın,uygun şekilde izole edilmesi gerekir.
Fabrikanızın türünü söyleyebilirseniz,başka önerilerde de bulunulabilir.
 
Bence ilk olarak aydınlatma sisteminizdeki sanırım 250 yada 400 W balastlı ampulleri 80-125 W tasarruflu ampullerle değiştirmekle ve çalışan personelin eğitimi yani boşta çalışan motorun kapatılması ile ilgili olabilir.
Sayın Fahri Abinin dediği gibi motor verimlerini saptayıp değiştirmek belki ilk anda maliyetli gelebilir ama uzun vadede tasarrufu sağlar.Aynı zamanda çok sık dur kalk yapan motorlarda sürücü kullanmak sistemin mekanik ömrünü uzatacağından rulman değişimi yada redüktörlerin dişlileri gibi arıza zamanlarını azaltacağından makinanın duruş süresini uzatacağından bu da fayda sağlayabilir.Sürücü kullandığınız zaman kullanmış olduğunuz kontaktörlerin kontak değiştirme derdinden de kurtulur ve yedek kontak parasını hesap ettiğinizde bayağı bir fayda sağlamış olursunuz.
 
basınçlı hava kullanımınız varsa öncelikli olarak hava kaçaklarınızı gidermenizi tavsiye ederim ayrıca kompresör sisteminizi kontrol ederek kompresörünüzü yükte boşta çalıştırmaktan daha ziyade bir hız kontrolörü ile kontrol ederek sürekli yükte tutmaya çalışmanızı önerebilirim.
 
bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler...
 
Özellikle pompa ve fan uygulamalarında sürücü kullanmak ve fan ve pompayı süren motorun devrini ihtiyaca göre düşürmek ciddi enerji tasarrufu sağlayacaktır.
(n1/n2)^3=P1/P2 Bu uygulamalarda motor devrini yarıya düşürüdğünüzde çekilen güç
1/8'e inecektir. Yener bey'inde bahsettiği gibi mekanik ve elektriksel olarak daha stabil bir sisteminiz olacak ve demeraj akımlarınıza hattınız maruz kalmayacaktır.
Ayrıca fabrikanıza gerekli yerlere enerji analizörleri bağlayarak enerji durumunu sürekli izleyerek kayıt altına almış olursunuz.
 
merhaba ben türkiyenin en büyük holdinginde görev yapan elek.elek.depertmanı şefiyim bundan 2 yıl önce tasarruf paketi geliştirdik aylık elektrik faturamız 400.000tl den 285.000tl ye düşürdük bu basamakları şu şekilde yaptık;
1-yurt dışından özel imalat edilen kablolarda oluşan ısıya dayalı direnci yok etmek için bir cihaz getirdik,cihaz sisteme akuple olduktan sonra %15-20oranında tasarruf sağlattık.
2-motorlarımızı eff1 çevirdik
3-aydılatmalarımızı yeni seri nona teknolajili aydınlatmlarla değiştirdik %40 TASARRUF AYDINLATMALARDAN
4-hava kompresörünü inverter uygulaması yaptık debi kontrollü
5-soğutma ünitelerini izalasyonlarını arttırdık
buna benzer bir çok uygulamamız var kompenadlar konusunda gerçekten yapmak istediğinizde bizim taşeron firmamızın telefonu veririm irtibata geçersiniz...
 
teşekkürler gerçekten faydalı oluyor bilgileriniz....
 
1. maddede bahsedilen olayı ilk defa duyuyorum.Bu cihaz ve çalışma prensibinden bahse-
debilirmisiniz ?
 
evet aynen bende merak ettim diğerlerini anladık zaten fabrikalarda şimdi elektrik mühendislerinden oluşan bir elektrik komitesi var bu komitenin işi tasarruf nasıl yapılır emniyetli nasıl çalışılır gibi vesaire yalnız 1 maddeyi bende merak ettim açıklarmısınız
 

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,175
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst